2017 機電工程署請見習技術員提點區

1001 回覆
24 Like 5 Dislike
ee hd 收到bse 同 ee tt1

你又in?

你識我?
ee hd 收到bse 同 ee tt1

你又in?

你識我?

你高登都係呢個名

咁你係邊個 桑安柱 ?
收到信 電氣同bs tt1
會唔會每年按通脹加人工
三年一皮野好難捱
收到EE同BSE 但之前已經搵到工
有building degree仲in wsd mechan tot會唔會好on9
tot係唔係包升to

人哋DSE先做tot,你話你有學位in tot on唔on9

放心啦,唔小有學位既人都做tot,讀埋張diploma就升,最多有d部門要內部試 抄一個tot仲大獲過炒一個未firm to , 哂咁多資源train一個人最尾升唔到會比人質疑點解唔一早炒 probation內攞唔到diploma或者內部試肥幾次就諗下你自己衰d咩一係無心向學,一係得罪老闆

我早幾日去左in
假設我有mechan degree再去做tot
跟佢規舉都係要讀返個diploma
因為有degree就應該直接去考to
所以有building degree一樣要讀返轉頭
份工話就話dse程度
但佢一樣跟我既背景問返啲dse程度唔會識既問題

直頭唔in你啦有相關學歷既話....好彩building同mechan唔太相關。班engine跟背景問想睇下你有冇讀好書姐,唔洗擔心
基本學師面試,年年大約都是3到4人in 你。 衣著整齊就好,西裝就唔太建議。
當年考的經驗同聽近幾年學師講返都無咩變過。

首先自介先,之後會可能係放一d 零件,問你知唔知咩來? 之後有篇英文要你讀。 有一些年份會要求你做點手藝野,但機率唔大。之後先問你一d技術問題,但都是嚇9你,你做學師炸,可以識幾多野? 重要是睇你態度,反應。之後可能問一些假設問題問你,過程大約15到20分鐘
emsd 黎緊幾年都要人既,有人工島同醫院,話晒醫院張標都仲有五年,但五年後接唔到新標既話,黎緊五年唔使諗升職
退休潮好似去到2019定2020年,而家做緊既主力靠呢幾年升職啦
想新入職做學師既要考慮下,你要預自己滿師後十年都係做nc 先,公務員唔好諗住啦,而家升既cs 好多都好後生,起碼要佢地升職先會有位請cs
仲要而家大約一個cs 位已經十個人去爭,遲d 只會更加多人去爭
而家做緊學師既就唔使太膽心,係有得升職既,但唔好只留意emsd 既職位,有機會既水記或者其他部門都要去in
水記一入就係cs
近幾年好多emsd 學師滿師就去左水記做cs
過幾年就考返黎emsd

利申:做緊,計埋學師做左十年以上
有錯請指教

另外我有d 想知何明華佢地係咩人,我小上連登,講emsd 既post 更加無留意,係見有學師講我先上黎睇睇
emsd 黎緊幾年都要人既,有人工島同醫院,話晒醫院張標都仲有五年,但五年後接唔到新標既話,黎緊五年唔使諗升職
退休潮好似去到2019定2020年,而家做緊既主力靠呢幾年升職啦
想新入職做學師既要考慮下,你要預自己滿師後十年都係做nc 先,公務員唔好諗住啦,而家升既cs 好多都好後生,起碼要佢地升職先會有位請cs
仲要而家大約一個cs 位已經十個人去爭,遲d 只會更加多人去爭
而家做緊學師既就唔使太膽心,係有得升職既,但唔好只留意emsd 既職位,有機會既水記或者其他部門都要去in
水記一入就係cs
近幾年好多emsd 學師滿師就去左水記做cs
過幾年就考返黎emsd

利申:做緊,計埋學師做左十年以上
有錯請指教

另外我有d 想知何明華佢地係咩人,我小上連登,講emsd 既post 更加無留意,係見有學師講我先上黎睇睇

我想問有風媒牌丶磨輪牌同鍋爐牌去in學師有冇用?

幫助唔可以話無,要睇下波波個時想點
今年冇tt2?? 冇人報到既
有無人知tt1 group in 定individual in
有無人知tt1 group in 定individual in

Individual
基本學師面試,年年大約都是3到4人in 你。 衣著整齊就好,西裝就唔太建議。

首先自介先,之後會可能係放一d 零件,問你知唔知咩來? 之後有篇英文要你讀。 有一些年份會要求你做點手藝野,但機率唔大。之後先問你一d技術問題,但都是嚇9你,你做學師炸,可以識幾多野? 重要是睇你態度,反應。之後可能問一些假設問題問你,過程大約15到20分鐘

tt1 要中定英文介紹

tt1 要中定英文介紹

中文自我介紹,最後有篇英文文章要讀。

我諗緊今年機電署會派啲人出去train,會唔會三年後唔係機電署請翻你,係街外公司
點解我hd grad無得in 三年制tt1

你咩HD?
有無師兄BSE HD見bse?
新制found dip收到tt1同tt2 4年制...
入唔入好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞