作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
總之, 護士咁做係越俎代庖, 護士既工作唔包second guess 醫生個決定
真係有懷疑咪睇第2個醫生睇下點
你唔岩啦,阻住尊貴既醫生睇女病人全相

下次醒D 唔好再教病人其實係可以搵女醫生
德蘭好似唔係醫生黎
咁醫生大可以唔開比佢
等pt.再諗下除衫做定再搵女醫生做
定點

咁佢有冇同pt解釋清楚
再等pt自己consider?
如果佢話pt個胸唔禁會死
我諗pt唔會因爲我一句說話唔做
又咁講 如果pt.係唔介意除衫檢查
我問佢 係咪想搵女醫生
佢都會話冇所謂

咁病人係咪有pt. Right去決定自己想做d咩
我只係提醒病人佢有咁既right
佢被人鬧個情況,只係睇到個病人面色/行為,估佢係咪唔想做檢查/想由同性醫生做檢查,再問下個病人,咁又唔得?

照佢咁講,醫生當時有機會不在場唔知道個病人的反應。
護士既工作唔包second guess 醫生個決定
如果你係同行...你既病人好危險
想俾醫生掂
Btw 想同大家講
有一部分醫生開藥會overdose
但其他人judge佢 佢會話冇問題
照開
可能就係放唔低尊嚴去聽低職位既人意見

咁作為一個護士 係咪醫生係絕對 一定唔會錯
見左有錯都唔應該去問
至小我係學校學唔係咁
醫生權力係大過護士
但佢地都係人 都會錯
有唔對路 係要出聲

何況係 我唔係鼓吹大佬乜檢查都唔做
係想提大家 有病人權利 要保護自己
佢地覺得醫生就冇人渣 如果冇就唔會有醫生偷拍女病人同侵犯女病人既案件出黎 仲有一啲係唔係都呃你返黎覆診 又收你千幾 事前講到好嚴重 但其實根本唔需要 去到時內容都係鳩up幾句
唔明點解條友300幾正評 兒登冇思考能力
你講嘅病都係婦產科啦,咁睇之前無諗過要比醫生檢查?定係你睇之前分唔到個醫生係男定女?

讀到en連一啲common sense 都無,真係好撚慘
屌黑警政府係因為佢地唔盡責
屌工程係因為佢地貪污

但啲人屌醫生係根本唔相信佢地
男人睇女人就話人非禮 做足檢查就話人想liu西
你唔信佢地又睇佢地 之後人地講完又質疑人
咁你睇黎做乜撚?
又要屌又要用
低賤到 你唔同醫畜一齊死全家都冇撚用
如果你唔信西醫嘅rationale
請你唔好搵西醫
你可以選擇其他治療方法
咁個病人如果真係無諗過要除晒上身檢查,到果刻先知,但又想由同性醫生做檢查,又唔敢或唔知可以提出,但護士由面色言詞行為察覺到,問下個病人,病人選擇唔做檢查拎REFERRAL LETTER,病人走咗,護士被醫生鬧,邊個位出問題?

病人真係可以唔知睇醫生後需要做啲乜嘢。

以前胸痛,唔知乜事,去樓下私家門診睇,醫生叫去照X光,照完果刻果個X光人話呢個係好嚴重嘅急症,要即刻去醫院。

一頭霧水,去到急症室,醫生話係爆肺,好嚴重,要即刻做手術,印象中都無特別講手術風險等等嘅嘢,簽咗字就開始做手術了。

睇醫生果刻,無諗過要做手術同埋瞓院半個幾月。
診所醫生係最垃圾
其實我成個post都冇judge過西醫醫人個套唔掂
只係想講 行行都有人渣
唔係醫生你就唔可以judge 佢一定岩哂
亦不是每個醫生都係聖人
咁有冇好醫生? 咁當然係有

呢個post只係想提醒大家有patient right
上面好都有好巴絲講自己以前有d睇醫生唔開心既經歷
我只係唔想再見到有同樣事情發生
睇個醫生想醫病 但呢件事唔開心既事就成世記住
其實係可以拒絕再搵同性/其他醫生檢查架
即使係檢查進行中 覺得唔舒服
都隨時可以叫stop
人地打份工,為咩要夾硬出頭,比著你都冇咁on9啦

講野前唔該將心比己
處女都要定義
小學幾年班??
啱呀 隻眼開隻眼閉就係好人?
咁路見不平 大家記住拔足狂奔
醫牲好惡呀

仲識咬人
g持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞