低調裝修設計討論(1)

997 回覆
11 Like 4 Dislike
各位收樓會唔會搵人驗樓?
有無搵開咩公司?

我冇,不過我覺得咁做都好,唔差在

唔駛 我通常睇左平面圖出左個基本佈局就報到價

咁埋單比原先報價over budget 係咪基本?

咁正常都會有出入 主要第一份報價都係睇夠唔夠budget去做 final報價就應該都係相差幾萬 (有時多左個櫃 多左個假天花 設計用料改左之類)新樓有售樓書 內有平面圖 同高度等等 其實已經做到基本設計黎報價

有時睇人地搞左5-60萬都唔知整左乜,但又見到有d 30幾萬已經整到好靚
有無搵開咩公司?

一手居屋洗唔洗

咁埋單比原先報價over budget 係咪基本?

咁正常都會有出入 主要第一份報價都係睇夠唔夠budget去做 final報價就應該都係相差幾萬 (有時多左個櫃 多左個假天花 設計用料改左之類)新樓有售樓書 內有平面圖 同高度等等 其實已經做到基本設計黎報價

有時睇人地搞左5-60萬都唔知整左乜,但又見到有d 30幾萬已經整到好靚

有時底個侵d 基本野要攪好都貴
大爆水電窗呢三樣野都貴,但又最唔起眼
面個侵整得靚就唔一定要洗好多
整幅牆,整條柱,用個正d 既龍門框
成間個feel 就唔同晒,而且貴極有限

好鍾意呢隻地磚咁鋪法,但係屋企得果400幾尺鋪出黎又唔好睇
有無搵開咩公司?

一手居屋洗唔洗

政府樓做石屎結構一向好過私人樓,正常唔使
有無搵開咩公司?

一手居屋洗唔洗

政府樓做石屎結構一向好過私人樓,正常唔使

thanks
廚房磚有幾塊爛爛地 如果成忽換有無師傅搞 ?

另外想換2對鋁窗 不過聽人講鋁窗師傅好多唔肯接小生意

換兩對,搭柵應該都佔左大半
你自己都覺得唔抵啦

換兩對,搭柵應該都佔左大半
你自己都覺得唔抵啦

瓷磚可以點搞
想大執下 但驚拆磚果陣郁到埋廚櫃
點睇膠地板?問身邊人啲評語都幾兩極下,有冇行家可以分析下磚同膠各有咩優缺點
點睇膠地板?問身邊人啲評語都幾兩極下,有冇行家可以分析下磚同膠各有咩優缺點

膠地板: 平 ,現時科技上真實好多,之前推介過比客用日本果隻仲做到仿木地板邊位,易打理 唔好處 就係有機會鋪得唔好會谷起dd 但即使爛左 要換都方便 另外款式唔太多 如果膠地板下面係舊木地板 踏上去會幾似

磚 有平有貴 貴果d都做到幾貴 最耐用 但始終都係有掃口粉 點都做唔到像真高 同埋冬天一定比膠凍好多 同埋鋪工都貴
留名
Upup
好采我個間買入時差唔多全新裝修,抹下買返啲電器就可以住。
BTW有冇巴打知芝華仕邊到買平啲,實惠個張好正但成萬蚊買左好肉赤
留名研究
好采我個間買入時差唔多全新裝修,抹下買返啲電器就可以住。
BTW有冇巴打知芝華仕邊到買平啲,實惠個張好正但成萬蚊買左好肉赤

經過屯門d細傢私舖好似平幾千喎 唔知係咪真貨
想問下如果裝修佬要你指定某一條街買料,大家會唔會覺得有問題

格下價先
可能係個師傳真心介紹
但都唔排除係個師傅會收到回佣

格下價先
可能係個師傳真心介紹

呢樣野係咪應該要開工前傾好
低調 AA mode: 哇! 我在呢個 post 學到好多野...上次地產個 agent 好好人唔收我佣金, 仲幫我供埋樓....幫我比埋裝修條數....律師費都係 AA 比.. AA 仲比埋老婆, 女朋友同侄女比我吉, 生埋小朋友, AA 出埋$供書教學! 地產AA 好好人

格下價先
可能係個師傳真心介紹

另外都可能個師傅怕麻煩誇區買 其實香港主要都係旺角砵蘭街 同灣仔駱克道 買。 你話所有野一間鋪揀晒就古怪d

格下價先
可能係個師傳真心介紹

另外都可能個師傅怕麻煩誇區買 其實香港主要都係旺角砵蘭街 同灣仔駱克道 買。 你話所有野一間鋪揀晒就古怪d

其實最好一開始未簽約就要 ask 佢包材料什麼價錢....貨比三家...
why, 因為你自再去格價買料,就已經無比肉佢食..水位佢賺...一定玩謝你.....好彩宜家都好多一條龍.....裝修既野一開始就要傾好個 price, 同埋呎寸,圖......中間有加減,個客一定蝕底

格下價先
可能係個師傳真心介紹

其實最好一開始未簽約就要 ask 佢包材料什麼價錢....貨比三家...
why, 因為你自再去格價買料,就已經無比肉佢食..水位佢賺...一定玩謝你.....好彩宜家都好多一條龍.....裝修既野一開始就要傾好個 price, 同埋呎寸,圖......中間有加減,個客一定蝕底

咁其實應該搵幾個師傅報個包料價,定係自己買料搵佢安裝好呢

格下價先
可能係個師傳真心介紹

最近聽返嚟,我個朋友話佢師傅叫佢去上海街買喎,好似講到唔可以去第二度買咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞