作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
從佢個example就知樓主知識有限又要屌 你緊係唔敢屌個醫生啦 講2句你就唔明佢講咩啦 你識既野多過佢咪可以屌番佢囉
行行都有仆街,醫生都不例外。

利申:做咗5年公院私院見盡醫生醜態,當然都有唔少係有醫德。
屋企做醫療器材 同你講 再冇醫德既醫生都有 不過大家都係搵錢姐 大家都冇錯就算 亦唔可以出咩聲
呢度有班醫生會員
講醫半句壞話就會攻擊你

唔可以講行行都有仆街,總之佢地係人類最高點,全部係聖人
唔係有戒心
係要對自己上心同埋要有好奇心
人地真係貪你啲咩咩 戒心
做呢行 咁有戒心不如你自己去醫自己啦屌
en就收收皮啦
診所mk妹
我指病人去求診都要有啲戒心
非禮合理化
我明樓主講乜
係講緊一定非必要性既檢查,你投訴佢都無用
因為雖然係非必要性,但做多D又唔會係犯法,而做多D可以理解成個醫生好心,或者係個醫生想檢查私處
樓主個念珠菌例子又唔可以話錯

有時保障下自己搵返同性醫生其實係好事黎既
其實我唔明啲人屌樓主做咩
點解處女唔"了"得?
你以為處女就冇"loan"?
咁你D M血點流出黎?
醫生點解需要"了"你有冇問?
睇過私家,feel到個醫生知道可能唔關我睇果一科事,但都刻意叫我做檢查,不過希望係自己諗多左,始終自己唔係專業
其實屌樓主都係幾個,我統計住
幾個都係cd-rom 未開過post

以經驗所得,應該係醫生會員來
Physical examination 係基本去diagnosis 要做嘅野 even nurses 都要做 你肯定你係qualified nurse?
講多都曬鳩氣
你係診所啲做登記姑娘咋 啲錯字多能到
有人問我講咩就好 就夠了
你識醫生既野你就唔係坐緊護士位啦
人地專業資格 大學時期不斷實習
出到黎實習考牌再上
渣手術刀多過你拎起枝眉筆啦
講到醫生為左摸下個波 渣下個羅 走去做醫生咁
專業資格都要比你呢個外行人質疑
港女真係弱能智
所以樓主就提醒,可以嘅話盡量了解令你有疑惑嘅程序同原因先,唔好 "盡信"醫生嘅專業
陰道念珠菌炎咁常見的而且確可以先試醫後睇結果,但係開speculum確認既做法亦唔係好入侵性,並不完全不可取,最緊要做之前要同病人講清楚,等佢有得揀先係重點

咁佢有無同病人講清楚?
曲線
我唔知你係咩護士
但係你呢段嘢講嘅就唔啱
開藥前唔留樣本先係錯
唔該睇番 guideline
一邊係咁串人只係en 無解釋清楚件事,一邊又唔理3721屌人醫護撚至上
咁大家都係想借題發揮姐,唔使咁間接啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞