作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
唔鬧你鬧邊個 個patient想攞referral
咁個醫生唔除衫檢查
基本diagnosis都未做足 點寫referral呀
你係咪弱智?
你中文又好撚掂?
進修一下 改做進修進修又得
吓你老尾咩醫生
其實護士只係將病人訴求講俾醫生
護士無阻止檢查喎
病人唔知程序係好正常
醫生向病人解釋清楚就得啦
何必向護士開火
上年咪有個牙醫俾人揭發佢影人裙底,就算唔釘牌都一身蟻

其實我覺得絲打你講啲提醒根本冇問題呀,都肯定係跟佢做野察覺到唔止一次有異樣先有結論架啦

仲有上面話處女陰道檢查同處女膜唔關事?咪講笑啦,個鴨嘴鉗伸入去撐大嗰陣我都覺得痛呀,已經唔係處都好一段時間都覺入覺痛,點會冇影響。
其實我覺得咁樣反而係好事
所有abdomen respiratory exam都要proper exposure
自己上youtube睇下點樣做proper exam
唔好一味喺到質疑啦好嘛
唔開衫點睇scar 點睇sign
推,得個知字都好
戈你老母個臭閪咩,睇撚柒到炆
你戇鳩少陣啦屌你老母
咁病人要當醫生係medic god 咁睇唔信其他一樣係係個範嘅人

就要受返醫生會出嘅氣
個病人 都要有責任自己搵資料㗎
明知自己去處女 就唔該say no
有次我發炎 同醫生講到明 唔可以有任何破損同埋上網搵曬資料知道可以係用機照入去 唔使破處
其實睇咩醫生都好 盡量google啦保障自己
根本就係想非禮你 好地地搵乜撚野處女膜,明眼人都知咩事啦

垃圾死醫畜死全家落地獄永不超生啦
我係男病人,唔介意俾女醫生摸
最好係啱啱畢業嗰啲
戈戈戈戈戈戈戈
又騎劫
SEED?
乜學童保健係男醫生逗男學生jj咩
#metoo
即係咁
做嘢還做嘢
放工還放工
公私都分唔開講咩專業

我 on call 同 OT 到無得食無得瞓嘅時候無開 post 講啫
開 post 呻一陣又俾人話嘞
(睇吓護士呻吓都俾人鬧……)
見到你個「個戈」就唔想睇落去
邊度鄉下會將個個讀成個戈
其實醫生每次做檢查/手術都會講一次點解會做,做完效果,預計有乜風險,再叫你簽紙。你可以去了解多 d 先考慮做唔做個檢查
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞