召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
聽日12:10考掃桿埔 求下啲人唔好沖出馬路 啲車唔好插我
正確 一黎依d彎都比較細 二黎要睇對頭車 慢都正常
求解答培正道路線問題。文福道右邊如果有死車,需要打左燈,望鏡,望盲點,做一次扒頭動作嗎?
你係咩情況溜後先 ?講清楚d
澤安斜路起步係轉入考場個巴士站前停定過巴士站後停再起步?
斜路停車做得唔好 本身踩左break 架車就黎停定 之後想落埋極力子時 可能個break鬆左? 定可能落極力子唔夠快 ?(我諗前者個原因居多)
之後就溜左後
因為我平時停車係 先break 就停定時鬆break 再踩極力子到底 先再加break

所以想睇大家係點停斜路
師傅點講?
咁講,一定唔係落極力子唔夠快,如果係咁嘅話架車已經死咗火

基本上就咁睇你到「可能個brake鬆咗?」都冇問題,問題只在停定嗰下
臨停定前嗰下放少少迫力,可以令架車冇咁chok,都要有啲技術
但係上斜/暗斜停車就要小心,因為呢個時候地心吸力亦係剎車嘅一部份,當你停定嘅一刻,如果呢個放鬆咗少少嘅迫力嘅力唔夠抗衡地心吸力,架車就會溜後
所以,解決方法就係,喺架車停定嘅一剎那,再踩返緊迫力,防止溜後,呢個時機就要靠多啲練習嚟掌握了
0930澤安首take
巴打加油
食個靚早餐醒醒神先
咪撚咁填鴨式教育啦 總之單線條路好寬要超越旁邊死車都要做 點解要咁做唔係因為考試要做下樣 而係你左手邊有可能有車(好可能係電單車) 夠位係你左手邊過
你唔撚睇就咁扭左咪有機會撞到人囉 咁有機撞到人而你又沒望係咪要肥呀?

渣車要用路 唔係背你條考試路線點玩就夠 比你考到個牌 馬路只會多左個炸彈
度閘好撚窄
返黎果陣小心
最好一波吊半個極力紙慢慢扭入去
ps 下個月到我考
連燈都唔知要唔要打,筆試點考返黎
出發考車 跪求順順利利
終於pass,有冇人好似我咁,淨肥乙部兩次
之前點解肥
Exactly
得返2節 同一個模擬考試
我反而怕衰中期試
屌 臨出路口 前面部車急停變死車
我等咗幾分鐘見佢唔郁諗住爬頭 考官話太接近
fail咗
報快期自己係咪多數搶唔到
太近 望鏡後波啦
你係咪跟得佢太近
到佢變死車你已經唔夠距離出
就係無後波 大近
個下太緊張又真係唔會記得後波.. 搶快期好難呀, 最好俾幾十蚊人地搶..
本身同佢一齊過死車
佢一過完就急停,而佢個位exactly只係出路口位條線後好少
我望住佢落客諗住佢會走,所以諗住唔爬佢等佢行,佢又無打死火燈
點知幾分鐘都無行 我就諗住行第二條線過佢
有無話邊到搶平/好? 我唔介意俾少少錢
因為我個學牌1月到期,嗰時唔識報筆試就申請埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞