作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
咁,借嚟做咩?
咁醫生睇過咁多人體,係咪長開聖人mode唔屌女唔溝仔
唔知佢曲線定真心啦
話醫生睇到厭個D人既腦都唔知咩構造既
你夠日日打飛機啦,你厭未呀
其實好簡單咁多男人做醫生為咩? 當然為錢為睇女體 為食女喇 唔係做咩9讀十幾年醫
當醫牲係聖人咁
醫牲:我樂於助人、懸壺濟世
咁所有婦科病都唔洗醫啦 剩係開藥比你又屌人hea,幫你拎d閪水去驗又話人有居心
不嬲架啦

診所好多都係 你感冒呀?比感冒藥你
你發燒呀?比發燒藥你,你痛呀?比止痛藥你

試過睇門診 等要等成粒鐘以上 到你見醫生 由見到拎藥比錢 5分鐘都無搞掂 個時無記錯腸胃炎咁 (心一直諗 喂依家後生為錢做醫生啫 以前老一輩應該有同理心掛 因為個個都一把年紀諗住放心啲)

跟住配佐啲藥都無食 我老婆睇一睇啲藥 仲廢
佢個晚收工都執佐啲腸胃藥比我
D醫生被社會竉壞了
咁連續一星期便便有血 咁liu屎眼正唔正常?
幾時走
你個單位真係唔掂
你出發點係好嘅我會撐你

去一個你做得開心嘅單位
同埋努力二轉RN
作為一個非醫護界既人,唔知你D程序有無需要好正常,醫生醫院既監察真係好難唔靠專業人士。
你都on99,
讀書有無教你, 聽病徵可以係subjective,
做埋culture有晒化驗報告先係最objective最準確?
再者, 就算有varginal discharge,
病人講病徵出黎, 就算醫生confirm係injection,
你唔做C/ST又係咪真係可以confirm邊隻antibiotic用得?
點解做多個test去confirm diagnosis係有問題, 你答我

利申: APN, Gyn
會努力apply conversion program 轉rn呀
Infection
呀爺/sister
可能我講既野有部分講得唔好
或有誤導成份
我真心講對唔住

但我篇文既重點
係想講patient right
做Gyn我估你係sister黎
Btw多謝指教 我都學到野
咁點解有啲醫生又可以唔Confirm,你又可以試下答我

利申:唔識。
咁點解有啲醫生又可以唔Confirm,就出Antibiotics,你又可以試下答我

利申:唔識。
一早就知啦,係得香港咁崇拜醫生呢個職業
164隻醫牲悄悄留下負皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞