【勿助長代購勿提L’Oréal group/第一頁有懶人包】化妝品護膚品討論#99

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
唔該絲打
故宮淘寶(幾set又眼影胭脂又唇膏果個)係故宮文化中心
故宮文創(得唇膏)係岀版部門
上新了故宮好似係俾咗授權,類似crossover咁?

雖然我唔鍾意大陸貨,但一直睇故宮淘寶做周邊都覺得佢地用返啲文物元素做周邊做得幾好,去故宮果次真係瘋狂掃貨
有冇人有用之前muf 新出既空氣粉餅
睇review 遮毛孔好掂 唔知補唔補濕 今日用bm remedy 乾到仆街 浮哂粉
啲紙膠帶好正 ,今次啲化妝品個包裝係幾燒但用上面就不了
唔係講笑 cosme decorte啲野真心好好用
依排乾到搽完野都feel到好繃緊
本身用ipsa流金水都唔夠
然後搵返啲sample黎用
有好多liposome treatment liquid本身唔捨得用
見乾到咁就開黎用 用左之後真係無再覺得乾
但full size好似好貴 用晒啲samples應該都唔捨得買
好有參考價值 多謝絲打
我都有問話絲打邊枝好 最後決定唔到放棄左 宜家又燒著返 好想買哂2枝
絲打買咗咩呀
買左袋同衫,鑰匙扣明信片……好多野都好靚
故宮淘寶上面仲有寫設計靈感來源,幾好玩,例如有個蝴蝶結tote?好普通咁,但個粉紅色蝴蝶結係一個乾隆花樽上面既原圖,就覺得幾好笑
(三間入面淨係特別鍾意故宮淘寶,我等有人repo之後可能都會入手)
香港有得買
比絲打燒到想買cefine粉餅 但係hk買好似好貴
我都諗住買,不過只係買幾樣嚟儲,唔會用
有無d咩袪紅產品可以分享一下
自身係敏感肌有暗瘡印
是咪連去角質都唔好做 剩保濕就夠?
因為啲印想退退佢
原來香港未有 我睇台灣youtuber 以為香港都有
話說我係痘痘肌 用左粉狀foundation 好耐
近呢半年睇中醫好返好多
有啲心郁想試用 liquid foundation 始終多啲選擇 粉餅都冇咩人講
但我原來從來未用過liquid foundation 唔知點落手 (以前唔識野有用過一排韓牌bb cushion )
如果朝早化完妝出街
但之後番屋但幾個鐘後先再出去
你地會唔會落妝先?
唔會啦 幾個鐘姐
落完又化先出去有啲蹝時間
我會
有潔癖瞓返上床前一定要沖涼換衫落妝
唔攤落床就唔落妝
如果會攤上床就會沖涼落妝
但如果隔幾個鐘又出去 我會寧願唔上床 都唔落妝
如果真係要用會揀啲薄身啲粉底 同埋無乜香料味
感覺上無咁刺激 無咁易致痘
不過一時三刻諗唔到有咩粉底啱
我以前係唔識死用bb cushion用到變好易岀暗瘡粉刺
平時返工返學就會用粉foundation
想靚啲嘅日子用liquid
我會搵返啲不致痘嘅 用過covermark 草本粉霜(唔知叫唔叫做liquid), missha radiance 同呢到俾絲打燒嘅guerlain lingerie都無事
Missha雖然都係韓牌 但佢有時啲野都幾好用 支粉底做到遮毛孔同光澤感
但lingerie啱啱新用 要用多幾日先知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞