2017 機電工程署請見習技術員提點區

1001 回覆
24 Like 5 Dislike
想請問tt2都係入到去要讀hd?

tt2 4年制係技工證書
tt1 4年制係先係hd

3年制唔記得係唔係要自資

唔係MA TT1 4年入到去仲要讀

Tt1四年制for dse full cert,緊係要讀

難唔難嫁
利伸英文好屎

難唔難嫁
利伸英文好屎

難唔難嫁
利伸英文好屎

IVE HD好易姐

佢係讀IVE?

難唔難嫁
利伸英文好屎

IVE HD好易姐

佢係讀IVE?

Tt1四年制喎

佢唔係機電署搞既咩
基本上係D出面搵唔到工GE人冇得揀先入去做
冇前途可言
最重要係train完3/4年 唔一定請返

根本就搵笨柒嘅

用專業知識回饋社會,成為銀河中的星星照亮香港!!!

佢個基礎文憑係舊制嘅話
一定in唔到tt1四年制(新制FD都應該唔得)

就我所知,入紙TT1 4年制,基本要求

人(I)在2012年或以後的香港中學文憑考試數學科考獲第2級或以上成績,另有四科(可包括中國語文科和英國語文科)考獲第2級或同等(註4、註5)或以上成績,或具同等學歷;及(II)符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試中國語文科和英國語文科考獲第2級(註5)或以上成績,或具同等成績。

人事部都係受,只要位師兄有咁成績就入得紙(問過d 同事)fd 反而不是咁重要,但有無面試機會,就好睇師兄填表有無出錯,同成績。人事部請人其實唔識分你fd 相唔相關。好多時,無面試機會都是因爲填錯格式⋯ 每年收申請表,聽同事講,有3成都是填錯野⋯ 其實是夠資格申請

多謝巴打回覆
我係09年畢業既,咁係咪新制?
填表個到,基礎文憑唔知點填..
佢個到又要注明中文(2)英文(2)
如果我照返咁打有冇錯?
唔該巴打

照打,張文憑全名,唔好一時中文,一時英文,由最近學歷到最遠學歷。成績就清楚打明拎幾多,point form ! 仲有!學校名唔該唔好懶,個個都打ive ,打返ive 全名

由最近學歷到最遠學歷?
上個禮拜有位EMSD打黎問左我野

問你咩
我係出面公司做冷氣學徒 已滿左師 想入機電署做難唔難入呀?
上個禮拜有位EMSD打黎問左我野

問你咩

問你做緊咩更新資料就 好大機會
5月畢業又想去旅行,但又要就住黎緊interview時間

入咩位先?同埋咩學歷?
我上年網上申請有得揀in 咩post
今年冇
我讀完個hd但唔關個行都要讀4年?

咁如果想跟出面師傅應該點揾(電工個d)

當然啦

唔難 in冷氣一級技術員
幾時會有interview?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞