Lady Gaga Bradley Cooper 星夢情深 A Star Is Born劇情討論區

698 回覆
156 Like 13 Dislike
咩歌黎?thanks
Remember Us This Way
E首正
唔知係劇本無深入寫定係cut左
因為睇返劇照或者mv片段, 有幾幕係電影裹面都無出現
例如結婚果陣gaga 自彈自唱 Is that alright?
兩個人一齊跳舞
仲有一幕係係花園玩
呢d係電影入面都cut左
+1
所以呢😂?佢比我個感覺係佢自己好享受舞台,要獨佔,然後無視哂所有人,包括男主
之後Ally去揾Jack好proud咁同佢講自己cut左dancers

Jack答 Good. Fucking dancers.
成年最好睇係呢套
一開波Jack搵Bar入去果陣

有個招牌有幾條繩係度唔知算唔算暗示
套野個尾垃圾到
完全睇唔出Jackson有咩大不了到 一定要死
睇得出佢想鋪排自殺結尾
好多野想去說服我 佢真係會自殺
但完全唔夠囉
咁就變左夾硬要佢死去成就合老婆
喂 真係好嘔心
點會呀 鋪好多野wo 由佢聽力一路變差 酗酒嚴重左 又吸毒 直到佢累左ally頒獎出醜 為左佢取消巡迴演唱會 跟住有一刻佢的起心肝戒 但ally經理人先同佢講真相 話累左ally好多野 亦知道佢終有一會飲番酒 所以先想佢唔好再累人 佢先走去自殺 其實套戲都講過佢自殺一次 係戒酒個到同人傾計講過以前佢吊係風扇自殺但唔成功 點會係佢夾硬死去成就老婆

由佢以前老豆同佢飲酒 到佢老豆唔係到 得番酒陪佢 去到做左巨星 好似好風光 但背後都係一個人孤獨咁賣醉 直至遇到ally先令佢有番意義 但ally紅左佢又覺得好孤獨先又飲酒仲嚴重左 所以經理人話佢一定會番舊路就係因為佢唔係酒癮起 而家佢孤獨既心魔一直都在 唔想佢再累ally
「亦知道佢終有一日會飲番酒?」
人講就會?
佢有鋪排到jackson內心咁脆弱咩?
佢鋪排左佢直接決心戒左酒毒,順利出營
前後合邏輯?
聽完人講兩句就世界崩潰?
即時啪丸再上吊都合邏輯?

另細到未夠13歲自殺,同幾十歲先第二次,隔左果幾十年空白架?
仲有,佢無講佢同佢老豆飲酒,只係佢哥話如果佢地個垃圾老豆仲未死就會同佢一齊做酒鬼。
佢老豆係佢13歲時就死左,你點樣解讀佢13歲時就同個老豆酗酒?

心魔一直有講,但咁愛一個人時,我睇唔出佢要行到依一步。
佢唔係Kurt cobain,kurt自殺都有說法係講佢驚自己傷害自己個女,解釋到。
Jackson有幾傷害佢老婆?
戒完酒毒,因為出一次羞,唔開巡迴(好似仲係大話黎),就拖累到唔死都解決唔到?
孤獨到有老婆都要去尋死
https://youtu.be/52nfjRzIaj8

終於岀左 鼓起勇氣再睇
然後

大慨是lady gaga 穿透聲線,好像一根針刺痛在心,心情久久不能平復。

好愛這套戲。

and I wish the best song of Oscars can go to ....
好想要套戲裏面嗰首Pretty Woman Soundtrack冇
同兒登仔講自殺理由真係嘥鬼氣,點都會話唔明點解要死、有咩大不了咁。細路仔果然係唔明白大人嘅世界。
係刻畫得唔夠深入阿
應該要講多d 既一兩句帶過
完全拍唔出jackson 有幾被影響and depress
訓醒未
成班自以為成熟既生理大人,只有兩招,打「兒登」出黎顯得自己與眾不同,再負皮而不作解釋。
咁就當反駁左套戲根本交代唔到jackson幾depress,要depress到唔死唔得既原因。

我夠知佢想表達乜野啦,講佢拍唔出想講既故事呀麻。同佢套戲講既一樣,個故唔得呀依家
如果每個入場睇嘅都get唔到就係套戲嘅問題
如果大部份人get到你get唔到就係個人嘅問題
就係get到
覺得佢拍得唔好
你到底明唔明人地講乜野
btw唔好以為打一大段嘢就以為自己好有point。夏蟲不可語冰,唔明嘅點解畀你聽都唔會明。
自以為get到晒然後話人表達唔到
叻仔黎,唔夠你講。
我唔夠你講先岩

無謂小事水蛇春長係品味生活
重點輕輕帶過 唔係唔深入 係佢恰到好處

明晒
但劇本剪接唔好係事實
好多疑問都未解答已經完咗
可能有經歷嘅人會感受得快啲
但唔代表佢唔洗交代呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞