召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
A1?
沙駕學車果陣 有兩段小路出大路 都有小小暗斜
沙駕一出門口果段 我拉手制停車比師傅話做乜拉手制 叫我吊住極力子 冇車就拿拿聲出 之後就溜後加死火
重有一段就係多石停車場段路再入果到 呢兩個路口一停定再開車就死火 之後師傅就黑面
你考試當然小心好, 等好過後邊抽頭, 肥個個係你.

黃燈位你小心渣太快衝燈變速. 香港考試50己經係頂. 除非好近轉燈, 否則9成會過唔切變衝燈肥.

d燈位渣多幾圈你會預到夠唔夠時間架LA.

考試心急多數衰. 等下唔使死.
老老柒柒喺高速60 70冇乜分別
P牌上高速最多唔係行70咩
過多2堂你推返巴士轉頭都得
通常燈位臨到前轉2波
同時右腳放定break以防隨時停
如果就到白線仲係綠就比大少少油去
如果高速公路慢線行60會唔會比人屌
好驚
好正常, 你新手起步快極有限. 點解你咁介意俾車過頭? 而家又唔係鬥快.

我第一個師傅寸寸貢, 又show off 2波起步, 渣van都係起步慢, 之後偷2波俾油先追到d私家車.

你新手仲要留一手轉2波, 轉波個下又慢小小, 慢過d自動波巴士好正常.
又無話介意既,d車係咁過你感覺有d怪者
其實都預左
絕對有理由相信香港10個學車, 有8個考試個日都做唔到你講個D動作.

唔好話壓巴士, 俾架巴士壓線唔驚青, 識收慢讓架巴士行先己經PASS左9成. 心雄壓巴士, 小心肥超速
會, 肯定屌到你飛起, 同埋除非有車龍集體行60. 否則High way行60本身係一件好危險既事. 你P牌拎右線行70~80算la.  
d車係咁過你係好正常, 因為人地踩一踩油就50~60咁去. 但你學車考試最高速只係俾行到50. (香港巿區一般路面max係50.

你唔俾車過代表你好大機會己經over speed.
屌唔見左個學牌駕駛執照 係咪又要office hr 去運輸署搞過
我見架巴士車尾打左燈我先收油,家陣諗番佢係有壓埋黎,不過又唔覺c fu有落break
右線70~80

練多幾圈,留意下邊啲燈係長綠,邊啲係短綠,咁自己可以有啲預算
如果係T/十字路口可以留意埋其他路口嘅人像燈,有時會有hints,見到眨緊就自己執生
其實高速黎講行60~70仲危險過跟牌行
自動私家車
有冇人知viutv又要威又要戴頭盔單野到底係點同咩事? 某教車師傅輕頭比人係九龍塘貼埋單張批鬥
直頭*

viutv又張個果集下埋架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞