召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
上左第二堂泊位掉頭
吊左成個鐘極力子玩到隻腳好攰

掉頭其實都幾易下,係泊位因為每次個扭軚速度同車速都有差別,變左有時泊完都幾貼邊下
但掉頭只要車速唔好過快,真係無難度

下堂出街
考1a 跑馬地
過咗路試 肥泊車
應唔應該比錢人排快期?

我泊車成日倒後嘅時候架車唔夠力後流,會停低,俾油又太快
應該點做
我係駕駛學校,鏗鏘
真係唔好貪平貪佢千三租車同250一堂
d車零保養咁
駕院都有貴平架嘛
想問開車前讀車牌係咪真係足23米?
上網睇其他人講話大約4架私家車距離準唔準?
同埋見到有人話可以早D記定又係咩料?佢會一早有路標標左讀邊架車的車牌?
真係睇唔到既我諗你真係要去驗下眼
正正常常佢個距離+10m都應該會睇到
今日3點半澤安
有冇邊間搶快期可以推薦? 我搵左快期王 成個星期都未有消息

過左30個工作天 就排隊尾?
想問究竟咩叫空波滑行?
如果我咁樣剎車算唔算空波滑行?
踩小小break減慢左架車先 要停時就放鬆返小小break 踩實哂極力子 再踩break

又或者踩一半極力子都 小小break 到果下先一腳踩盡極力子
可以試下少少哋逐下印個油門,唔好keep住俾細油
視乎你踩極力子時滑行嘅距離,一般嚟講停車前大概一個車位係冇問題嘅
明白 唔該師兄
今朝忠義街丙部大圈pass左
唔該師兄
下次上堂試下

不過未排到期
差2個月甩P
渣左3-4個月車

屌你老味駕院 收錢就收得快
做野慢幾拍 趕住考牌架嘛
好奇一問 如果再take 其實個主任會唔會知你之前fail過
養車 大概一個月洗費幾多
泊位 如果佢教個方法岩
應該好易 例如佢邊個位入線就扭盡
幾時回2圈

真係唔駛諗扭幾多 下下都扭到盡
咁車速同扭軚速度都有唔同,個位有時都會差少少,練多d應該無問題
月經:
泊車:淨計自己附近你預每個月$2,200~$3,000不等(視乎地區)
油錢:視乎車輛本身(引擎容積、效率)、揸法(低轉轉波vs波波盡,地板油vs慢慢起步)、波箱配置(CVT/自動波真波/棍波嘅傳動效率都唔同)、路況(市區/山路/高速)同揸車頻率(日日揸vs假日司機),每個月$800~$2,500不等

年經:
牌費:最平$3,929/年(1,500cc以下,越大cc越貴)
燕梳:視乎車齡、引擎容積、司機年齡同駕駛經驗而定,新牌仔預$4,000走唔甩,之後儲到NCD的話會平啲

其他:
保養、消耗品,定期換偈油、波箱油
偶爾小維修、補下呔等等

如有遺漏請其他巴絲補充

總結,平均一個月4、5千走唔甩
echo or jazz 好唔好揸
車仔細細,泊位極度方便
唔嫌坐滿人上大斜會慢少少其實幾好揸

利申:兩款都揸過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞