召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
渣VAN同渣自私望鏡好唔同. VAN仔視野闊好多, 渣自私就多D望鏡, 小心D. 私家車中鏡可以望到後邊左右, 補唔小死角位, 勁重要. 坐開紅VAN, 好多都係中鏡痴多塊大鏡. VAN仔因為左右鏡己經夠大塊, 反而中間作用細好多.
1.中鏡 係行車/過線時 都要間唔中望下 另外 Break前最好都望一望

2.開車前 望晒左中右鏡 做到既望埋盲點 再開

3.我會望埋 唔知其他人呢
應該係講緊老人院果到?唔係連過三線果到
棍私都1 take

利申:考棍van揸棍私
考LGV唔洗望中鏡
因為考試係模擬左有貨物阻礙左視線
同樣道理左盲點都係可以唔洗望
聽人講考完棍VAN第一次揸棍私會死火死到仆街
我都諗住遲D考到牌既話搵架棍私補補鐘
棍司吊極力子要到好高架車先去到

開車吊極子 比油 再放手制 架車起步都好慢 成日都比其他車左cut入黎
唔係第一次,係頭兩星期,死到你驚
可能係我廢

不過揸熟咗就好好玩
電油起步唔係應該好快一野爆出去架咩
每次轉波起步極力紙都要吊到勁高?
揸慣咗就好少留意,基本上吊到大概咁高,聽到回咗引擎聲就放哂
不過都係嗰句,每架車嘅油門、迫力、極力子都唔一樣

開車都唔會吊到磨擦點嘅頂,左腳feel到少少震就將右腳由迫力轉去油門,跟手放左腳
之前做學神就冇辦法啦,棍唔棍都預咗被人食位
要再快一係起步餵多少少油(暫不討論傷唔傷車);一係練熟開車動作,索性唔用手掣
唔用手制好易暗斜溜後 個人就開始亂 就好易死火

暗斜起動架車(唔拉手制) 係咪要印實剎車制 再吊極力子 之後再慢慢放剎車 架車先唔會溜後

學車果陣味試過就去左考牌
味學滿師 應該用錯方法

我懷疑係我開車吊極力子 吊得唔到位 比油又唔放極力子 搞到架車去唔到

1上2 2上3 就可以好快轉到 拎到個感覺
巴打們 想問 棍van報沙駕 自己揾師傅 定用個邊師傅好?
果個位唔係由頭到尾都係左線架咩 邊到要轉線
因為左面會伸出一條你要去既支線
1210,考路線3

想問下有行人係欄杆外向前行(同我一個方向)
我係應該打右燈 cut 右綫 再打左燈 入返原本條綫
咁如果 果陣冇得cut(得一條路or右邊車一直冇斷過)後面啲車又響喇叭 咁我應該照停係度等cut定慢慢跟住佢直至佢入返行人路?
定係話可以行極慢速cut小小(唔夠一個車門)過?

而行人係欄杆外向我呢個方向行緊
我應該打右燈 cut 右綫 再打左燈 入返原本條綫
定係停 等佢過左車尾再行返?
向前行應該等佢行晒先開車最好
如果個官叫你開你先用一波慢慢行

迎面行黎等佢過晒車尾先開車最安全
暗斜起步,唔用手掣都冇話唔得
第一,磨擦點要吊得靚
第二,右腳鬆迫力轉去油門嘅動作一定要快
第三,右腳繼續和油,同時左腳放極力子
聽到引擎回咗聲就代表入波完成

不過初初考完,都係建議唔好怕慢,拉手掣先起步,練熟咗先再試,安全第一
駕院獨立訓練個場係咪同平時泊開唔同 平時學車泊到 獨立訓練就泊唔到
邊間
沙駕個場有D特別,一邊係同考場一樣,一邊係窄好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞