作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
其實唔好以為所有醫生都係好人
全部都係想醫好你 個戈都有光環
其實唔係個戈醫生都有醫德

試過有個女病人 除左褲準備做檢查
醫生先問佢係咪處女 差D破左人處
最後都係有照用手去"了"人

又試過醫生出錯藥病人敏感
腫哂返黎 但個醫生賴落姑娘度

唔係個戈醫生都有醫德 有責任有承擔
好多都係有錢賺 咪算 理得你

有見過D醫生開十幾廿個TEST去叫人做
(其實D醫生個戈investigation都有佣抽 lab又好照野都好)
究竟係想賺你個investigation錢 定係真係有必要留個戈樣本去化驗
得佢自己先知

又法國好多病人都唔識拒絕醫生
男病人又好女病人又好 其實好多檢查都唔係必要
特別係私人部位既檢查 最好都係搵返D同性既醫生
千祈唔好貪一時方便 因為你根本好難分別醫生係想幫你 定你想睇你想掂你
成日見到D patient個樣好唔情願咁除衫除褲
但又唔識出聲拒絕 其實個心都好難受

有問過其他人意見
如果見到醫生要求病人做不必要檢查可以點
但得到既答案都係 如果病人同意其實唔可以點
因為我既作用只係有日有事 我係證人

有試過開口問病人係咪唔想做檢查
佢點頭 最後冇做
但病人睇完醫生出房又就比醫生屌到仆街
話我多口 引導病人唔做檢查

總知就係 作為一個旁觀者 我唔可以出聲
又唔可以話佢做檢查係錯 佢又真係有原因去做
但其實個檢查係咪必要呢? 其實病人係咪真係想做?
其實我真係唔知 但我就要望住佢去做 佢就好似渣正牌去非禮咁

總結 大家睇醫生最好搵同性
見唔對路要識拒絕 你絕對有權去拒絕做任何檢查
唔係醫生想做就可以做 你亦有權揀第二個醫生睇
除非好急好URGENT (E.G. 懷孕下體出血, 懷疑流產)

SORRY FOR 1999
thx for sharing
個戈
個戈
你係味有料想爆
不如你講下有冇咩檢查係不必要既 打個例子黎聽下 等大家遇到差唔多情況 多個介心
眼見有醫生比人投訴非禮
做d不必要既檢查
但最後告唔入

作為旁觀者又唔可以講d咩
望住佢繼續去做檢查
病人又唔識拒絕

唯有同大家講
要識拒絕呀
可惜依度大把人想異性醫生做檢查
但除左我之外 不過最好靚仔啲la
E.g. 念珠菌陰道炎
其他醫生聽病徵都可以開到藥斷到症
可以食住藥先
未必要一定打開個西”了”野去驗

除非食完藥病情冇改善
先去進一步留樣本去驗

當你發現 大部分醫生都係開藥先
但唯獨個醫生成日要開人個西去”了”野
咁你就會發現有問題

但佢係咪做錯?又唔係 但唔係必要囉
疏 我語癌
Gay

法國
見到你個戈字、法國

就想屌撚柒你
樓主係RN定EN?
此帖必🔥

垃圾EN
講真 我覺得係你識啲唔識啲
用自己嘅標準去斷定人地專業應該要做啲咩
咁點解你唔當下問下醫生做同唔做背後嘅rationale 而係喺度鳩嗡自己估 你講哂啦 道德謀殺
行行都有垃圾 但講野最緊要有根據 何況你仲要係nurse
醫生不嬲都無光環
只係讀書比好多人叻嘅人
人性一樣可以好醜陋
RN路過
打一大段鳩嘢,但係去到最後又加返句「但佢係咪做錯?又唔係 但唔係必要囉」

屌,樓主彈出又彈入咁,想點撚樣架
其實 樓主的出意都係好既 教識大家say no, 支持
我意思唔係所有檢查都非必要
只係當你唔feel comfortable 你可以去拒絕
可以既 就去搵同性醫生做啦
你估人哋真係想做醫生咩,老豆老母迫鳩佢做咋嘛
好快有班醫護5毛入來屌9樓主

只要有半句抵毀醫生,呢度就好多cd-rom會員出聲。
根本醫生唔識同人溝通,一味得個做字,我見過有啲醫生對住病人就好似對住本書咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞