作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
醫德?
咪撚玩啦
做得醫生10個有9個都為錢途啦
唔通為懸壺濟世咩
你試下縮到兩皮一個月睇下仲有冇人入mbbs
你假設左人地想非禮有咩好講
好人好者要特登睇爛同臭既西
你睇埋我果份
同埋陰道檢查係指醫生用鴨咀擴大陰道抽取樣本或 同手指係陰道內作內診
盡量避免

唔可以
係兩回事
你假設人地係一定係爛臭西又有咩好講
我都好想知你睇開邊本醫書
盡量避免

唔可以
係兩回事

就算有 image guide
都要有 tissue diagnosis 㗎大佬
你假設左醫生係好人有咩好講
咁樓主同病人講句唔方便可以搵女醫生有咩錯呢?
大佬呀
去睇婦科無相關s/s會唔會無lala睇你個西呀
我講緊個戈普通科黎
但成日做埋其他專科既野想賺錢
岩岩黎講陣同我地講話想幫pt打石膏..

但我地話 一陣有骨科 不如你專介佢睇骨科

又試過係診所幫人放濃
切左先知原來係疣黎 仲要唔係好止到血
好彩最後pt冇事

心諗 個外科醫生都唔會係clinic 做MOP
因為儀器唔夠
戈字睇得好辛苦
咁點解男唔洗 女要
嗰時睇政府外科 因為係婦科野想搵返個女醫生睇
登記時同窗口個姑娘講 點知佢唔俾 態度勁閪
最後俾個男醫生睇 勁唔情願
你睇翻成件事先
個病人係想拎referral letter 先唔想做
而唔係因為男醫生,我唔反對病人要要求女醫生
但係個男醫生要開referral letter
就要先前對個case有足夠了解
先可以開
咁又有咩問題?
現今有班垃圾廢物醫生會員,不斷轉移主題視線,攻擊樓主,大概總結如下。

成件事係 護士見病人唔想除褲
就同個病人講係咪想搵女醫生

之後垃圾醫生知自己無得合法非禮,就屌柒個護士

樓主只係教人,其實可以拒絕你班垃圾醫生非禮
你班撐醫生垃圾攻擊樓主仲乜?

屌樓主既垃圾醫畜會員,解釋到點解唔比樓主叫女病人搵女醫生未?
作為year4 medical student,見撚到你班醫護5毛真係覺得痴撚鳩線
樓主根本冇做錯 有條柒頭仲話咩你只係nurse 又有人話你當時唔即刻講
其實識做人小小都知冇可能即刻講 你番緊工比人針對 玩唔玩撚得起?
樓主可以做既已經做左 上黎提下人
祝你班醫護5毛老婆仔女去睇醫生時次次比人叫驗閪驗波比人抽晒水咁 番去同你講 你就話醫生咁做有原因啦
玩埋夫目前犯
你問番你個醫生
醫生係有害群之馬㗎
病人有權拒絕,不過唔好講到啲檢查無必要咁

所以我一開始先話你
你懷疑你個醫生有問題
你可以提病人
可以投訴佢

但係睇番你 quote 嘅例子,再對返 guideline
根本就錯晒
你出發點係好
不過誤導成分太大,照屌
樓主呢種人都幾難服侍
睇幾分鐘又話HEA睇症
認真D檢查又話人地想非禮/想賺錢
一定揀女醫生
錯晒嗰個好似係你喎
year 4 嘅朋友
你睇晒佢啲例子先
再返去搵吓 guideline 同 uptodate 睇吓
乖,溫書先啦
醫生對病人要先表明”唔可以” 病人強烈要求 先會睇情況”盡量避免” 如果唔係第日病人告9你 你無護士證明你有清楚表明唔可以 大多告得入而停牌調查
但現今好多所謂醫生都無咁做 而病人又懵成成 所以樓主護士先開po提下佢地可以拒絕
搞清楚成件事未?
你都on99 醫生唔比咸濕? 年中大把新聞啦
叫你老婆同女黎睇我 我一定唔會無啦啦幫你扑撚埋佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞