【勿助長代購勿提L’Oréal group/第一頁有懶人包】化妝品護膚品討論#99

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
我盒colourpop都係呀屌
已經唔信Catie好耐
一來佢而家成個蔡英文阿嬋咁
二來之前買咗佢話用生命在推嘅貴product 但其實不外如是
好貴同好臭 不了
Btw 之前買左catie推既etude house mascara
係keep到成日 但會溶
都係轉番kiss me
又真係幾似
返工無聊等我又打下年度最愛先 e
防曬:
Orbis UV Cut Sunscreen On Face Light/Moist
物理防曬但完全唔笠 又唔會泛白

卸妝:
Orbis Cleansing Liquid
價錢平成份好 最緊要係唔致痘 唔洗乳化都卸得好乾淨屋企長期有存貨

洗面:
Orbis Powder Wash
同卸妝一樣咁好用 用過幾款酵素洗面粉 暫時都係覺得呢款最好用 起泡又夠密
多謝workbitch絲推介Orbis嘅產品

係度追咗POST好耐都無乜點見絲講過
CNSC呢個牌子係我兩三年前爛面個陣開始接觸
都係貪佢夠天然
佢啲野係幾好用 抗敏真係唔錯
如果大家有興趣想知其他野我可以再分享下
雖然佢樣樣野都唔係好貴 但其實份量好少
所以變相一個月要買一次 其實計返都幾甘
之後皮膚好返我就無再用佢其他野 係蝸牛呢枝KEEP住回購
唔跳佢係咪真係蝸牛 但佢係好保濕同唔笠

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%
乾肌要B3保濕 都係貪佢夠平 已經用咗好多枝

The Ordinary Lactic Acid 10% + HA 2%
可以幫我推到啲暗粒出黎 但又唔會好乾 見上面有絲話用完啲粒粒仲係度 我覺得佢只係幫我推走面個層角質層 令佢慢慢浮上面 同埋都要啲時間 最後啲粒粒其實都係要針清先會無

The Ordinary Buffet
呢枝我係朝早用 感覺夠保濕 但油肌用可能會有少少笠

油:
Life Flo Health Pure Rosehip Seed Oil
之前因為皮膚太乾 已經習慣咗一年四季都係用油 iHerb呢隻好平但又幾好用
做到玫瑰果油普遍功效 鎖水同埋美白到少少 每晚一滴都有排用

遲啲再打埋堆Make up babies
正面d諗,有個目標令你努力減肥扮靚縮短大家既距離,都係件好事丫
DOUBLE SERUM用完塊面軟綿綿 好滑
ANR用完面色好左
兩種唔同效果

呢排用緊DOUBLE SERUM+ BY TERRY玫瑰面霜都係有小小甩皮諗緊係邊樣唔夠潤

利申:敏感濕疹乾肌
用過無乜感覺
買左double serum 黎救急
Skynet個電話之前都唔會打唔通
打左成朝都係飛去留言
講開油之前用iherb好平個隻玫瑰果油用到生瘡
而家用EL ANR油到仆街既又冇事
之前仲以為係自己受唔油
今日用KA nude pop
我唔知點解自己可以將一個cool tone palette化到咁

仲有burberry liquid velvet #05 fawn
今日新聞話香水致敏物超標
先至望下平時用開啲護膚品成份,又防腐劑又香料,啲溶劑又話有害,其實係唔係冇得避

以前唔用護膚品,清水洗面,塊面毛孔大同黑頭多
三個月前開始用護膚品同會用洗面奶洗面,毛孔細左小小黑頭少左小小,但生多左暗瘡 點搞

(其實係怕老先開始用護膚品,但感覺唔到有咩用 用過中女用果啲抗衰老野,可能太有營養,即刻爆瘡
邊隻?等我避下
用完可唔可以share下用後感
我觀望緊
之前都猶豫緊依2枝
但用緊one by kose隻美白精華未用晒
又仲有枝存貨所以一直無入手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞