Lady Gaga Bradley Cooper 星夢情深 A Star Is Born劇情討論區

698 回覆
156 Like 13 Dislike
講真我都覺一個好夾硬既理由自殺
你咁愛一個人點會自殺 仲要由第三者講你死咗會更好
無想像中咁好睇
故事上要去戲劇化既處理,無咩太大起伏
選擇呢種處理無問題,好多戲都會咁(EG: 是枝裕和)
但就係拍唔出個情感出黎
一黎對Gaga既成名無太大感受(可能出道得太順利/開波無耐就出名)
二黎係見到自殺個幕會有種:唔洗自殺掛 既感覺
劇本同剪接上幫唔到觀眾去明白男主幾depress
攝影上用得太多大頭特寫,所以最尾個情緒都唔出
我嘅頭三
1.Always remember us this way
2.i’ll never love again
3.is that alright
所以我都係當入場聽歌算
劇情不過不失,冇話太好/太差,只係入場前冇諗過套戲係sad ending黎
但可以理解做佢好愛Ally先想死
Ally紅到半邊天佢出曬醜都仲同佢一齊
又因為歐洲tour唔預佢特登取消成個leg
Jack覺得反正毒癮會返發拖Ally後腳
不如死左佢唔好累人
講唔上交代得好但個理由唔算夾硬
不過如果係好似上幾套咁係男主角聽到女主角同人對話再諗死會好d?
套戲好好睇
當佢地熱戀時唱always remember us this way 聽到好感動起雞皮

其實點解jackson 自己唔簽咗ally 去,佢帶佢出道自己阿哥都係做manager 啦
肥水不流別人田
如果係咁之後故事發展就會好唔同
有無人成場戲係咁打冷震
啲歌真係太撚正
Lady gaga真係好撚屈機
估唔到bradley cooper都咁有才華
因為毒同酒搞到自己
係Grammy賴尿累老婆拎獎出臭喎
佢喊住同ally講sorry果度
已經睇得出jack係比死更難受

我又覺得唔洗咩都交代既
講左d伏線出黎 諗下 聯想下
總好過好似tvb咩都講哂出黎
喺iMax戲院睇 啲聲幾靚

LG真係估唔到做戲幾堅
佢竟然做得出嗰種青澀嘅感覺

雖然一跳舞就變返Lady Gaga
有諗過Taylor Swift做會唔會好啲,但諗諗下TS太靚

Ally呢個角色會唔會太夢幻,紅到咁都仲可以不忘初心,個老公喺自己人生最開心一刻失禁喺全球人面前都唔離婚,仲不惜犧牲星途都想幫佢走返正軌

而Jack要死都唔係話咁牽強,因為佢地都太深愛對方,根本離唔開另一個,而且佢知只要有自己喺度,Ally都一定寧願放棄事業都同自己一齊,為咗唔想毀咗佢所以選擇消滅自己
同埋通常人做傻事,往往就係一剎那嘅睇唔開

佢喺療養院(?)對Ally懺悔嗰幕做得好真實,睇到好心噏 明明佢2個都為對方努力緊,已經向好嘅方向發展,但就無好結局
Jack吊頸嗰幕之後就一跳跳到成間屋都係紅光,有啲恐怖

好想知Ally有冇同經理人反面,同埋之前幾個version係咪都係sad ending

btw有幾個演唱嘅位睇完真係好想拍手掌
仆街 Ally瞓喺Jack身上時男主嘅演繹
嗰下估到佢係咪想自殺

佢眼神嗰種絕望,雖然我未喺生活真係見過一個想放棄生存嘅人嘅眼神,但佢俾到呢種感覺我

然後見到佢拎皮帶就知道hihi了
皮帶果一幕我係位到係咁細細聲咁講nononononono
TS 應該唔夠班做喎 佢把聲冇GAGA 咁厚咁實力派
最SAD 係JACK 自殺係因為佢地兩個太愛對方嘅結局
如果ALLY 冇為佢放棄tour 放棄星途
如果jack 冇覺得自己阻住ally

一開始jack 個fd 話ally 係佢個way out 之後即刻結婚
最後ally 都係救唔到佢仲因為太愛ally令到佢了結自己
老實講對套戲好失望
可能聽得人講好好睇

一套好cliche sad ending既音樂電影
剪接真係好差,
唔知究竟係jay cassidy今次失手定係劇本問題?

不過始終人靚、歌好聽再加sad ending符合一般大眾口味

但拎依套戲黎同lala land比就真係得啖笑
我唔評論lala land值唔值拎咁多獎
但lala land無論劇本功整、一開場既長鏡頭、一鏡到底等等
都係完勝啦

當然你可以話a star is born好睇d, 畢竟大把人鐘意marvel戲
咸魚白菜各有所好
一套要觀眾不斷係腦海補情節既戲
唱埋d 口水歌,歌詞老套
4/10
我覺得Jackson 本身已經有情緒病
由小朋友開始, 佢崇拜佢老豆, 可惜佢老豆無理佢
佢細個嘗試自殺失敗, 個額頭傷咗老豆都唔知, 阿哥又長期唔係屋企
導致佢細個已經好孤獨

成名紅咗後, 所有人都唔理解佢, 只係當佢係一個偶像
但無人真心想認識佢, 了解佢
之後佢遇到Ally, 覺得搵到知音, Ally唱出咗佢心聲: Tell me something, boy......
所以佢先對Ally咁執著

Ally紅咗, 唱Pop song, 佢覺得連呢個知音都變咗
所以每次Ally 出show佢睇唔過眼要飲酒
連Ally Grammy有提名, 佢都要從第二個人口中先知
Ally仲要問: 你點解會知?
知音變咗一個熟悉但陌生嘅人, 令佢更孤獨
Ally係好愛Jackson, 但愛一個人唔等於了解明白佢

最後自殺可能幾方面夾埋, 因為孤獨厭世, 因為個經理人講嘅野, 因為佢聽覺出現問題

每個人睇完套戲有唔同見解其實好得意
留白有想像空間, 先引到人討論
呢套戲 真係垃圾到爆,劇情老土,悶到仆街,我差d係戲院訓著左
我自己覺得腦補定留白係睇觀眾自己嘅角度。

睇返呢度,
好似Jack喺車房揸車出嚟嗰段咁,
有人覺得佢只係方便喺車房吊頸,
有人覺得佢本身想去Ally演唱會,
有人覺得佢本身係想一走了之。

有一千個人就有一千個唔同嘅感受,呢個係睇電影嘅樂趣。
成套戲睇到我最入肉係Ally完咗頒獎,著條靚裙都要衝入淋浴間親自照顧咁失態嘅老公

係真愛
佢只係「拍」得內斂
唔係寫得內斂
因為無用好多篇幅鋪自殺條路
對我黎講佢最大既敗筆係拍得無咩情感
不過都可能係我唔識戲,所以唔覺好睇
其實Ally知唔知Jackson因為耳鳴影響演出先會表演前食藥飲酒 ?
好似完全冇理過佢呢個問題一味話佢飲醉酒要人幫佢執手尾...
明明大哥都提過Ally Jackson唔係飲醉酒咁簡單
健康show度顯示Jackson耳鳴嚴重到食藥飲酒解決唔到
Grammy表演前奏solo甩可能都係因為聽唔到,到後面多返少少聲先夾得返

Jackson叫Ally做自己,Ally冇理佢,話佢妒忌
Jackson醉咗話要去廁所,Ally又冇理佢,捉佢去台邊坐
最後Ally講大話之後叫佢去上台唱歌,
雖則Ally可能唔知,其實係篤中佢憎人講大話同戒唔到酒既死穴
因為Jackson表演前係要飲酒解決耳鳴

最後,得大哥知道真正既Jackson
其實傾細個自殺嗰個位好夾硬
無啦啦插入嗰段時已經估到佢跟住會吊頸自殺

jack 自殺本來唔算係突然無鋪排
一個由高處一路滾到山谷嘅人
身體殘疾生活不如意同戀人產生矛盾
最後自殺其實好順理成章

怪只係怪在佢剛剛復康完成一臉朝氣
連屋企周圍環境都煥然一新
但因為一段說話刺激就突然自殺
唔係話正常一定唔會發生
只係突然扭軚俾人感覺"玩嘢咩,啱啱醫返好又死咗"

個人覺得比較好係剔除復康一段
或者復康後花少少時間舖陳jack 內心仍然有傷痛未曾根治

劇情上其實都隱若有呢個位
就係ally 拎jack 填隻歌去探jack 時
但呢個情境發生喺jack 返屋企之前而且太倉猝
如果改喺復康後喺屋企發生成件事嘅上下承接會好好多
剪接差,帶動唔到觀眾入戲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞