召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
聽日11點忠義街
好驚到時迦密村啲死車
學咗36堂(@45mins) 練親都無乜死車/直程無死車
PASS架啦
承你貴言 我都希望1 take
聽日等你好消息
想問棍van 大家係點停車
我成日好驚佢溜後

我上次係踩腳制 就黎停哂先極力子
師傅教落輕踩腳制減速再極力子
想問下,如果我全程大約都揸20-30
準備入灣嗰d揸10幾
會唔會俾人剔太慢
我聽日1515考
好睇你咩彎 你直角彎都好難3x咁衝入去既 但d順住轉既彎都1x 咁你要諗諗喇
加油啊 今朝練車乜都練唔到 太多車 泊位又無練 細圈又無練
一直學夜晚
例如燈位轉入迦密村街嗰種,係咪唔算順住嘅灣 ?唔該哂巴打
我多數星期六日嘅朝早/中午
所以都唔知平日咩環境
我師傅話呢啲要慢 因為要睇對頭車
我係唔知中午咩環境 不過同平時應該差唔多 最好行細圈
呢個你要自己同車主deal喎
有啲要收訂,有啲唔收都OK
以口頭話買到WhatsApp甚至簽字為據都有,講唔定

不過一般嚟講就最少收到牌簿先俾全費嘅
有啲就陪你一齊辦手續,搞掂就交收錢/車匙
有啲放低牌簿俾你,你辦完手續再交收
有啲直頭你放低錢,佢俾哂牌簿車匙你自己搞掂
點解想行細圈?
我覺得大圈易好多,純粹直揸無乜野要顧
我反而會驚太遲踩極力子,成日都打晒冷震先踩
大圈做擰頭要做好多 簡簡單單唔好咩
動作正確
但點解驚溜後?
通常只會驚停得太應chok親阿sir,同埋平路/落斜都唔駛驚溜後

抑或係上斜臨停車放緩迫力嗰下放得太多
過幾日考油塘1205有咩要注意
印象中我師傳教唔算多位要擰
係去到學校嗰到、安全島準備轉上試場嗰到要擰
仲有邊到?
欣圖轉右線果到都要
睇你買乜
有D會收1-2千訂金 (有D車主要求更多, 又有D唔收都得)

如果你唔上架, 就直接約過戶

問清楚車主留唔留牌
如車主留牌, 你過戶果日抽完新牌記住即刻去牌佬整牌
新牌既你預先搵定牌佬位置同點揸過去

過完戶同車主去停車場望多次架車確保無新傷痕
就可以1手交車匙 1手交尾數

我個人比較傳統, 我買車有整埋份買車合同比賣家簽
亦影晒對方身分證、行車證之類
我上次練左2次 一次有溜後 唔知係咪自己隻右腳鬆左小小 溜左下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞