2017 機電工程署請見習技術員提點區

1001 回覆
24 Like 5 Dislike
https://csboa2.csb.gov.hk/csboa/jve/JVE_003.action?jobid=38300&extractDto.mark=&languageType=1&extractDto.showCheckList=Y&extractDto.onlineGF340=Y

自己都是過來人,提一提未來有機會跳落火坑的師兄弟。因為我已經走唔到⋯ 所以提一提大家幾點

重點提醒:
1. 基本上是個伏,機電署見習技術員又名學師,唔係公務員來,滿師後只是合約公務員。要做公務員就要再考入去,當然己經做緊,考入機會大好多,但都是要一輪功夫同時間,時間要用5到8年⋯ 或更長時間去得到個公務員位。你自己想下直唔直得。

2.唔好仲以為公務員福利好好,長奉已經無左,好多福利都無左,除左糧準,唔炒人,假期比較多就無咩好處

3. 如你本身有點學歷同工作經歷就出去私人市場,人工同福利反而有得更高

4.唔好再信滿師後會一定請返,以前學師只要乖乖仔,你蠢過豬都會請返。近年已經講緊,請的人多,位就愈來愈少,滿左師都唔一定請,隨時浪費3到4年時間,仲要廉價勞工

現在的見習技術員無以前好,總之比較岩本身無咩學歷,做跳板或想做政府工無咩壓力做份風流工的人。 而且電氣,電子,機械等都有唔同方向發展,如果有問題可以問,答到會答
留名
留名

+1
Agger,依家學師愈黎愈多,但係位就係得咁多
所以,你諗你啦

利伸:做緊
諗著做到讀完個pt degree,點睇
做緊留名
一直都想走

現職
做緊留名
一直都想走

有唔少學師都想轉去考紀律部隊
呢到勝左請假易,返工仲可以練下體能
做緊留名
一直都想走

有唔少學師都想轉去考紀律部隊
呢到勝左請假易,返工仲可以練下體能

我都想 但冇學歷 又未夠21讀毅進
有冇得直接in 一級技術
得8 9千蚊 生活唔到
原來要5-8年先滿師同有安樂茶飯
桑安柱/何明華係唔係到
聽講家下學師要去私人機構到番
所以3年後有機會
聽講家下學師要去私人機構到番
所以3年後有機會

學徒交流計劃

3年制或者4年制學師
不過要考返公務員位唔係咁易
有冇得直接in 一級技術
得8 9千蚊 生活唔到

5科合格可以in tt1 4年制
有相關hd可以3年制

3年制或者4年制學師

咁做地鐵學師算

no
想apply

現職

quote錯

no
想apply

入黎讀書一流,夜晚如果要返學既話仲可以申請time off早走

有唔少tt1,都讀緊pt degree,如果個師傅好人,考試前仲可以返工溫書唔洗做野
見到呢個post即刻打消念頭
有好多同學做緊機電學師

3年制或者4年制學師

咁做地鐵學師算

就算地鐵學師都好難入呀屌

係啊,我等左勁耐都未見招募
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞