Lady Gaga Bradley Cooper 星夢情深 A Star Is Born劇情討論區

698 回覆
156 Like 13 Dislike
睇完, 好睇係幾好睇

不過點睇都係Lala land完整度高好多,無論鏡頭、編、導、音樂都係
都係會排lalaland>begin again>a star is born
藝術家一日唔死都冇人識珍惜
邊個人無缺陷?但活到依個年紀已經有心無力。想改但又面對唔到自己懦弱一面,想變但都習慣半世人。

望到jackson就好似望到自己老豆,成日講自己曾經幾叻,但老母日日屌佢有幾無用。

成日夜晚一個人煲煙沉思自己半世人做過啲乜... 老豆曾經我講過,老母咁溪落佢叫佢自殺,令佢好無尊嚴,仲差啲喊。

每個人都有缺陷,望到愛人為自己付出咁多其實連反駁嘅資格都無。男人老狗半世人都仲要人幫自己執手尾,真係好無尊嚴。後生覺得自己乜都得,到老慢慢流失所有榮耀,直到無人尊重咁死去...

Gaga同哥哥一直都好保護佢支持佢,但亦係個雙刃劍令佢覺得自己更廢

我唔覺佢有jealous gaga成就,gaga都無欠過佢。學佢哥哥話齋,要負責任嘅係Jackson自己。佢一世人都要執佢手尾,最後佢竟然用自殺嚟解決
耳疾反而好似冇咩點發揮
首先gaga在訪問有講呢套戲想關注一些議題,其中一個是Mental Health。
https://www.youtube.com/watch?v=jezetWkvbx8&t=6s

所以我會作一個假設是Jack有情緒病,應該是抑鬱或躁鬱。
睇返樓上留言,好多人都話Jack鑽牛角尖,但有無諗過
其實有情緒病的病人本身就好容易諗埋一邊,如果唔係點會做傻事?

我相信Jack會內疚,但佢都希望補救,
所以Jack出事後都開始返Rehab,同Ally講出返來之後再一齊生活,
由此可見Jack本身都無諗住放棄,出返來之後有幕仲要同隻狗一齊玩。
再睇返Shallow的歌詞
"In all the good times I find myself longing for change"

但點解Jack最後會走上不歸路?
當Ally經理人跟佢傾完之後,而呢番說話都成為Jack的last straw
本身一個渴望改變的情緒病人就因為呢番說話跌入無盡的深淵,
經理人個段說話是非常難聽,講到Jack就是Ally的負累,
你的存在是佢成為巨星的最大阻力。
所以Jack為了可以令自己深愛的人成功,最後走上不歸路。
點解唔可以解讀為犧牲?
就好似媽媽會犧牲自己的生活,都想見到自己的仔女成功。
觀眾明就算 佢無著墨多少少
Well said
我都覺得係,無亞爸亞媽...性格問題,尊重亞哥都唔敢講.見到GAGA,帶紅佢但現實想紅就要轉路線.變唔番初初識佢個時.雖然好多人話個經理人一句就去自殺好似乜都無交代,但性格負面加環境問題,你一句已經講中佢痛處.劇情係咪一定好復雜先叫好戲呢!
一開頭ally唱完la vie en rose
好想跟住酒吧啲人一齊拍手 真係好正
但戲院冇人有反應 好彩忍住左
我的重點是傳媒的報導方式
報死左的巨星 同 生前可以有好大分別
另一例子:翁美玲同湯鎮業
翁自殺 湯鎮業被傳媒形容係負心漢
事業之後好耐都無起色
都係同樣例子
所以ally 同 jack 係銀壇情侶
點會無呢種係傳媒的筆下互相影響而影響外界觀感的情況?
電影係無乜著墨 但面對咁情況
傳媒對jack 筆下留情 觀眾唔難想像到
所以我話jack 的死 / 犧牲, 某程度會令傳媒改變報導ally 角度 絕對成立
馬sir

我諗起Gwyneth Paltrow有幾年被唱做'最乞人憎女星'
嗰排佢當時個老 都特別多人講閒話

原來打錯字
佢阿哥都講左,班人只係知道有個歌星死左
所以先一窩蜂去懷緬

其實就根本唔認識真正既jack
好多人都同lala land比
但係呢套似係begin again果隻
故仔關音樂人事先有歌
lalaland係musical果種用歌去講故事

lalaland係應該同TGS比先正路
講musical其實仲有一套不過呢套比較少人知同睇過
Anna Kendrick果套
都係成套基本唱緊歌
剛睇完,我都想咁講
我覺得begin>lala>star
呢套個故仔同歌真係麻麻
同意 開頭gaga做到個種想人欣賞但冇自信到慢慢敢上大台
之後佢故事冇咩特別 反而jack既心路歷程好值得講
我覺得描寫2位主角都唔夠詳細
搞到觀眾會覺得劇情跳得好快
男主好勁
佢既開心 浪漫 尷尬 傷心 妒忌 全部情緒都可以用個個笑臉黎表達
睇到好sad
嗰套唔掂 啲剪接碎到
我嗰場好多人遲到
同埋都真係多人去廁所
Pitch Perfect
好爛下 第三集竟然係有狂野時速式的故事線
因為trailer不停播 shallow洗哂腦 所以入場睇 ost 好正 最尾gaga 唱 加埋啲flashback 喊左 但其他人好似冇咩反應 一完竟即刻走 得我仲坐係位流緊眼淚
Btw睇完成套都唔明 ally 屋企咁多男人係咩人黎
我唔係講呢套喎ching
咁你講邊套
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞