作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
你睇醫生係咪都要死全家
帶左套隔左一重膠有咩好屌
所以我帶左套屌人 其實唔算屌左佢
我屌左個套炸ma
所以帶手套摸人都冇問題

Btw 冇叫人唔做檢查
仲要講幾多次姐
問題係冇能力去判斷嘛,有能力都仲要講資格
就算你有能力判斷,但護士既身份你都冇資格去判斷啦
病人只有能力拒絕,9成99都冇能力判斷.....
總論係:現狀無法改變
有問題要做檢查,求診人都要了解個檢查係點做會有乜風險後先決定。
同埋又唔係得一個醫生可以做得到,求診人都有權利選擇做唔做,搵邊個做(老少男女醫生)啦,只係好多求診人未必理解又或者唔敢講啫。

就好似去男厠痾尿,突然走個阿姐入嚟做清潔,奇異眼光望咗佢一眼,佢話:阿姐咁大個人,有咩未睇過吖!唔使大驚小怪嘅,你繼續痾你嘅尿啦。

大佬,你習慣睇男人痾尿啫,我唔想俾女人睇我痾尿嘛。

樓主問個病人係咪唔想做檢查,都係俾個選擇/俾個位病人講自己個選擇啫,或者病人講咗出嚟,對醫生嚟講起碼唔會因為病人唔知原來可以拒絕而又被檢查完,屈喺個心度。
其實個別醫生有問題
你發現到應該出聲而唔係留個疑問係心入面
再否定異性醫生做檢查
你作為合資格護士
就算得罪一個醫生
又怕咩無工開

讀書時期嘅男性醫學生
臨床學習嘅時候都會遇到好多女病人拒絕檢查
令佢地少左機會學習
我明白亦理解好多女人會介意
但同時好可惜
公立醫院都有得選擇醫生性別
但係唔係代表男醫生就唔可以做婦科?
咁男同性戀又可唔可以接受?
咁女同性戀又有無問題?

我認同樓主話要識得拒絕識得問清楚
但希望大家唔好先預設異性就會想非禮你 對你有性幻想
另外 覺得有問題應該講出黎而唔係由得佢
就算停牌有限期 你都係直接幫左一批病人
每個病人都可以決定到做唔做檢查,唔做自己承擔風險(原來有病),做都係自己承擔風險(原來無病/使咗錢)。
只係想做檢查時,要知道多一啲病人求診嘅權益,無壞噃。
搵同性醫生真係最正常不過喎
有咩好屌
扯左有冇打丁
樓主無叫過人唔做檢查
只係話病人有權搵返同性醫生
喺現行醫療制度下,都以樓主個身份都幾難做到你最後果段嘅情況。

淨係睇呢幾百個回覆,不停:EN仔,中文差,無資格,無學識,無判斷,唔讀書,5條2。。。。。。
病人梗係有權決定做唔做檢查, 你要死唔通唔俾你死
問題係隔離個護士(即係開post 果個), 根本無足夠資格去判斷, 係咁想指指點點, 當初就應該讀醫, 而唔係護士
估唔到班醫牲學歷咁高
講野九唔答七
狗眼看人低
啲醫生除左識醫人仲識咩 我真係想知佢地咁自大做乜?佢地只係活係自己既知識領域入面,其他方面?咪又係碌撚
如果女病人無得揀醫生性別就真係可惜啦
我都相信絕大部分醫生係正人君子
讀過咁多書佢地應該會明白男人做婦科會有好多不便,我相信佢地都有得選擇
咩性別咩性取向都好,其實病人感到唔舒服就應該提出問題
返去戒埋奶先學人上網啦
新一代好多醫生係咁
問咩都唔識答
啲醫生唔識答就寫referral 彈俾人
連專科都係咁
問下個病人,係咪唔想做個檢查,都唔得?
開聲問得,個病人知道要個檢查時,面色或者言詞都會有提示,假如咁啱醫生睇唔到,護士睇到,應唔應該出聲問下?
仆街醫畜就話唔開得名,明既
但有醫德既醫生,唔該你地開名講多D
對一般市民,實在冇乜途徑得知
你地行內人既意見係好重要
華人眼中醫生係神醫生最偉大
其他醫療職系都係垃圾都係醫生隻狗
成件事係 拉左簾 我叫病人除衫
佢問我 係咪除一件
我話 唔係架 要除哂架
胸圍都要除埋
佢就停左動作 面有難色
我就問 你想搵女醫生做?
佢就話想拎referral睇專科

就係咁

咁就同簾出面既醫生講
病人出左去就比人屌
拎referral唔做晒所有檢查個醫生應該會被個專科醫科屌老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞