召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
肥左路試
無知一問 如果pass乙部 重考個陣係咪唔洗考泊車 斜波停車 同 三手掉頭?
yes

考車唔及格最唔忿氣係唔知自己衰咩,其實可以搵運輸署問返。
跑馬地邊有VAN考嫁
唔似係
係條路問題
唔該巴打
未試過12點學車,驚食飯時間條路會亂到hihi
唉 今日首take 肥左 覺得自己好垃圾 明明望晒鏡先決定過人地架車 都仲比架電單車係左邊插 仲要踩唔切逼力 搞到啊sir 踩 唉 點解我唔望實左鏡轉線 好想插盲自己
你應該一早就要由中鏡 / 側鏡望到架電單車係後面
從而做好晒準備佢會過你

你唔可以望實塊左鏡CUT線
望完鏡望完盲點要望番前面
重掛住望隔離都肥你
所以你點解CUT線前既準備動作, 望鏡望盲都睇唔到架26?
重要踩唔切brake, 阿SIR救你一命呀, 佢都踩慢半拍就報紙見
因為架電單車唔係停我後面 佢係高速左邊插入 我就係望左中右鏡見無車 就想開車 原來望中鏡都要望遠啲 睇唔到架電單車抽我 都知個官救我一命
lm
無知再問 咁丙部路線會有咩分別
好似都係Random派路線, 最多簡地區
我指 丙部既路線同合併試會有咩分別 感謝
路線就好似一樣
試過學個陣係茶果嶺道往大本型方向有好多貨車搞到塞死曬,要係條斜路停車同開車
出返去應該唔太多車
中鏡已經好方便你望好遠......
點解中鏡都要望咁近?????

高速唔係魔法, 唔會突然出現
你D考試路佢揸得會有幾快丫

你望唔到係因為你HEA望 係咁以望一望比貨考官

買完呢個教訓, 你下次會好記得望清楚嫁啦, 總好過無教官在場時發生
油塘我想問高超道落斜係咪應該用二波低波行車?
我師傅話無車暢通落斜都可以行三波
雖然我係考天光道,但都試下答你。
正常落斜係可以拖住brake轉3波
你講2線落山
你師父無教錯你
3波落斜輕印油門就得
你夠薑的話可以試下用3波3線落山
S位落斜拖波靠右再打右燈入去調頭
我考試前無練過呢set動作但考試做左出黎
一take左
今日岩岩考完筆試pass左,排到掃桿埔10:15
想問下呢個時間靚唔靚?
3波片
果度唔駛掛
反而另一邊長命斜先有機會用
其實睇車速,總之安全至上
以前師傅教落斜開~30已經夠哂,而呢個車速用2波印住油門都足夠
用3波嘅話應該要印少少迫力,同埋預多少少距離拖波

2線落山就留意小巴,同埋遇到死車嘅機會頗高,呢個情況反而要開慢啲,做足全套過死車動作
過左嗰個「紅van彎」
落斜大直路我就直接推3波
落斜唔落波唔會死, 一陣上左三有死車handle 唔離就會肥
自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞