Lady Gaga Bradley Cooper 星夢情深 A Star Is Born劇情討論區

698 回覆
156 Like 13 Dislike
咁算唔算哥哥犧牲自己成就唐唐?
男主角死左
傳媒報Ally 角度 自然會唔同左
好似我用哥哥的例子 哥哥死左
唐生都被報成長情之人
電影可能無乜提到
但jack 係娛圈中人 又點會唔明白呢個遊戲規則?
觀眾自然可以解讀佢以死改變自己同ally
傳媒的報導方式 外界對佢地的觀點
唐唐唔係公眾人物 唔可以咁推論
無乜著墨 最多話經理人罵Jack嗰段可以聯想到
我的重點是傳媒的報導方式
報死左的巨星 同 生前可以有好大分別
另一例子:翁美玲同湯鎮業
翁自殺 湯鎮業被傳媒形容係負心漢
事業之後好耐都無起色
都係同樣例子
男主角自殺純粹係面對唔到自己同自責
所以ally 同 jack 係銀壇情侶
點會無呢種係傳媒的筆下互相影響而影響外界觀感的情況?
電影係無乜著墨 但面對咁情況
傳媒對jack 筆下留情 觀眾唔難想像到
所以我話jack 的死 / 犧牲, 某程度會令傳媒改變報導ally 角度 絕對成立
巴打
呢套完全唔係musical
都好明顯係轉牛角尖
馬sir

我諗起Gwyneth Paltrow有幾年被唱做'最乞人憎女星'
嗰排佢當時個老豆都特別多人講閒話
仲有關唔關佢趕走左佢呀哥事
冇個好既經理人幫佢傾d job番黎
事實係電影冇講,唔係畫公仔唔洗畫出腸嘅程度,係連公仔都冇畫,係影評/review角度黎講咁就怪怪的,因為冇hints..
不過現實中有同樣嘅故事就可以咁解構,當搵真相/講8掛嘅角度咁樣講。

所以呢套戲中唔可以話係犧牲。
Overread嘅意思就係以自己常理推斷電影情節,但電影中其實冇提到相關資料。
但好似用左musical嘅剪片方法?

所以我覺得有咁樣的理解絕對唔係overread
而係常理下觀點可以有呢個觀點同理解
傳媒絕對係一道雙面刃

所以樓上話電影無講 = 唔可以咁樣理解
我覺得係有點有趣

情侶親友係娛樂圈的連帶關係
傳媒的運作方式
相信經呢個討論 大家可以理解更多
如果講緊Jack嘅所為會影響Ally嘅reputation依一點
經理人罵Jack台上出醜差啲令Ally星途盡毁嗰下已經算係Hints啦

如果講緊「犧牲」, 咁我認同。
已經唔記得佢要趕走佢呀哥嘅原因,係咪因為佢覺得佢呀哥自以為事/自大?
佢呀哥其實好錫個細佬 成日提住隻耳仔,知佢有事又馬上quit job做返細佬嘅人,又接佢返屋企
耐何兒時時期已經分開咗,大個年紀相差又太大,又唔擅於表達
嘈完交阿哥自己唔撈
我都提左
電影中頒獎典禮用新人唱歌
jack 只可以做背後彈個個
其實都係呢個圈長江後浪推前浪的模式
Bobby 都話當年佢地搶左人地的show
某程度都表達jack 人氣不如當年 事業走下坡的情況

最後
外界不停對jack 的懷緬
同埋 追思會上座無虛席的情況
某程度都印證左大家對jack 的印象有咩改變

經理人如此緊張jack 的醜態 對ally 的星途影響
其實都證明左呢種連帶關係

傳媒的報導方式 同 呢個娛樂圈的運作方式 睇呢套戲絕對要去參考

所以「犧牲」真係睇你點定義
所以佢一話崇拜既人其實係你
阿哥即刻
個一下感動又懊悔嘅樣子
個下真係
對眼紅哂
自己好想去改,想去做好重新出發

但發現依個自己無論幾努力都係負累,愛人寧願用善良嘅謊言去呃自己,為自己執手尾,為自己放棄夢想

依份愛太沉重

由當佢偶像嘅哥哥到一生中最愛都為自己犧牲咁多,自己又失去信心
我都覺得導演講故事既功力唔夠
變咗一忽忽咁 觀眾係會比較難代入
真係啲歌救咗套戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞