召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
我c父都係咁教, 所以我都慣左停定望下無車先再出車, 但個日上完個退休主任咁講 而家有d驚
拿,我星期一考完我pass左,我有停定手制再重新起步,你諗諗 或者再睇下其他巴打意見
明白, 唔該巴打 , 我都再問下c父先
我問左c父, 佢話其實"讓"就唔應該點都停定 (佢都係教我踩腳掣就得), 但如果你地新仔唔停定, 分分鐘咩都唔睇就衝出去 咁就一定死
寄表同支票
我師父教普通讓路口可以唔停
佢話轉一波吊住極力子慢慢出都得
你過期幾耐先
識人過期三兩日考係ok嘅

當你過期兩個月啦
你諗下到時個考牌官見你兩個月冇渣車(你唔會自爆話無牌駕駛卦 )會點諗

所以唔好咁on9啦
續又唔係貴
咁考車個時咪又係要續 無學牌可以考車架咩
可以咖
教車師傅講過+自己Google過
自動既話你踩腳制到好慢望曬冇車(做得明顯d)就可以出唔洗拉手制
今日考路試肥左 聽講係點樣搶快期? 謝謝
唔該
唔該
七個工作天後搶 成續表有張紙寫埋 朝早730搶 兩分鐘搶唔到就明天請早
報左鏗鏘但之前果廿個鐘都係靠出面車補鐘
一直都相安無事
師傅仲話我手車算中上
好大機會1 take pass
結果岩岩第一次揸鏗鏘架考試車勁唔撚慣
齋係火都死左五次
d手制腳制同極力紙鬆到仆街
同之前揸開既感覺一個天一個地
仆街架閪車鏗鏘師傅話要揸到20先好轉2波
有幾次起步左好幾秒順左轉2波即死火
個break就踩落到成3吋左右先起反應
搞到野野控制唔到力道變重dup
鏗鏘師傅話因為唔算壞,公司唔肯整
佢都冇辦法
屌佢我而家轉哂出面補開鐘個私人師傅考算
到底係我問題定真係架架hiace既感覺都唔同
個brake鬆到有啲誇張
係咪特登拎部廢車考試等你retake
駕院車等於公廁
學左5堂,發覺好似好多concept都未搞得清楚

1. 踩緊磨擦點唔等於空波滑行?

2. 係咪只要架車郁緊 / 車速 > 0,踩住磨擦點 + brake 都唔會死火?

3. 點解落斜起步 / 有啲情況 可以踩住brake 搵磨擦點,但停車一定要踩盡極力子?

4. 假設停車前 0.001秒踩得切,落哂極力子先踩brake,架車都唔會有事?(當然我知我預到幾時同邊個位需要停車)
唔係架架hiace都唔同,係每架棍波車都唔同
即使係同款車,但極力皮嘅厚薄、引擎扭力輸出嘅些微分別都影響你點吊極力子

其實試下唔同車係好事嚟,你可以真正知道自己有幾熟習點攞磨擦點
當然考試要合格你可以搵咗補鐘師傅先
問嘢係好事嚟

1. 咁樣叫「吊極力子」,但一般只有開車/塞車/極慢車時咁做,唔會長期吊住行

2. 唔一定,視乎車速、路面同踩極力子/迫力嘅深淺而定,例如慢車時吊得太高極力子同時踩死迫力就會死火

3. 第一,嚴格嚟講幾時你都可以踩住迫力搵磨擦點,搵磨擦點係為預備開車,踩迫力係為喺你開得車前令架車唔好郁,係兩件事嚟,可以獨立做,千祈唔好混淆。而落斜踩住迫力搵磨擦點係防止喺手掣唔太緊嘅情況下你吊極力子時令架車標前。第二,停車前踩盡極力子,係為咗令波箱脫離引擎動力,咁架車先唔會死火

4. 落哂極力子先踩迫力,除非你極慢車行緊,如果唔係基本上即係空波滑行,架車冇事但你肥佬 再講揸車好難每樣嘢都預到咁盡

建議巴打補下汽車理論
我唔知啦
我第一次拉個手制係順到仆街
乜阻力同嘞嘞聲都冇

我駕院部車都叫正正常常

收得貴呀都唔係無道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞