低調裝修設計討論(1)

997 回覆
11 Like 4 Dislike
近排買左康城,五年樓,但發展商係長實
牆有三四條裂痕,諗緊批過曬再油過,順便油幾浸防潮,定係就咁上幾浸好

剷灰要剷到見返石屎牆咁濟,重新批過,價錢唔平,就咁油冇用,好快連灰剝落,到時仲麻煩,另一個解決辦法係做牆紙,睇你點揀,問吓裝修佬意見

做牆紙,過幾年又會披口,批灰油漆好d
騎post 一問。

屋企裝修完大約3年,d 牆身有裂紋,係咪可以用d 牆之寶"紋"返佢就ok?

點解會有裂紋既

收水
熱脹冷縮
大家點睇梳化倉,見佢4千頭有張3座位好似幾抵
牆有三四條裂痕,諗緊批過曬再油過,順便油幾浸防潮,定係就咁上幾浸好

剷灰要剷到見返石屎牆咁濟,重新批過,價錢唔平,就咁油冇用,好快連灰剝落,到時仲麻煩,另一個解決辦法係做牆紙,睇你點揀,問吓裝修佬意見

但油油好似都要幾年油一次

去睇過,我都諗住去個度買
大家多數會去邊個網站到睇家居燈飾
支持下樓 Post 巴打先

Tb

Tb

有無介紹邊間ok
太多睇到眼花

咁樣搞一搞又幾皮野

平/假 淘寶
貴/真 zodiac plc 等等
得18萬budget 做裝修
實用380呎
夠唔夠做全爆廚廁
換全屋木地板
一間房訂造地台床加衣櫃
同埋客廳既基本傢俬電器呢

本生牆 門 喉 電線 天花 窗 都唔洗搞

上網睇又無乜負評,係有人話佢個倉有老鼠

同上手既鋁窗開都開唔到 不過就話冇漏水,如果淨係翻生換教位,有冇大問題,實在預唔足夠錢裝修

鋁窗一定要搞 有咩事你比人告就大獲

但係點先可以唔洗太多錢,見市面上好多都係上黎睇兩睇,係唔係都叫你換曬佢,我見個窗都冇病冇痛,係推唔順

試下買支40噴落較位,睇下窗框有無沙石kick住
得18萬budget 做裝修
實用380呎
夠唔夠做全爆廚廁
換全屋木地板
一間房訂造地台床加衣櫃
同埋客廳既基本傢俬電器呢

本生牆 門 喉 電線 天花 窗 都唔洗搞

好似有點勉強,最貴果幾樣你都攪晒

考慮淨係做地台床,櫃買現成

上網睇又無乜負評,係有人話佢個倉有老鼠

呢個價錢算係咁啦
收貨冇問題就當冇事啦
巴絲打 買木地板 可以搵我
我做木地板批發 公司儲Reference 低價做比散客
真木地板

灣仔有門市 不貴過$40/呎
可以上facebook睇下色先
TG: Kktbm
推一推
分到公屋諗住自己發板,想問下正常裝修順序會係點

新起公屋
其實廚廁全爆點解?
如果二百幾尺大執連家俱
唔要廁所大約幾多錢左右

自己設計咪揾裝修佬即時報到大概價錢,揾幾個裝修佬睇過間屋比較價錢,啱嘅咪叫佢出張報價單,手工冇熟嘅裝修佬就講運,有啲屋邨好似安達邨,宜家同實惠都有專區,有demo睇,喺九龍灣MegaBox見過
其實廚廁全爆點解?
如果二百幾尺大執連家俱
唔要廁所大約幾多錢左右

全爆等於起晒所有野由頭整過
想問下:
要換鋁窗,可以去邊度睇款?
fb 上有幾個page 係公屋裝修, 有冇邊個信得過

同問, 睇緊新時代, 唔知有無巴打搵過佢地裝修評價如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞