Lady Gaga Bradley Cooper 星夢情深 A Star Is Born劇情討論區

698 回覆
156 Like 13 Dislike
歌好聽
但劇情唔太得
最大問題主線/訊息唔明確
所有野都蜻蜓點水式咁提就算
英文名a star is born但其實睇完似講緊男主角
a star is fallen多
真正a star is born係最後lady gaga個shot, 因為佢做到男主角口中have a story to tell嘅歌手
仲以為有幾好睇,好似得lady gaga fans 吹奏
我知 但成套戲重心令人覺得a star is fallen已經大獲
事實上男主角感情落墨畀我感覺仲多過lady gaga
中心思想唔出,想講太多野
樣貌vs才華有講,但只係限於開頭,唔夠深入
歌星酗酒問題又好似想講,但講就講得多,探討又唔
ladygaga開頭又有冇做自己?但又點解拎新人賞受觀眾歡迎?係咪代表觀眾standard垃圾?如果係,咁男主角講嘅野又係咪孤芳自賞?
變相好多都蜻蜓點水
歌無可否認係好聽,亦都扣題,呢個係抵讚
但只係因歌說故事,劇本本身麻麻,鏡頭都係
Lady Gaga有d位同 Sacrlett Johannson 都幾似
係咪我眼花
睇完個一刻好想喊
但因為得自己一個睇
隔離又有人唔想俾人睇到
因為除左死人之外 全部情節都同我差唔多
套戲唔差
lady gaga演戲比想像好
歌好聽唔洗多講
絕對值得入場

但真心覺得以電影而言劇情描述可以更好
lady gaga成名過程太順利
感受唔到嗰種a star is born嘅成長
有d可惜
如果多d描述更好,而家最深刻嘅反而係男主角沉淪
女主角係焦點只不過佢係lady gaga,唔係劇情帶人入戲

另外男主角自殺,當下感覺係有d突兀
但總算有跡可尋
細個自殺過,對愛人、阿哥嘅歉疚,隻耳令到自己只能當伴奏等等
但舖排唔夠,去到尾段有d趕收場咁
終於睇咗
少少失望
劇情畀入歌衝到鬆散,節奏拖咗
感人位到喉唔到肺
鏡頭攞法睇得好唔舒服
歌比預期中冇咁入心
全賴cooper同gaga個人魅力救場

睇下之後二刷會唔會改觀
可能預期太高
有無人記得jackon同佢阿哥講話佢一直以黎崇拜嘅都唔係佢老豆 係佢阿哥果段嘅quote?
歌好聽
前半好有feel 特別係一齊表演個到
到後半個主題開始亂

又想講女主做唔做得返自己
又講男主抑鬱 (其實覺得純酒鬼多)
又講兩個之間段情
趕收工咁
最後都係流左兩滴
睇完GOOGLE先知原來個女仔係GAGA黎
以為係搵個似GAGA既女仔拍
感覺好似清純好多
有化妝同冇化妝兩個樣
dont want to give my heart away ~ to another stranger
今日睇左,D音樂真係好正,下下鼓聲D凳都震好有FEEL,特別第一次唱Shallow
聽朝自己一個睇
希望唔會失望
If I knew it would be the last time
I would've broke my heart in two
Tryin' to save a part of you
lalaland 成套戲基本上得兩個人
描寫得細膩好多
呢套野如果講少其他人可能仲好
lalaland好睇好多
同感
我係gaga同Bradley Cooper fans都咁話
套戲劇情一般
畫面剪接一般
但男女主好有chemistry
而且d歌好聽
gaga 表演好有滲透力 最尾果首我都忍唔住留左兩滴馬尿
下 呢套屌打lalaland喎
啲歌同唱功係,其他嘢不值一提
點解依個post會keep住有人比負評
除左歌好聽之外
鏡頭 故事 不值一提
lady gaga做戲係好睇 但成個故事真係爆谷片feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞