作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
從來無講過強逼性
但樓主 quote 果兩個例子嘅時候
講到做檢查非必要咁
但如果唔睇下又點知係念珠陰道炎?萬一其實係性病呢?我賓周發炎都要俾醫生望清楚啦,只係靠病人口講嘅話誤診點算?
認同
好似睇咳聽心口咁
佢可以話佢有理由
有無私心真係自己知
做婦科嘅,佢話要睇先斷到症你真係吹佢唔脹
但有幾多一定有需要睇真係自己知
應該話,有無醫生會想避得到就唔睇
你明唔x明啫?

問題係人地點解一定要比你檢查個西
唔可以比個女醫生檢查?

你由一開始已經唔明問題
乜撚野非禮... 你又知係非禮?
雖然我好明樓主所講, 見到而家睇私家醫生睇感冒都睇唔好又斷錯症, 最尾搞唔掂都係食抗生素, 真係唔知係醫生廢定係d菌太勁....
老老實實...真係醫生叫做咩檢查就照做....平民真係未必知係咪必要...可以點...
做護士無奈, 作為病人仲無奈....任個醫生點來點去, 唔好彩做人球俾人踼來踢去都好慘...
你明唔撚明啊
你講嘅醫療資料有錯啊

有啲檢查係有需要做嘅
病人有權選擇唔做
但係

做婦科醫生一定要問你有無性行為,無既,係唔可以做陰道檢查

呢句錯到仆街
#堅持不簡單
有次陪女友肚痛半夜入急症, 想上婦科, 但個男醫生話唔係病人想上邊就上邊,要做初步檢查(即是了西),查左需要先會決定上邊科, 但當值急症係得男醫生,所以搵左個女助護入黎, 而我就坐起間房入面睇住個醫生了女友個西, 個感覺勁怪
可能我d例子講得唔好

咁我又有其他例子問下各位醫生會員

我見個醫生男pt唔洗拉高衫聽心肺
但女pt要係點解釋
有時d婆婆黎睇又唔洗拉高架wo

我見佢禁肚明明都係禁落去問痛唔痛
點解要拉高件衫見到肉
有時要拉 有時唔洗
有時要拉高到見到bra 有時又唔洗
有時要拉低到見到毛 有時又唔洗

有見過其他醫生
隔住件衫做abdomen physical exam
Percussion palpation個d一樣做到
咁點解一定要拉高

我學識小 唔係醫生 真心想問
不要再轉移視線 又講第樣野

成件事係 護士見病人唔想除褲
就同個病人講係咪想搵女醫生

之後垃圾醫生知自己無得合法非禮,就屌柒個護士

樓主只係教人,其實可以拒絕你班垃圾醫生非禮
你班撐醫生垃圾攻擊樓主仲乜?
你都係收下皮好冇
你果兩個例子廢都仆街
人地明明背後有rationale 都要比人當係無必要
人哋明明冇做錯野都要被你人格謀殺
你答左

呀婆咪唔使
後生有水抽唔拉咪笨

岩岩就係同條女去睇念珠菌,
我都好讚成女一定要揾番女醫生
我針對緊係某人話撩下唔會破處 我當然係覆緊佢處係好易破 易到未有第一次性行為既女人就算婦科檢查都會避免隊野入去 無論咩期都係
醫學咁昌明,有其他儀器做檢查又唔穿膜係必備,你唔識可以睇多啲醫學書,或者投胎做女人,過更年期都唔好破處,然後婦科檢查,再唔係進修做婦科醫生
我拎自己野講啦
我之前有啲婦科病想去家計做檢查
佢話我冇性行為過佢地係唔會更加唔可以幫我做柏氏抹片同陰道檢查
最多都係聽病徵同睇下外陰 睇下洗唔洗轉你去專科
咁當然我諗你主動同佢講唔care唔緊要 佢都照會幫你做既
但醫生知你無性行為過一定唔會主動話要求幫你陰道檢查囉
同埋有幾多個女仔真係唔care做檢查冇左個處

除非你真係好嚴重 但多數都會叫你做超聲波照下有冇瘤個啲先再決定幫唔幫你破處做陰道檢查
睇左我13年既專科醫生退休
佢好盡責,好有醫者父母心
依家就比左班咩都求求其其既後生醫生
老實講呀
我唔係要你地班19醫生比私家既服務我
最基本同病人講野唔好打幾個喊路
講野又9唔搭8咁姐
仲有一次,睇左我基本病歷
藥都唔開就叫我走
我話你未開藥
佢話你下次早出聲啦
我話你唔早問?

瑪麗4樓腸科班仆街
你講緊似係婦科醫生咁
咪建議人睇返女醫生就得啦
現今有班垃圾廢物醫生會員,不斷轉移主題視線,攻擊樓主,大概總結如下。

正式嚟講
所有檢查都一定要有 full exposure
聽肺聽心要除衫
摸肚一定拉高

palpation 其實就一半半
尤其是只係想搵 guarding rebound tender
但係要認真摸 mass 就一定唔可以有衫

percussion 視乎想搵咩
pneumothorax 多數有衫都分到
其他 dullness 就差啲

所以嚴格嚟講
有着衫先係錯
當然實際上尤其是公立醫院/診所多病人到仆街
個個都除衫睇到聽朝都未完
如果本身唔太懷疑,有時會走捷徑着衫簡單檢查
但如果有任何懷疑一定要除衫
一定有護士做證,如果後生女我可能會搵女同事幫手,不過有時無都無辦法
我心諗沒啦啦關法國咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞