低調裝修設計討論(1)

997 回覆
11 Like 4 Dislike

灣仔和X都好多人買 自己本身屋企都係用呢間 用咗20年都好新淨完全冇問題 不過新屋揀唔岩
本來喺灣仔睇咗一間決定喺嗰度買 啲色同埋花都好鍾意 但係琴日打去訂其他嘢嘅時候個老細啲態度好差 所以應該今個星期跟師傅去旺角揀
如果ok到時再推介俾你
開始咗裝修半個月,今個星期煤氣公司上嚟換喉,換完喉就開始舖磚 陣間又要去駱克道 買星盤 座廁 潔具同天花線
早幾日去睇電制位 揀完款唔記得問價錢 頭先追post見到$200幾一個 糾結緊淘唔淘實好

正路買同一樣野旺角平過灣仔1/4 到1/5

灣仔和X都好多人買 自己本身屋企都係用呢間 用咗20年都好新淨完全冇問題 不過新屋揀唔岩
本來喺灣仔睇咗一間決定喺嗰度買 啲色同埋花都好鍾意 但係琴日打去訂其他嘢嘅時候個老細啲態度好差 所以應該今個星期跟師傅去旺角揀
如果ok到時再推介俾你

我係旺角和富買,跟得幾好
開始咗裝修半個月,今個星期煤氣公司上嚟換喉,換完喉就開始舖磚 陣間又要去駱克道 買星盤 座廁 潔具同天花線
早幾日去睇電制位 揀完款唔記得問價錢 頭先追post見到$200幾一個 糾結緊淘唔淘實好

電制位要$200幾一個? 巴打 你買好靚果d 呀?

另外, 潔具係咪買大品牌? G / H 字頭

平既話philips都有$30左右一個,樣唔差,但淘寶個啲靚啲

大門定房門?
大門全白就真係好怪

佢就係想全部門都用白門

得罪講句,白門好老土,仲要大門都白
不過都要睇你屋企overall個tone係點

大門定房門?
大門全白就真係好怪

佢就係想全部門都用白門

得罪講句,白門好老土,仲要大門都白
不過都要睇你屋企overall個tone係點

偏白嘅木色得唔得呀 純白其實唔係太好睇
有無人打算買洗碗機 ??? 究竟得唔得

打算裝修完後買 雖然可能使得唔夠人手乾淨但起碼方便好多

裝修我預定 出水口 入水口....

唔係呀我都係追post見到,不過我上星期喺灣仔揀嗰個好似都要$275,師傅叫我唔好買住話帶我去旺角買

覆漏咗 潔具本身揀好咗買帝朗 但師傅又話叫我唔好買住話帶我去旺角睇吓會平啲

我都打算買帝朗星盤....

我諗住買細細部嗰啲算 反正唔多人又唔係成日煮

唔係呀我都係追post見到,不過我上星期喺灣仔揀嗰個好似都要$275,師傅叫我唔好買住話帶我去旺角買

覆漏咗 潔具本身揀好咗買帝朗 但師傅又話叫我唔好買住話帶我去旺角睇吓會平啲

我都打算買帝朗星盤....

星盤啱啱去咗拎 佢堪稱話係花崗岩星盤
不過我鍾意佢個原裝去水位多過個星盤

如果ok到時再推介俾你

今日終於泰x 買左全屋門,上網睇過唔少comment 質素係幾好,少鑊氣。白門就白門啦,最緊要襯番周圍淺色日系傢私。 廚房門做敞門日系木色

潔具德國 Amazon 訂計埋運費都平過香港2-3 成,仲要G / H 靚野
440呎 水電泥收22萬覺得點?

包:
全拆, 棚錢, 換鋁窗, 門安裝費, 地版用磚, 廚廁牆磚
改喉, 改2面牆, 暗喉, 50個電制,
油5合1, 廁所防水, 包簡單安裝家電

唔包 潔具, 門, 門框, 磚, 廚櫃, 廁所櫃

我新落成實用43X 呎全鏟,廚廁全爆,返油舖地,間牆,一幅特色牆,水泥電工加埋17萬包磚,加埋廚櫃,3個度呎櫃,房地台床23萬幾

唔包潔具,特色牆磚,燈同改制位 (600@)
俾你參考

包磚咁抵? 包咩磚?
咁我仲要換窗...依度都2,3萬...電制我又全部做過都1,2萬...

不過你整櫃又平... 真係好抵

師傅包左我廳就每平方呎$15以下,多左補返,廚廁就$12 以下,呢個價錢歐洲木紋磚要補幾千,大陸亞洲嘅都唔使補,師傅本身做木工,整櫃收我順d

覆埋,金裝係咪即係第二代?

可唔可以講師傅資料.. TG:kitttt

佢年尾退休啦
話個女大學畢業就返大陸享福

正路買同一樣野旺角平過灣仔1/4 到1/5

同意,極度唔建議灣仔嘛,款一樣,港島食水深d

我諗住買細細部嗰啲算 反正唔多人又唔係成日煮

我諗住買西門子個部.. 原來都唔細

潔具德國 Amazon 訂計埋運費都平過香港2-3 成,仲要G / H 靚野

Ordered 19 Jul ... 仲未到
有冇巴打講下梳化係邊買好?
home21食水好撚深

茲曼尼,平dd就梳化倉

諗住喺出邊嗰啲工廠大廈買芝華士沙發,都算平但唔知好唔好

(唔推介kuka)

梳化女友最講究,佢最後揀左茲曼尼皮電鉸,2萬
有時呢d價位無死錯人

Ordered 19 Jul ... 仲未到

睇款,我前後等左3星期到
唔好去灣仔買野,實貴啲
我想全廳既牆身鋪磚,d磚舖係咪可以搵埋師傅同我搞架?
我想全廳既牆身鋪磚,d磚舖係咪可以搵埋師傅同我搞架?

正常應該掉轉,你搵左師傅肯做先再買磚,或者師傅有無相熟鋪頭介紹
到時買磚又要問定隻磚上唔上到牆,會唔會太重
20年樓,全爆裝修,換唔換晒啲鋁窗好?之前問過下,換窗鉸/手抽/防水膠條都要成一萬尾。。。直接換晒會唔會好啲
20年樓,全爆裝修,換唔換晒啲鋁窗好?之前問過下,換窗鉸/手抽/防水膠條都要成一萬尾。。。直接換晒會唔會好啲

我都諗緊呢個問題,可能睇下有冇啲相熟或者有人用過嘅驗窗公司驗下,睇下有咩問題再決定

緊係換 我全屋換哂都係2萬幾

我都諗緊呢個問題,可能睇下有冇啲相熟或者有人用過嘅驗窗公司驗下,睇下有咩問題再決定

既然全爆就唔好慳順便換埋,鋁窗第日換好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞