作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
你肯定?
入侵嘅檢查/手術
唔簽紙
連 book 都唔得
無問題
港島口音
00後新界仔未聽過好正常
唔係啩?
你係味有料想爆
不如你講下有冇咩檢查係不必要既 打個例子黎聽下 等大家遇到差唔多情況 多個介心
E.g. 念珠菌陰道炎
其他醫生聽病徵都可以開到藥斷到症
可以食住藥先
未必要一定打開個西”了”野去驗

除非食完藥病情冇改善
先去進一步留樣本去驗

當你發現 大部分醫生都係開藥先
但唯獨個醫生成日要開人個西去”了”野
咁你就會發現有問題

但佢係咪做錯?又唔係 但唔係必要囉
講真 我覺得係你識啲唔識啲
用自己嘅標準去斷定人地專業應該要做啲咩
咁點解你唔當下問下醫生做同唔做背後嘅rationale 而係喺度鳩嗡自己估 你講哂啦 道德謀殺
行行都有垃圾 但講野最緊要有根據 何況你仲要係nurse

有試過開口問病人係咪唔想做檢查
佢點頭 最後冇做
但病人睇完醫生出房又就比醫生屌到仆街
話我多口 引導病人唔做檢查

樓主見過啲呃人呃太嚴重既醫生 提下人都俾人屌 咁你當時又見唔見到個情況係點?可能個情況真係唔嚴重樓主先會講依啲野 網絡世界真係好 可以企係高地亂屌人
個醫生會唔會mark 低做過乜身體檢查?
都只係提返你搵同性醫生
d醫生點解咁鐘意了西
yes 內容就係咁
但班醫生狗會員入來圍屌樓主

-屌佢低級無資格出聲
-屌佢唔係醫生無資格評論醫生
-人身攻擊樓主

呢班自稱學歴勁既人,最好笑係講極都唔入題
醫生有無借啲意撩你/女護士
好少醫生咁猖狂,見親d 醫生都避得就避
以後d 非處扮處 可以同男朋友解釋係比鴨嘴鉗破左處
推吓
有幾次個胃唔舒服去睇政府醫生,個男醫生就戴手套先㩒你個肚個檢查,兩個女醫生(一個後生,一個中年)都唔戴手套直接黎
戈你老母 睇到好辛苦
講中晒
屌醫生老母!

試過俾醫生嚇到要開刀做手術, 劏撚完刀之後先同我講係另一個問題(可以唔做手術), 而家個開刀位成日陰陰痛.

醫生死全家
想知樓主點讀個戈字
無讀過書真係好恐怖 en嘅課程一定唔包括分析洗唔洗檢查。
見病人唔開心就覺得唔洗檢查,咁係人都做到醫生啦
理性思考同非理性思考 就係分別你同醫師嘅地位。
耳水唔平衡係個急症室醫生既diagnosis而唔係triage nurse既判斷黎
淨係嘔無其他病徵你想人點分流你?
醫院點樣比唔夠經驗既護士做分流?
你睇邊度新聞話個仔去左搵護士? 我睇既係佢係A&E大嗌不過無人聽到
你真係D好撚典型既亞洲人,醫生就係最神聖最偉大千錯萬錯都係護士錯
原來有respiratory symptoms可以唔洗聽
如果唔睇最後嗰句,樓主成段文就係屌緊個婦科醫生係非禮而唔係診症

但係睇埋最後嗰句,你會得出以下其中一種結論:
1. 醫生非禮病人其實冇做錯,或者;
2. 其實個醫生都唔係非禮病人,所以冇做錯

咁斷估樓主唔會係講緊1咁撚反智啦係咪?

而家係有人指控緊醫生非禮,後果最嚴重係可以訂牌同坐監,純粹想樓主clarify到或個醫生係咪真係非禮都叫非黑即白?

仲有啊,樓主講嗰啲乜撚念珠菌,好多時都要開抗生素食,我諗大家都知抗生素唔可以鳩開啦?所以除非在場有其他女醫生在場,否則最好嘅診症方法就係搵男醫生睇,再搵個姑娘做症人確保個醫生冇做惹人懷疑嘅動作。

最後你呢啲柒頭就唔好Child登前child登後啦
明明你先係冇帶動討論、得把死閪口喺度鳩屌嗰個
仲好意思拉哂全個論壇嘅人落水
只可以話如果病人對個程序有問題嘅時候記住問多幾句,可能感覺比人好煩,但醫生做每樣野其實都要同病人去解釋點解要咁做,女病人如果係男醫生佢真係幫你做檢查要拉簾,記住一定要有姑娘係到借眼,依d係必須,只有自己先可以保護自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞