[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(5)

1001 回覆
41 Like 10 Dislike
睇多一次之後我覺得編劇將呢集重點放喺表現龔水合拍度
公事上夫唱婦隨,私事上鬥氣火花四濺
可能編劇想優先拉返兩人關係去曖昧度先,遲啲再放內心戲推進龔水感情線
不過都有可能好似428咁畀人cut晒啲內心戲
其實我都覺似cut咗d野,有d剪接位怪怪的 可能今集太豐富,一集爆時間,2集又唔夠。唯有cut d野
的確係美中不足係少咗啲內心戲
呢個係我頭先狂loop翻頭先個集的感想

第一就當然係阿水無啦啦大u turn回心轉意幫阿龔個度
係office明明話我唔幫啦
轉個頭係大堂又話一齊去搵jenny
其實中間個轉捩點好重要
點解要cut !! (假設真係有劇情拍過去表達此點)
而係office阿龔表現失望的鏡頭的確也不足夠(仲有一個好撚奇怪的藥樽廣告出現 ,寧願出新威龍商場

我覺得上述係今集缺點,而呢兩個缺點出現嘅原因,絕對係因為播出時間問題,都冇辦法

同埋我覺得呢派唔進行言語上的隻抽,其實都好有火花
佢地合體為老闆贏翻場漂亮的公關仗好有火花
最後兩個人夫唱婦隨(?) 一人一句同Jenny進行言語上的隻抽仲有火花

唔知龔生最後點向威仔面前為未來老婆美言呢?
覺得大台可以利用BBC將cut走嗰啲內心戲部分發放出嚟(益大家都好)
好似《跳躍》雄姐啲家姐上局拎遺物嗰度咁 extend嗰集 再駁返去下一集會容易解析返劇情發展
唉不過處境劇可能難啲 始終劇情係無咁爆⋯⋯
Tbb從來都唔太重視sit com
又再loop
幾時宣布添食啊
趴枱瞓果幕主角拍到好似係果樽嘢咁
想問宜個係第幾集黎?
唯有我地自己loop
我都幾肯定阿水改變主意幫阿龔嗰度畀人cut咗唔少嘢
有咗嗰幕嘅話之後大堂阿龔話「係咪唔忍心我一個人揹鑊呢」嗰度會自然啲
不過cut得即係話係咪遲啲有一集會重點寫阿水視覺,所以宜家可以cut?
定我ff太多單純話cut就cut
大台有咁醒就唔會成日植入啲on9廣告同喺開心速遞度偷時間做港豬澳同介紹新劇啦
處境劇喺tbb真係原罪,明明咁hit咁收得但係就完全唔重視
今輯啲劇情好緊湊,好多嘢都塞晒落一集,內容仲緊湊過正劇
第一輯愛回家無咁強調一集講晒個故事,內容同鋪排都好閒話家常,比較少高潮迭起,好多無無聊聊嘅題材都用兩集講
成日想谷逼逼猖奴個點擊/用戶/短片數,好心真係放啲有人有興趣嘅嘢上去啦
花絮/ng片/cut咗嘅部份點睇都多啲人有興趣睇 雖然好似會同佢地ig嘅story有小小overlap…
明明咁hit咁收得但係就完全唔重視 sad
植入式廣告唔係問題 但係經常用埋啲樣衰方式
處境劇一集已經短到無倫
擺返係威龍百貨/某某上熊架帶禮物咪自然好多咯係咪
明明港豬噢同新劇就應該係東張西望時間播
其實分上下集,上集focus龍家備戰,以呀水誤會工業做結尾,拖個懸念出嚟。下集,主力拆彈,focus工水解開誤會再合作無間。 咁會順好多 (個人覺得咋

開心速遞班演員用ig story發幕後花絮發糖發福利等等真係做福人群
對觀眾(網友)好好
overlap我真心唔介意 始終唔係個個都用ig
我突然間醒起
好似之前都有劇中人物略帶話威仔要連任主席
唔幾得咗係邊集
其實都有叫落咗伏線啊
唔多咁解
今集個廣告位撞正感情爆發位,無啦啦吞藥勁odd,搞到我投入唔到個感情位

不過個廣告已經好過紙尿片同枕頭,我對植入式廣告嘅容忍度已經下降到只要唔用對白介紹佢都可以接受
我同意咁分拆,不過下半部可能會唔夠嘢講
如果真係拆兩集,我覺得可以喺最後加一part喺龔水二人獨處,阿龔問佢點解改變主意主動幫手,然後flashback阿水自己內心戲,最後以阿水少少沉船嘅樣同曖昧嘅氣氛作結
唉,內心戲
我絕對有理由相信
Ig 使用量絕對比那個逼逼猖奴高好多
唉,內心戲
好過cut air time嘅,
某程度上都證明開心速遞收得先會擺依個時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞