召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
超幾多呀
P牌超速仲要行快線加硬監啦
冇靠左行;罰$450,唔扣分/加監
超速:超唔多過15,罰$320,唔扣分/加監;超多過15,最少罰$450(視乎超幾多),加監

不過阿蛇周得你通常都衰多過一瓣

罰錢參考:
https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap240!zh-Hant-HK

扣分參考:
https://www.td.gov.hk/tc/road_safety/safe_motoring_guides/driving_offence_points_system/index.html
有老師父建議著白飯魚操車
因為鞋底薄 對腳掣反應會容易feel d
落break重主要因爲鞋底厚
Feel唔到 break既力度大細
利申:學車著白飯魚
下禮拜一朝早考沙駕,好緊張
限70 行70幾 都閃?

收到信先算,超少過15都係罰錢唔加監
就講就中
超唔過15嘅話齋罰三百二唔加監,當然以收信為準

不過咁講呀巴打,避咗唔揸,斬腳趾避砂蟲都唔係辦法,惟有今次當買個教訓

其實唔係應該要襯學車練熟啲咩
唔通次次都著白飯魚去揸車咩
新學每次著同一對鞋係有好處
比較易感受到踩油踩brake個尺寸分別
一開始次次唔同鞋就可能會踩大力左 / 唔夠力

其實都係熟能生巧
揸熟左就自然著乜鞋都一樣
首先 條路行70 你7x (我assume你係70-75),無咩可能會影你

第二,即使影左,佢地都會adjust 誤差3-5km

呢方面真係唔洗驚太多
所以我覺得著返平時著開既鞋就得
考完棍van無車揸 心思思想考電單車 但我零認知 應該點入手好
你地考牌個陣係已經練到好順定係間唔中都會chok一兩下?

貨van收油都要慢慢收,如果唔係減速都會feel 到chok
又要練下
有錢
聽朝11:30考天光道,有咩要注意,好緊張救命😭😭😭
有重考既心 就唔會緊張
比錢就有得考既野
有咩好緊張?
諗住肥咪肥 肥左下一次再考
如果你睇唔明中文咩係「超少過15都係罰錢唔加監」
咁我都無辦法再幫你解釋............

至於「總車速」我就真係唔明係乜野加乜野
定係你左前輪超好多...其他三個輪無超咁樣?............

你出高速落斜會唔會限緊50呀其實
岩岩學身一堂棍van
想問下轉波點先會無咁chok
究竟踩極力子轉波之後要唔要踩油放極力子
都係罰錢
但你講你落斜比人影
落斜應該限50
都係棍van上左一堂

你邊度學,睇下會唔會係同學

轉完波放極力子應該唔駛比油先放
你邊個位覺得chok?放晒個下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞