召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
係咪你個手制未放哂
買二手嗎 留TG交流下? 剛P牌
尋日澤安1 take 不過資質差上左成40堂
差唔多
我11月21考澤安都學足40個鐘先去考
下星期考培正..最近有乜要注意??
學車表現仲係好飄忽 .. 轉彎回軚都係成日要彎後微調
我都好似你咁 唯有自己隻手俾多d力定d 唔好成日驚就攞多左軚
冇玩TG

認真,個人覺得P牌出架二手甚至錢七都得,總之唔好牛肺、五癆七傷、自己睇見都唔開胃嘅就得
我自己揸Camry, 借你個回覆修改下分享比P牌師弟

月經:
泊車:將軍澳區 $3800 屋苑有蓋車位
油錢:假日+平日夜晚+週五上落班, 1個月 $1xxx 左右
隧道費: 視乎你行開乜野隧道, 我平時行大老山, 將軍澳隧道, 番工要過東隧, 每個月起碼入$500入autotoll
外出泊車: 而家商場泊車都唔便, 平均都$20 1粒鐘, 但揸得車都預左, 1個月去街用幾百蚊左右, 因為我唔會特登為慳泊車而趕頭趕命番歸 或者 是L但買D野拎優惠
抹車: 我屋苑抹車阿姐 1個月 $300

年經:
牌費:我2499cc $5,794/年
燕梳:我新牌, 30歲以上, 專業人士, 首年三保 $7000蚊, 墊底費$10000
年檢: 如果架車出廠年份早過2012年, 已經要開始年檢先續牌, 比車房佬全餐大概$1500 吧

其他:
保養、消耗品,定期換偈油、波箱油
偶爾小維修、補下呔等等

比你參考, 之前冷氣泵無油, 比車房插電腦, 補油 + 其他保養做埋, 埋單$3300
暫時計劃應該下年年檢果陣換埋新呔, 另外舊細電都應該下年到期換
呢D保養全部都係錢
買二手車 要注意咩
巴打好有錢 計落差唔多成皮野
有錢?
大部分都係必需品

邊D慳得多?
買二手車 洗唔洗拎埋去驗車 至俾錢
睇下買乜車
2萬蚊錢七就無謂驗
行得走得咪算
不過你錢多可以照驗
乜唔係買親二手車都上架驗下好d咩?
話咩怕撞過燒番焊/漏油之類
一兩萬蚊既車都係練習用
唔多唔少實有歷史傷痕
20年車你上架驗,你想車房佬答你完全無問題?
定係想是但驗到d野屈賣家比上架費

2萬蚊車拎一兩千驗完有乜意思
坐上車行番轉感受下好過
因為我都係第一次睇到話2萬蚊2手車無咩必要上架驗,好奇問下者

小問題我都知好難完全無,係怕有安全問題者
你似乎有d誤會,你預算鬆你驗100次都得
但好多人買得呢類車係預算有限又想練車
所以唔係必須

你買10萬車拎去驗好正常

錢七揸一年跪低左拎去劏都值廢鐵錢
唔蝕得幾多
By the way
你考到個牌真係買車果陣再驚都未遲
慳番驗車費 剛有P 想買架車揸

咁都預左一定會買車,當傾計咁傾者
唔驗車買完番黎都要去車房做下保養

其實樓上學神講D乜野撞過整番果D
你上YOUTUBE 搵段片講買二手車驗車既教學

呢D自己就可以搞惦, 唔洗比千幾二千人地賺

水箱有冇漏水, 有冇撞過 呢D 靠自己就睇得到

如果你有親眼見過車房佬上架, 你會寧願自己睇片學
坦白講,睇架車幾錢啦,如果係萬零兩萬嘅就唔建議上架,原因一句講哂就係唔符合成本效益
如果有錢買十零萬嘅話就一上無妨,不過新P就建議平平哋買架錢七操下車算,touch wood有咩事上嚟都冇咁肉赤

個人認為試車係必需,你去買個足球都會拍兩拍睇下彈唔彈得起啦,何況買車!?
同埋強烈建議搵個識車/揸開嘅人一齊去試
試車基本嘢:
油門:通常都行得郁嘅,可以試下個反應,例如會唔會lag得好緊要。如果架車高轉都踩唔去就有機會係極力子有事,可能跣咗(留意自動波都係有極力子嘅)
迫力:關乎你嘅性命,必需試!如果冇迫力嘅話基本上都唔駛考慮,揸車嘅,唔駛玩命
極力子(如有):特別試斜路起步,如果上斜起步踩唔去嘅話咁應該係跣極力子,要換
手掣:搵斜路試,睇下緊唔緊。特別係棍波車嘅話要試真啲,因為大斜路起步要佢幫手
錶板:睇下有冇啲特別燈著,例如engine燈、VSC等等
避震:試下會唔會好dun/好拋
軚盤:呢個要揸真啲,試清楚有冇虛位、有冇搶軚,如果揸到出街左搖右搖的話可能係和尚頭出事
指揮/迫力/夜行燈:睇下係咪正確地著,有時唔係賣家跣你,但特別車尾燈燒咗佢自己都未必睇到
水撥:睇下有冇「刮刮」聲,有嘅話係老化,換咗就冇問題,亦唔會好貴
波棍:特別係棍波車,必試。試真佢有冇虛位,如果有可能導致入錯波
車身:少花少凹嘅話就見人見智,你接受到就得,主要睇睇有冇大撞過。望埋擋風玻璃有冇裂痕
頭冚:望清引擎、水箱(同埋車底、轆)等等有冇油漬,如果有,可能有滲漏。睇埋龍門架有冇肴/凹,如果有,可能大撞過,要考慮清楚。開埋冷氣望下個泵轉唔轉,入車試埋冷氣效果
冷氣:連風扇開到最大試,如果冷氣弱就要諗諗,因為整冷氣係全車最麻煩(熊王巴打應該好深感受 )。當然,如果問題唔嚴重可以「雪種大法」解決(題外話,雪種喉大槪$1XX,冇穿冇爛可用一世;雪種一支$30~$40)
其他:聽埋行車、轉彎、剎車有冇雜聲

錢七嘅話,咪數、手數個人覺得唔太重要
咪數嚟講,呢個世界太多開心錶(參考數字:一般車每年10,000公里);手數嚟講,車齡高嘅話手數高都唔出奇。最緊要係安全、機件精神就好

買二手車甚至錢七,唔好諗住完美,自己接受到就夠
題外話,自己攞去驗大槪六嚿水,可以慳一筆
嘩 都係搵個識車朋友 一齊去
想問 約左出黎試車 如果架車得 幾時要俾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞