低調裝修設計討論(1)

997 回覆
11 Like 4 Dislike
想問問浴室裝修問題,住果區一到春天就好潮濕下,宜家煩緊浴室天花點搞,會裝浴室寶,抽氣扇位果隻。

1. 假天花,師傅話唔會霉。但怕耐咗天花入面發霉/多小昆蟲

2. 剷過批過灰油防霉油之類?利申唔識。不過聽聞宜家啲油防潮防霉都好得

3. 舖磚 聽過人咁整,但未見過。

求指教。

我都諗過3

舊屋係2,新屋係1
浴室天花做油漆的話,第時沖涼抽氣扇一定要夠力,唔係長期有水蒸氣幾靚油都無用
天花未霉之前已經會一塊塊咁甩哂落黎

我舊屋正正係你講既情況,咁鋪磚又點睇呢

鋪磚 假如樓上漏水 整起上黎會唔會好麻煩
想問問浴室裝修問題,住果區一到春天就好潮濕下,宜家煩緊浴室天花點搞,會裝浴室寶,抽氣扇位果隻。

2. 剷過批過灰油防霉油之類?利申唔識。不過聽聞宜家啲油防潮防霉都好得

求指教。

我都諗過3

舊屋係2,新屋係1
浴室天花做油漆的話,第時沖涼抽氣扇一定要夠力,唔係長期有水蒸氣幾靚油都無用

鋪磚唯一怕應該係泥水師傅手勢唔好,用耐左有空心磚就會成塊跌落黎

求指教。

我都諗過3

舊屋係2,新屋係1

鋪磚唯一怕應該係泥水師傅手勢唔好,用耐左有空心磚就會成塊跌落黎

中頭獎
再一次多謝巴打 教係德馬買野

頭先試買左

巴打買左d咩?

水龍頭同花曬

上星期六晚落Order,今日已經送左兩件黎,仲差一件

good wor
有無買雨淋?

就係買左兩淋

買了咩型號?

我都想問,睇左好多G記同H記雨淋,計落好似同香港買差唔多.....
同埋想問我埋單好似無減到tax....係無得減?

要check out先扣稅
去睇下香港賣緊差唔多萬幾以上個d兩淋,個d會平勁多

搞掂左 唔該巴打

求指教。

我都諗過3

舊屋係2,新屋係1

我心目中都係傾向2,本身抽氣扇成日開,希望換埋用浴室寶之後效果更好。

油有無話有咩推介?

求指教。

我都諗過3

舊屋係2,新屋係1

我心目中都係傾向2,本身抽氣扇成日開,希望換埋用浴室寶之後效果更好。

油有無話有咩推介?

通常唔係立邦就ICI
有問過師傅駛唔駛揀防霉果種
佢話普通既已經有防霉功能
拎d錢去買部勁既抽濕機仲實際
500呎居屋裝修連傢俬$30萬 造大櫃起地台偷位增空間

和式設計是最常見的居屋類型之一,因為間隔四正分明,因此深受用家歡迎。今次介紹的居屋裝修設計單位,位於粉嶺昌盛苑,設計師以深木色配白色為主調,面積506呎連傢俬費用約30萬元

500呎居屋裝修變身 偷位造櫃起地台超實用

單位大門位置連接小玄關,設計師安裝木製假天花及燈槽,增加空間感及補充光源。

貼近廚房的牆身亦「偷位」安裝有凹位的大櫃,方便戶主收納鞋類及雜物。

廳區鋪設木紋地板,以白色為主,天花安裝多組射燈及燈槽,感覺簡潔分明。

飯廳位置安裝L型儲物櫃,增加收納空間。設計師採用收藏式餐枱,使用時才拉開,減少空間佔用。

客廳擺放黑色梳化,放置電視機一面用木板作牆身。

進入房間的小走廊亦加裝燈槽,而房內設計風格與全屋大致相同,惟主人房其中一面牆身改用紫色,並加高地台作儲物,另有入牆式梳妝台。

浴室以灰色磁磚作牆身,並安裝假天花。

房同樣安裝假天花,牆身鋪設灰色磁磚,木色廚櫃配白色枱面。

最特別之處是用上強化玻璃門,使空間更通透。

http://www.nmplus.hk/lifestyle/%E5%B1%85%E5%B1%8B%E8%A3%9D%E4%BF%AE/9/
大家覺得向東南單位要唔要裝浴室寶

同方向關係不大,凍起上來都要用

浴室寶係咪有咪通風功能?

即係正常浴室寶同抽氣扇兩者都要裝?
仲諗住冬天既時間一個浴室寶搞掂

正常兩樣都要,因為浴室寶抽氣無抽氣扇咁勁。
另外你都唔會長開浴室寶來抽氣

我就一部浴室寶就夠,廁所唔大
今日過左田具四路家合居睇野
訂左6盞燈2000 rmb
又訂左廚廁龍頭花灑,
潔具,鋅盤又2000 rmb
堅係平

同一個洗手瓷盆,家合居1xx,香港4xxx

另外買廚房鋼具都抵買 e.g. 刀架,酒杯架

記得拉車仔上去,買得多就攪集運
今日過左田具四路家合居睇野
訂左6盞燈2000 rmb
又訂左廚廁龍頭花灑,
潔具,鋅盤又2000 rmb
堅係平

同一個洗手瓷盆,家合居1xx,香港4xxx

另外買廚房鋼具都抵買 e.g. 刀架,酒杯架

記得拉車仔上去,買得多就攪集運

家合居附近家之福都多野睇
依家d抽濕機賣到$5xxx
有咩功能咁西利
德馬買水龍頭其中一個拆開左先送
今日收到貨,德國造

上網買

出旺角睇完記低型號之後係德國亞馬遜買

巴打
我想問德馬個網
佢寫左條喉有幾粗
寫住G3/8
呢個單位係點睇嫁

定其實每個款條粗既粗度都係一樣
就咁買就得
電器如果去日本有無咩好買
電器如果去日本有無咩好買

好多都要用變壓器,俾我我唔會買
德馬買水龍頭其中一個拆開左先送
今日收到貨,德國造

上網買

出旺角睇完記低型號之後係德國亞馬遜買

巴打
我想問德馬個網
佢寫左條喉有幾粗
寫住G3/8
呢個單位係點睇嫁

定其實每個款條粗既粗度都係一樣
就咁買就得

買d香港都有賣的款應該無死

等我再去睇睇先
諗住維修一對鋁窗 同埋 加裝一對新鋁窗

有無巴打可以介紹下
想問買廚厠用品係咪唔好揾荃灣肥仔呢?
荃灣肥仔同日東係咪唔係同一間?
師兄,我想用石膏板間牆,請問有無鋪頭介紹
汽車推推...8月收樓...廚廁要大執...依家未有idea...點搞最平
汽車推推...8月收樓...廚廁要大執...依家未有idea...點搞最平

幾尺?你預幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞