Lady Gaga Bradley Cooper 星夢情深 A Star Is Born劇情討論區

698 回覆
156 Like 13 Dislike
有無人覺得中間個幾首電音既都幾好聽?
Heal me, hair body face
Why did you do that 就麻麻地
竟然仲有人問點解男主角要自殺死, 大佬呀, 星途又冇咗, 同大佬關係又殭, 又俾老婆經理人踢爆陀衰家, 然後老婆又係做自己最唔欣賞嘅曲風爆紅, 咁留嚮度係為咩先?
佢細細個已經hea底 ,可能覺得自己唔配gaga
lalaland 第一幕已經睇到勁hyper ,之後又有幾幕好正
果時我好似睇左3次
佢以為醫番好就everything is fine, 出番嚟先發覺原來醫番好都係damage is done, 先係對佢最大嘅傷痛.
jack 係一個好自我中心嘅人
佢嘅傷痛唔係對自己或周遭造成嘅damage
而係周圍嘅人都唔buy 佢嗰套自己又無能力再證明自己

佢死嘅時候應該係諗
呢個世界已經容納唔到我
剪接未必好中
但鏡頭燈光佈局我覺得唔差
例如
男主角一開頭出場係舞台 燈光閃閃 爆晒光
而臨尾自殺之前 場景唔同 但都係燈光閃閃 爆晒光
好諷刺
Lalaland係作既,a star is borned可以話係傳記

其實好難比,lalaland主要講愛情,講既係兩個都好藝術家性格既人,所以成套都係好浪費,講2個人點因欣賞對方既夢想一齊,因為要達成夢想而分開。

一開始Jack就係歌星,識左女角,有故事參考住,寫唔到太誇張。

較相似既係兩個女主都無左男主響身邊

lalaland重用左好多唔同既手法,係傳記難以使用既花招。係lalaland眼高手高先做到。

當然,a star is borned都係好出色既電影,講既係大明星,但係2人既關係依然係好真實,唔離地。除左本身件事特別,導演編劇都好用心機做個氣氛。
睇到好心噏
選角真係好好 女主角如果唔係Lady Gaga,搵第二個做未必有咁強感染力
Gaga唱I'll never love again真係聽到人流晒眼淚
我反而覺得成件事應該negative d
因為好多事都反映左男主角本來既生活,處事都偏negative, 只不過係gaga既出現令佢覺得有解脫。但最後得出黎其實唔係,一黎佢已經擺脫唔到以前既悲慘經歷,學ching 所講,damage is done,二來佢一開始鐘意gaga 只係欣賞佢既才華(可能佢果時係想幸福咁隱蔽生活),冇諗過gaga 可以nominated (套戲幾幕都係,男主唔妥女主提名就嘈交),直到女主有好多show接,先發覺其實個situation 同以前一樣,更加同以前愛上gaga既原因成反比,最後仲要比人屌會唔好影衰gaga假。又擺脫唔到以前既影子,仲要比人屌佢個格差,最終走去自殺。

最sad既係,gaga放左咁多心機落男主度(雖然男主一開始都放左好多心機落gaga到)而且gaga真係好愛男主,但男主最後都選擇自殺。但係諗深一層,就算男主冇自殺,我相信佢既生活都唔會有好轉。
其實套戲拍唔到男主角究竟紅到咩level
後面個反差感無咁大
同埋時間線跳得太快
Cut到一忽忽咁
2018年 第一套好戲

最愛呢一首
When the sun goes down
and the band won’t play
I’ll always remember us this way
最後喊咗
bb表示黑人問號
好彩睇返呢度有人一樣
證明我唔係癡線
今日睇完,都估到經理人臨尾做衰人架啦,但估唔到佢咁仆街
今日睇第二次,發現原來出字幕播果首Always remember us this way lady gaga改左詞

Every time we say goodbye baby it hurts改成 dreams of you and me are in the dirt
岩岩睇完
最尾果part忍唔到
未睇嗰陣已經聽左shallow 預左係悲劇 係戲院播shallow嗰幕已經開始喊
今日睇左第二次 都仲可以睇到眼濕濕

Tell me sth girl
Are u happy in this modern world
邊度有sound track賣??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞