作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
何況你仲係nurse
有晒clinical experience 有degree 有良知 係唔夠嫁
哦 香港多得你班人 護士專業先無外國發展得好
窮撚表示識睇一定睇政府門診/醫院
佢地忙到hihi唔會有時間心情攪你
更加唔會開多餘嘅藥做多餘嘅test
普通科專科住院巡房都係幾分鐘睇完效率極高
樓主多謝你嘅提醒
...唔洗理佢啦,真係得啖笑
vaginitis一黎就start antibiotic, 點知係bacterial定fungal infection定其他原因?
我同你講,vaginitis唔驗specimen,唔做physical exam,即係拎pt黎玩,醫得好只係好彩
樓主提醒好事黎
但真係靠自己執生
評馬員唔係一定要快過隻馬先評論得
但有時有啲專業認知又好難反駁佢
不如學好打字先寫文啦呀姑娘
其實好難有個Guideline
因為唔可以一竹桿打一船人
佢既出發點係點 得佢先知
但同佢共事 你會知佢有問題
但你又唔可以直接同pt講 比人告誹謗都有份
其實樓主講得好啱
試過跟症係人都睇得出係精神問題導致腸胃有事,但個醫生都說佢做腸胃鏡睇下有冇事,個病人一行出房醫生已經話擺明係精神問題啦
但佢要賺人錢就說人做,報告出黎冇事先再同病人講係精神壓力導致
你唔可以話醫生叫佢做鏡係錯因為有機會可能真係照到有事,但係有時真係冇必要做,呢個應該就係樓主嗰份無奈感
以後有病查GOOLE 手術YOUTUBE自學
有人爆過 同一個醫生 不過都係冇開名
pish
屌你係荃灣做架?
有啲人都無處女膜 初夜係無落紅
或者之前已經有損傷
咁做手術修補處女膜又變返處女?
一陣你地啲男人 見條女冇血流又係到噪生晒
醫畜就係要同你嘈名詞
Exactly
想要講道理出黎
至少啲文字 定義上 做好啲

法國 戈 係咩黎?
會唔會係個病人成日思疑腸胃有事,所以醫生先叫佢照鏡,等個病人安樂啲?可唔可以講多d件事係點?
我想俾女醫生check下條J, 最好可以用手劣下,請問有咩借口?
同班垃圾醫生5毛交手過幾次
班低能仔真係講得出口
你開口又比醫生屌倒米 係病人角度信醫生都唔會信護士啦 一陣比個病人報埋串結果都係比人屌
屌你老母有chaperone架
你話非禮就非禮?
醫生檢査私人部位要有旁觀者

俾人告果啲係冇chaperone先告得入
冇人想做多餘既野,醫生冇需要亂做檢査

睇完腹部做埋PR有咩問題?
腹部臉査睇埋女病人perineum有咩問題?
你話跟書…書叫得要做既檢査係有原因,有啲red flag唔可以miss
你又唔係醫生miss左野你負責?

on撚柒鳩
之前個女仔朋友盲腸炎
已經俾女護士撩左次屎眼話驗屎
但之後男醫生要求自己親手撩多次
有無做左左
恰番自己同行係有,為人工既都有,但害病

人既我就真係未聽過囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞