作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
以前會信醫生講嘢,叫做乜檢查就做乜檢查。

但試過身邊人A身體部份臨床判斷懷疑有事,開刀打開睇完無事。

同一個身邊人,懷疑B身體部份有問題,臨床斷定係某一問題,但做完檢查個報告又唔吻合個斷定。又再做斷定,又再做另一檢查,又唔吻合。

重覆咗幾次,但都唔知係乜嘢問題,最後收到隻藥,就問下都未知乜嘢問題,食呢隻藥有無效有無副作用。

個回覆係,唔肯定效用可唔可以舒緩到個情況,但有頗大機會有副作用。

依家又唔會唔聽醫生專業意見嘅,不過會自己Google下,睇吓係咪真係咁。

轉埋其他人評語 廢事話我自己得個講字
同一經驗 個胸冇事要check胸

連登仔 講非禮又唔得
講醫生冇醫德就focus錯字
總知係女就係臭雞
樓主你跟過幾多個醫生先 講到好似好多醫生都係咁 定得你嗰個係咁咋?
同埋講到咁辛苦咁睇唔順眼 點解又唔唔撈呢?
請問聲揀什麼?
你作為一位EN 你既職責你好清楚
如果你覺得個位醫生涉嫌有違道德
你可以投訴佢

係篇文係邊 我見你好主觀覺得位醫生抽水
但係護士(EN)有無資格去診斷病情?如果無 請問你有什麼資格批評醫生所做係多餘呢?

可能你只係個EN仔 並唔係孭鑊位 你上面還有rn 護士長,醫生幫你擋住 我唔係惡意去回覆你 但覺得你視野太短
啲姑娘見到啲男病人除褲檢查 佢地會唔會尷尬 作為男病人就好尷尬 其實可唔可以要求佢地岀去先?
其實聽你咁講佢已經構成專業失德。如果有pt去醫委會投訴佢,而你地有肯挺身而出做証人....經醫委會調查屬實後,我相信個醫生都好大機會被停牌。

只係你要有心理準備搵個第份工
女病人可以揀女醫生 拒絕男醫生做敏感檢查
男病人亦可以
咁佢覺得冇所謂 咁又真係冇所謂既
但好多人其實唔想做 但唔識拒絕
只係想講返 其實拒絕醫生係可以既
你有權揀做唔做 搵邊個醫生做
做任何決定前 亦可以問多d 了解多d先去決定

至於投訴問題 我講過我試過
但投訴冇用
所以先開呢個post
.
可以 病人可以拒絕伴護在場
但如果醫生想但病人唔想
醫生都有權拒絕係冇第三者在場既情況下幫病人做檢查
垃圾廢物 醫護5毛
#小羊一生一世
#polyglot
#堅持不簡單

#竹竹竹竹竹竹
想識你好嗎米八靚女
同意 試過去私家醫院 佢問左我兩句就話我係abdominal infection 要逐個鏡照,然後要我埋左單先
承惠3000$
我果斷走左去家庭醫生睇,佢問左幾句已經知我係膀胱炎
有時真係唔好怪人對醫生有戒心,但真係太多醫畜
咁我當然都遇過好既醫生,仲好用心咁醫人
個戈
EN仔應該中文讀? 點解你中文可以咁差?
無,我見你過往開post求AV番號,問邊度有得買中文AV,又專登問絲打介唔介意機械人性愛,而且download fitness app都要揀日本漫畫少女捉住你嚟做,所以好奇啫
中晒
個老伯伯急症室等到死咗

你有冇睇內文?
分流當佢耳水不平衡
請問你知唔知負責分流既係醫生定護士?
呢樣好似係政府醫院制度問題, 成日俾d經驗唔夠既護士負責分流
咁呢part醫生做錯乜?

家屬覺得老伯伯呼吸好大聲同護士講, 護士唔理家屬, 係護士有問題定醫生有問題?

最後老伯伯就死先有人去叫醫生黎睇, 係護士有問題定醫生有問題?

醫生未必係好人, 但個post舉既例子都錯到飛起 , 仲要屈人包庇醫生, 大佬呀, 一樣還一樣, 你地舉d例子9唔搭8, 人地話你舉既例子就知你唔識野, 之後你地就嬲嬲豬
#薑蔥撈麵
EX係護士 聽呢啲唔少
試過有細路女黎驗性病 個仆街醫生背後笑人地
仲要人檢查 冇女護士在場
醫畜就係狗
做乜鬼成日標籤OP係EN同中文差?

佢中文係寫得詞不達意咗啲,但帶出個問題同概念係對作為病人求醫時需要有嘅基本意識。
咁樓主係咪覺得男醫生唔應該做婦科
因為你覺得同性睇返同性好啲
只係問吓
咁好醫生當然都有

以前有個女醫生會記得d病人睇過咩病
所以儲落好多fans
仲要打比病人問佢好d未
雖然佢會鬧d staff d野跟得唔好
但對pt真係好細心 所以d staff比佢鬧都會開心

仲有個專科醫生
病人做完手術返左屋企
有d唔對路想問醫生
但醫生唔係度 咁打比醫生幫佢問啦
個醫生驚電話 仲要隔住個姑娘d野交得唔好
所以叫個姑娘比自己個電話no.比pt
叫pt打比佢直接同佢傾

所以其實都有好多好醫生架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞