低調裝修設計討論(1)

997 回覆
11 Like 4 Dislike
剛上新屋睇,d 師傅度少左位
昨日朝早現場傾完廚房d 改動
預左d 蘇位但又成set 移左30cm
變到廚房台面少左d 位
今晚返來執番個新圖比佢地對番
好在未開窿位,重有得救
自己跟裝修d 野真係打多份工咁
日日要去check 下
想問日本仔電子廁板淝屎忽窿會唔會好high?

利申:想試,先聽意見

要另外駁一條淡水喉同開電制位
去親日本都會用

去親日本都會用

呢樣我知,想問感覺如何?work唔work?會唔會用耐左唔再用?
其實依家彎彎地d電視同傳統個d大唔大分別?
會唔會對眼明顯舒服左?

去親日本都會用

呢樣我知,想問感覺如何?work唔work?會唔會用耐左唔再用?

有的話會keep住用,因為真係洗得好乾淨好爽
但香港用要整水同整電就廢事搞
請問做綱閘邊間好?
鋼閘 柒左
諗住係德馬網購 blanco盆同Hansgrohe水龍頭
美馬網購 3M 濾水器

正呀巴打
我廚房唔駛爆所以唔駛諗盆,淨係換返個grohe水龍頭就算
美馬網購 3M 濾水器

正呀巴打

其實靚既水龍頭同差既有咩大分別?
美馬網購 3M 濾水器

正呀巴打

無咁容易爛,特別熱水果邊
會唔會對眼明顯舒服左?

無咩分別,都係咁睇

利申:用緊3叔55寸曲面
美馬網購 3M 濾水器

正呀巴打

唔漏水,慳水
fb 上有幾個page 係公屋裝修, 有冇邊個信得過

同問, 睇緊新時代, 唔知有無巴打搵過佢地裝修評價如何?

渣ga,間野得千幾個人LIKE,信唔信得過架,係都搵d多人識架啦。
我寧願上”好師傅”到報價, 由佢地介紹師傅畀我仲好啦。之前有朋友搵過佢地,整完都幾好
各位裝修完,不如係度貼下相,分享下,一齊搞旺個場
會唔會對眼明顯舒服左?

無咩分別,都係咁睇

利申:用緊3叔55寸曲面

岩岩買左sony 65 曲面
點睇膠地板?問身邊人啲評語都幾兩極下,有冇行家可以分析下磚同膠各有咩優缺點

膠地板: 平 ,現時科技上真實好多,之前推介過比客用日本果隻仲做到仿木地板邊位,易打理 唔好處 就係有機會鋪得唔好會谷起dd 但即使爛左 要換都方便 另外款式唔太多 如果膠地板下面係舊木地板 踏上去會幾似

磚 有平有貴 貴果d都做到幾貴 最耐用 但始終都係有掃口粉 點都做唔到像真高 同埋冬天一定比膠凍好多 同埋鋪工都貴

掃口粉家陣有得配色,都好像真
膠板最差係耐用性唔高,面層一磨損就好快爛
我用sketchup 畫左3d圖

不過有排
牆果d都未間好
依家先整緊燈喉蘇位

留名等緊邊到買家電潔具 梳化
Ps 所有木器都諗住現場整手
做緊室內設計

不過有排
牆果d都未間好
依家先整緊燈喉蘇位

巴打俾d建議你,飯枱隔離個櫃唔好喺掩門上個排開個㝫,10個客9個到最後都話個㝫唔好用

飯枱隔離個櫃做上下掩門,中空會實用d,想有空間感可以唔做上排櫃,加吊起個櫃離地幾寸,放下拖鞋都好

梳發隔離個矮櫃面可以加cushion,出門前坐下著鞋方便,但要注意櫃身唔好太厚,會感覺上好笨重

Tv櫃吊起離地感覺上會無咁重

以上建議無乜設計感,但比較實用
[img]https://na.cx/i/8e1r2xT.jpg[/im]
不過有排
牆果d都未間好
依家先整緊燈喉蘇位

巴打俾d建議你,飯枱隔離個櫃唔好喺掩門上個排開個㝫,10個客9個到最後都話個㝫唔好用

飯枱隔離個櫃做上下掩門,中空會實用d,想有空間感可以唔做上排櫃,加吊起個櫃離地幾寸,放下拖鞋都好

梳發隔離個矮櫃面可以加cushion,出門前坐下著鞋方便,但要注意櫃身唔好太厚,會感覺上好笨重

我都諗緊飯枱個櫃點攪好
我覺得果個位好難拎野

Tv櫃就諗緊吊唔吊起佢
因為果到幅牆成9尺
[img][url]https://na.cx/i/8e1r2xT.jpg[/im][/url]
不過有排
牆果d都未間好
依家先整緊燈喉蘇位

我都諗緊飯枱個櫃點攪好
我覺得果個位好難拎野

Tv櫃就諗緊吊唔吊起佢
因為果到幅牆成9尺

飯枱櫃方便一定喺貼大門先方便用,一入門就放鎖鑰之類
香港人大部分都喺咁

睇你張3D圖,都應該無大改牆身,所以傢俬放位靈活性冇咁高,加上依加d炒業樓廳同房之間嘅牆都喺主力牆,都無乜得點改

乜撚地方,9尺咁闊
[img][url]https://na.cx/i/8e1r2xT.jpg[/im][/url]
不過有排
牆果d都未間好
依家先整緊燈喉蘇位

我都諗緊飯枱個櫃點攪好
我覺得果個位好難拎野

Tv櫃就諗緊吊唔吊起佢
因為果到幅牆成9尺

飯枱櫃方便一定喺貼大門先方便用,一入門就放鎖鑰之類
香港人大部分都喺咁

睇你張3D圖,都應該無大改牆身,所以傢俬放位靈活性冇咁高,加上依加d炒業樓廳同房之間嘅牆都喺主力牆,都無乜得點改

乜撚地方,9尺咁闊

村屋
用左意大利磚,效果好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞