Lady Gaga Bradley Cooper 星夢情深 A Star Is Born劇情討論區

698 回覆
156 Like 13 Dislike
雖然套戲啲節奏係有少少怪
但能夠拍得出Ally第一次上大台嘅激動
同埋尾段再上台嘅揪心
個人覺得已經係瑕不掩瑜
唔係好多戲可以咁成功帶動到觀眾嘅情緒
其實套戲想講嘅主題
唔係咩娛樂圈黑暗酒毒累人果啲
而係一開頭Jackson講一個星最吸引人係有story to tell
而Ally去到尾嘅經歷令佢唱到never love again
果一刻先係真正a star is born
最尾首歌唱到Grammy表演咁
同個情節好唔夾
講真我果場無人喊
我自己睇完覺得過譽
最後個段如果大部份都係用歌去回憶番佢同jackson以前一齊既畫面會有feel好多

好似lalaland最尾咁個男主係台到唱歌個段咁 勁有feel
其實係lady gaga走唔甩陣出show 味
似performance 緊但果個情節 唔應該係咁
應該情感行先
都係 著得太隆重又係演奏廳到唱似出show
我個場喊既得D成場勁嘈既港豬
我覺得D歌唔吸引同唔深刻既問題,可能係個劇本真係太差,D感情跳得太怪同無咩鋪排,濫用酒同毒品問題都一樣
學呢套戲講歌嚟嚟去去都個幾個音節,歌詞旋律固然重要,但最重要係歌手既故事吸唔吸引會影響到首歌
近排有套Eric Clapton既紀錄片Life in 12 Bars咪可以做到個效果,可以令我感到佢真係live in blue, sing in blue,音樂嚟嚟去去都個12 Bars,但歌手成長故事會令人更深刻
再同樣講Begin Again點解好睇D,係因為我覺得套片係可以講到現今音樂既問題,最尾男主為左迎合觀眾唱D pop song,觀眾覺得拉到勁高音就好聽,歌詞懶文青主題抄on the road就賣得,種種鋪排到最後男主唱lost star同女主越走越遠 (雖然我都中意FOLK SONG但我都中意男主個版本)
相對呢套戲,gaga最後成個連登仔最憎既k pop咁唱D pop song(或者外型係做番自己,不過佢D歌歌詞正好多),同男主攬住女主講提佢唔好就D觀眾要做番自己等等,去到最後都帶唔出呢個主題
聽講GAGA曼後首歌係佢諗番最近CANCER死既朋友一路唱,好多人覺得好正好好戲,但我覺得正常死老公唔會唱得咁順,完全係為吸引觀眾而唱
另外男主最後咁走法,同上個版本揸車炒山呢幕好似有D比下去
所以我覺得cooper作為導演呢套其實唔差,係個劇本搞衰左
I'll never love again~~~
認真,吹大左
中段好無聊
覺得個問題係拍唔出
男主take 野個困難
寫唔出到底佢有幾無助有幾慘
正係慢慢帶過,d 無聊野又拉長嚟講
入唔到戲
有d frd 直頭睇到覺得jackson 係抵死自己濫藥
唔係故事問題

盡左力
比我預期差
但不過不失 唔算好 唔算差
仲可以keep到唱完首歌先流眼淚
其實jack自殺我覺得唔意外,因為佢曾經提過童年都試過用皮帶自殺,不過失敗左。 即係佢由細已經有自殺既念頭。到佢而家面對事業失敗,漸漸無左聽覺,戒唔甩既毒癮同酒癮,佢就再有自殺呢個念頭。

不過我都覺得套戲有d位唔夠深入,好多都用一,兩句對白交代左就算。但睇完套戲,d歌會係個腦不停loop, 完場即刻買左soundtrack
我都係買左soundtrack 日loop 夜loop
Push
其實最尾Ally好似好冷靜, 出show咁係jack既追悼會唱歌,但仔細聽,其實gaga演繹呢首歌既節奏,情感同技巧,最後幾句既哭腔+喃喃自語,都好感動到我

Always remember us this way都好正 jack+ally最美好既時光
有冇人都覺到Lady Gaga都係化返妝順眼d
d歌係好聽既 gaga一唱真係起曬雞皮 但中間睇到訓著左 唔知點解唔係好感動到
我覺得佢淡妝幾靚
佢淡妝個時 我諗緊個嗰係邊個黎
聽Gaga 唱 I'll Never Love Again 就好覺得似 Whitney Houston
原來有人將佢地兩個再mix 埋 再加 Mariah Carey

https://www.youtube.com/watch?v=3iB1pZiEjWI
好正
thx 巴打 ,已拎去做wallpaper
我都係
...真係,寫得唔deep
睇完摸不著頭腦
寫唔出事業耳仔等等有幾令佢depress
成套野既敗筆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞