作為一個護士 我有野想講

707 回覆
4251 Like 200 Dislike
彈你老母咩彈
咁都理解唔到你真係唔好出黎獻世啦
樣樣嘢都非黑即白咩屌
都唔明點解仲可以有百鳩幾個like
Child登
但係如果個女醫生係我J得落嘅話,我可唔可以自動要求觸診
護士係醫生眼中地位唔同
佢提出任何嘢 不論好壞 醫生都會隨時ban
護士長都未出聲 細嘅仲邊有話語權
我都有睇過男既婦科醫生

其實重點係 唔係男唔男 女唔女
唔介意真係冇所謂
係眼見有d人 唔想
但係唔出聲

想同大家講 係可以拒絕既
睇左十幾頁
班醫畜唔會理會道理

志在攻擊你
其實樓主唔係想叫大家拒絕檢查
係想病人們知道,如果你感到唔舒服,應該要問清楚,或者要求同性醫生做檢查,唔好等到做完之後返到屋企覺得唔開心,但又唔敢講怕冤枉好人

其實醫生未必係心邪,但如果你覺得比人睇完掂完會唔舒服嘅,都係講多一句啫,如果件事唔發生,就唔會有誰對誰錯啦

咁當然相信醫生專業而心理關口又過到嘅當然可以唔介意
咁可能我有d野
係講得唔係咁好
有誤導既成份
我真心講聲 Sorry

學大家講 我只係一個EN
一個22222就做到既EN
咁醫生知識廣泛過我咁就緊係
唔係我就做左醫生啦

我唔係要judge醫生做得唔好
只係想講 醫生唔係一定有光環有醫德
係決定做任何檢查 比錢做之前
你有權問多d了解多d 再作考慮 拒絕 或搵其他醫生做
或再問多幾個醫生意見 等等等
唔同醫生睇既角度 比既意見都會唔同
唔係鼓吹大家有病唔醫 咩檢查都唔做就岩
只係問多d就唔會浪費左d不必要既金錢
又或者做左d feel uncomfortable 既檢查

可以隨時叫stop架
你真係好廢
其實你答唔到個分別就唔好再衝出黎柒
揾埋一堆理由,忙/唔太懷疑/有時無辦法,借口一個又一個,點信你「專業」啊
睇你回覆咗樓主咁多次,好懷疑你中文理解能力,我相信果部分垃圾無醫德醫生正正係你
現實又真係有病人唔敢拒絕醫生唔合理檢查,因為醫生個印象太權威啦。蝕底左事後先後悔。

以前新聞報有個醫生係夜深突然黎檢查d唔係自己科ge 女病人胸部,仲要檢查左兩個。事後發現唔對路同姑娘講先有報警拉9左佢。
但真係唔知邊啲先係必要波 去睇得醫生就係信曬醫生 呢方面真係好難搞
同意搵番同性
所以都有必要提下人。如果你感冒睇醫生,醫生話要檢查你下體,就要拒絕啦
我表達能力唔係咁好
可能講左d野誤導左大家
真心講聲 對唔住呀

只係唔想再見到人受害
提下大家
政府醫生會唔會再衰多兩錢重?
我陪我呀公覆診 隻腳痛問可唔可以開止痛藥
條撚屌用不肖既語氣叫我地直接砍左隻腳落黎換義肢
問佢係咪好大風險佢話係架
依D仆街等天收
仲有好多私家醫畜下下叫你做手術,都最好睇多兩三個啦,認清係咪真有必要
完全明白,根本樓主只係好心提child登仔可以揀同性醫生,以防被無謂非禮,或者感到唔舒服
但一堆醫護狗隨即進場,只係識挑骨頭,捉舉證差,但完全無承認相關可能性,轉移視線,完全係曲解樓主意思
呢個又真係幾仆街
Btw 唔知點解笑左 sor
咁你有冇屌鳩佢
屌完佢鳩開藥俾我呀公食?
同埋有咩好笑
諗起佢用個嗰語氣同你咁講
聽落其實幾好笑
但佢有冇同你解釋點解佢有呢個建議
想像下自己女朋友唔識拒絕點算?
我諗屌樓主果d都係
佢既語氣純粹同你講痛就死左去啦
真仆街
事後去投訴佢呀嘛
簡單諗西醫係一門頭痛醫頭,腳痛醫腳ge醫學。唔清楚咪問一聲點解我呢到有事,要檢查第二度?你肚痛唔會搞你個胸囉。

不過有最basic檢查會好近胸,就係聽肺。但一般唔需要你露晒胸先聽。醫生都會手勢好小心去聽。通常異性的話都會有姑娘睇住。
咪再講屎眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞