作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
獸醫
名就唔開啦 會自爆
總之有醫生sell你地買野就諗清楚啦 唔係一定好
佢仲會講你唔試下用(隻產品)姐係唔信我啦,唔信我既話我都幫你唔到
其實佢咁做已經犯左法 曾經有醫務委員會check佢
佢個排就收斂左 過多一段時間又係咁
咪就係囉。
無人話你講做TEST先出藥果個唔啱。
巿場亦有醫生唔做TEST,開你講嘅大路藥俾病人食好番。
樓主又無叫人唔好去做TEST。
一嚟話人on99,柒,加埋其他啲EN仔/唔讀書/5條2......啲講法。
樓主都係講下佢睇到嘅情況,無必要用啲咁嘅字眼,而且佢講嘅亦唔係無道理。
印象嚟啫。
就正如你要樓主答你果個回覆,睇落都係要最準確就要做TEST,印象上你都係偏向要做TEST後先出藥。
樓主個POST,講佢睇到諗到,佢懷疑做TEST係咪必要,你睇落都係印象上好似做TEST好無謂一樣。
你啱, 樓主的確無叫人唔好做test,
但佢本人覺得嗰d test係不必要,
覺得醫生開le d investigation有中飽私囊之嫌,
我由頭到尾都係講緊做test最準確,
並唔係樓主講得咁無謂咁無醫德

如果閣下有理據支持樓主點解覺得嗰d test係不必要既話, 歡迎提出nursing/medical practice作為理據, 而唔係一味base on人哋講嘅野衝出黎護主呀保險狗
不必要係樓主自己講架喎
#1, #8
其實你講咁多野都係想針住某個醫生去控訴姐
借咁大個篇幅舉晒旗幟咁去提出叫人say no
自己表達能力唔係好 俾人捉到理據屌就開始戴頭盔話自己原意係點點點
對住樓上認真既問題又ignore唔理
唔係話幫醫生 而係護士同醫生學既野已經好大分別 人地做physical examination有佢地考量
如果唔係你以為護士有事call醫生黎做assessment真係叫佢黎係牌板寫隻字咁簡單?
可能已夜晚,你預備聽早返工時間開始,有班突然出聲的會員會攻擊你。

如果佢地比你大到,答唔到你野,就會發生以下情況:

-攻擊你人格有問題
-攻擊你妒忌醫生搵到錢
-攻擊你學歴低
-攻擊你無醫生專業無資格開post
-攻擊你上連登只係社會垃圾
-攻擊你係保險狗
醫護人員慣咗人身攻擊?
有巴打一早講左醫牲係點盲撐自己人嫁啦
好惡呀
了野去驗 驗真d咩菌 對症下藥
對病人黎講係壞事?
Sor9ry 呢到無人比樓主大到。反而係樓主答唔到人嘢,一味戴頭盔
認同,成班傻閪幫霸權護航,不如幫埋本地地產商對抗大陸地產商啦,唔係小心起多好多危樓呀

明明每天比霸權搵笨柒,醫牲
樓主答唔到問題一早潛咗水啦
得我哋自己討論緊
一句講哂 病人唔同意醫生ge檢查 佢可以拒絕 無人可以迫佢
廣東話都未撚學好重夠膽上黎搵食
而架D大陸狗真係
呢到啲醫牲惡過狗啦,係到咬人
又係D19RN讀幾年書就充四條學人講醫
屌,而家兒登真係低質到

樓豬講野1999同on9係事實

不過個重點應該係

病人應該多d 問下醫生點解要做果d test or 檢查

搵同性醫生(gay 同lesbian 咁點

記得自己有權sayno

但你班on9就focus 討論樓豬有幾on9, 咩都話唔知但就去懷疑 屌,呢啲無肯定答案既野拗到世界末日都無撚用

醫牲係咁
上面有件醫牲仲話樓主無回應喎

光天化日講大話都得
本應應該係咁,但啲回覆總係要前後都要加啲人身攻擊嘢,奇怪
不嬲醫院地位都係醫生>護士
出事醫院永遠都係只保醫生
而佢都指出左d檢查係有原因做
但唔係必要,因為有其他做法
所以可能某醫生有私心

樓主出聲一係比人玩死,一係工都冇埋

護士既奴性係HA placement 已經開始訓練
好多唔合理既野
你唔幫手做,就等Fail
牌都冇得拎

Eg 學護好多task都要有牌護士睇住先做得
但班RN永遠都會話:睇得你做黎,不如自己做埋
逼班學護得自己做,
冇人睇住出事又要出席開記者招待會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞