召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (29)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
成日轉波個極力子都定唔準磨擦點 勁chok 所以我成日好慢放極力子諗著搵啱位定 但又比師傅話放得太慢,但太快又好似搵唔到個位 大家有咩心得
車速有沒有配合埋?
今朝考棍van 銀城線肥左 中期試pass左
請問快期最快係幾時 去邊間報會平啲
1上2波 又好似無咩點理 通常行左幾步感覺夠 就轉 唔知有無關係
但3轉2通過break到20km/hr 就轉
每上一架車,第一腳開車前當然係搵磨擦點,然後記住個高度,之後轉波大概吊返呢個高度就啱
留意嘅係,每部車嘅磨擦點嘅高度都唔同,即使係同款車都唔一樣

至於幾時吊完,吊到聽到引擎聲沉咗就可以完全放哂
之前師傅叫我極力子hold耐d,唔好放得快
可能我次次都轉波隻腳放得太慢搵個位 應該好似巴打咁講 放到約莫起步個位再定會好d
其實轉波嘅話放心練就OK
開車要慢慢搵磨擦點係因為過咗龍就會立即死火,但轉波嘅話唔會,極其量都係chok

當你熟習咗之後就會好好多,到時再試下感左腳嘅感覺搵磨擦點
成日轉波個極力子都定唔準磨擦點 勁chok 所以我成日好慢放極力子諗著搵啱位定 但又比師傅話放得太慢,但太快又好似搵唔到個位 大家有咩心得
每上一架車,第一腳開車前當然係搵磨擦點,然後記住個高度,之後轉波大概吊返呢個高度就啱
留意嘅係,每部車嘅磨擦點嘅高度都唔同,即使係同款車都唔一樣

至於幾時吊完,吊到聽到引擎聲沉咗就可以完全放哂
可能我次次都轉波隻腳放得太慢搵個位 應該好似巴打咁講 放到約莫起步個位再定會好d
其實轉波嘅話放心練就OK
開車要慢慢搵磨擦點係因為過咗龍就會立即死火,但轉波嘅話唔會,極其量都係chok

當你熟習咗之後就會好好多,到時再試下左腳嘅感覺搵磨擦點

尋日考永考街
一TAKE PASS
咁不如佢揸埋
我轉波好少理磨擦點
通常慢慢轉就唔chok
入完波到放晒極力子大約1-2秒
反而開車先會搵磨擦點
我開左窗會好難搵磨擦點,有時放左手掣部車都未郁,放多少少左腳就順滑起步

轉波就星期六上堂出街先再慢慢試
銀城線唔係沙駕咩
我睇唔明乜野邊間報平D

沙駕既話快期問師傅, 師傅唔幫就無
點泊唔到法先?

你係預唔到個尾定係點, 玩多兩手應該實泊到
同樣問題 我揸私家車攞極都攞唔準尾位,同埋揸私家車嗰陣時望嘅嘢唔同晒,好多時轉彎都攞唔準個位
係沙駕啊 但係快期都要成下年三月 同埋要成6000蚊
諗住報街 想問下邊間有快期
報街去師傅Post 睇下岩唔岩囉
又唔知你想考港島定九龍
L位既話, 行前多少少先開始泊
一開始成日預唔夠就唔夠角度入

行前D唔怕, 你望住塊鏡一路轉
望到太前咪拉番直兩步
你考幾點??我fail左話我轉線唔留意路面程況
個離合器控制不當係咪必剔?
細剔咪由佢剔飽佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞