2017 機電工程署請見習技術員提點區

1001 回覆
24 Like 5 Dislike
老實講, 今年真係唔好入去好啲, 分分鐘唔請。
上邊ad3話加大資源培訓, 為行業注入新血。

利申, 入邊做到仆街

利申, 入邊做到仆街

加大資源培訓完點解又唔請?
想問下咁多位巴打
我對呢行咩都唔識,但想學一門技術
今年27歲,得基礎文憑,如果報四年制既一級技術員得唔得?
定係以我學歴只報四年制既二級技術員?

唔該咁多位巴打
想問下咁多位巴打

唔該咁多位巴打

可以試4年一級

利申, 入邊做到仆街

客觀講⋯ 機電署既學師制,官方口徑都是唔一定請!唔一定請返!唔一定請返! (重點講3次!) 只是過去咁多年都有人退休同行業增長,只要你唔係行差踏錯都請返晒!

但請幾多人,係好睇你畢業當年有幾多生意同退休人數等數據去決定。一次培訓咁多人,到你畢業時,行情如何,連內部年士都唔知,不安因素大左
想問下咁多位巴打

唔該咁多位巴打

可以試4年一級

佢個基礎文憑係舊制嘅話
一定in唔到tt1四年制(新制FD都應該唔得)

就我所知,入紙TT1 4年制,基本要求

人(I)在2012年或以後的香港中學文憑考試數學科考獲第2級或以上成績,另有四科(可包括中國語文科和英國語文科)考獲第2級或同等(註4、註5)或以上成績,或具同等學歷;及(II)符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試中國語文科和英國語文科考獲第2級(註5)或以上成績,或具同等成績。

人事部都係受,只要位師兄有咁成績就入得紙(問過d 同事)fd 反而不是咁重要,但有無面試機會,就好睇師兄填表有無出錯,同成績。人事部請人其實唔識分你fd 相唔相關。好多時,無面試機會都是因爲填錯格式⋯ 每年收申請表,聽同事講,有3成都是填錯野⋯ 其實是夠資格申請

可以試4年一級

佢個基礎文憑係舊制嘅話

人(I)在2012年或以後的香港中學文憑考試數學科考獲第2級或以上成績,另有四科(可包括中國語文科和英國語文科)考獲第2級或同等(註4、註5)或以上成績,或具同等學歷;及(II)符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試中國語文科和英國語文科考獲第2級(註5)或以上成績,或具同等成績。

人事部都係受,只要位師兄有咁成績就入得紙(問過d 同事)fd 反而不是咁重要,但有無面試機會,就好睇師兄填表有無出錯,同成績。人事部請人其實唔識分你fd 相唔相關。好多時,無面試機會都是因爲填錯格式⋯ 每年收申請表,聽同事講,有3成都是填錯野⋯ 其實是夠資格申請

多謝巴打回覆
我係09年畢業既,咁係咪新制?
填表個到,基礎文憑唔知點填..
佢個到又要注明中文(2)英文(2)
如果我照返咁打有冇錯?
唔該巴打

佢個基礎文憑係舊制嘅話

多謝巴打回覆
如果我照返咁打有冇錯?
唔該巴打

照打,張文憑全名,唔好一時中文,一時英文,由最近學歷到最遠學歷。成績就清楚打明拎幾多,point form ! 仲有!學校名唔該唔好懶,個個都打ive ,打返ive 全名

多謝巴打回覆
如果我照返咁打有冇錯?
唔該巴打

照打,張文憑全名,唔好一時中文,一時英文,由最近學歷到最遠學歷。成績就清楚打明拎幾多,point form ! 仲有!學校名唔該唔好懶,個個都打ive ,打返ive 全名

多謝巴打
我會好好考慮下
報名果到 點解得一個位 而家唔洗揀post住?

利申, 入邊做到仆街

客觀講⋯ 機電署既學師制,官方口徑都是唔一定請!唔一定請返!唔一定請返! (重點講3次!) 只是過去咁多年都有人退休同行業增長,只要你唔係行差踏錯都請返晒!

但請幾多人,係好睇你畢業當年有幾多生意同退休人數等數據去決定。一次培訓咁多人,到你畢業時,行情如何,連內部年士都唔知,不安因素大左

其實做緊都知 E家成千個學師 近幾年冇錯係退休潮 但都搵緊街外人 同埋入黎學唔到野 仲要15入果幫都有人講話未必夠位
加大資源培訓之餘你要睇埋為業界注入新血 業界唔係剩係指機電署 上完堂睇過下就當你識曲 然後出去做打仔 姐係又要學過 仲要E&M係維修部門
再黎上升機會 近幾年係咩都升得既 但係位就上哂 個個都後生 要幾多年先到你呢 之後既位點解唔俾真係有料既人 而入得黎學師出身既 有幾多料大家都知啦 因為眼見好多AI都係3字頭
仲有班人諗住入黎可以慢慢去ENGINEER 得既 不過本身有能力又洗咩入黎

其實做緊都知 E家成千個學師 近幾年冇錯係退休潮 但都搵緊街外人 同埋入黎學唔到野 仲要15入果幫都有人講話未必夠位
加大資源培訓之餘你要睇埋為業界注入新血 業界唔係剩係指機電署 上完堂睇過下就當你識曲 然後出去做打仔 姐係又要學過 仲要E&M係維修部門
再黎上升機會 近幾年係咩都升得既 但係位就上哂 個個都後生 要幾多年先到你呢 之後既位點解唔俾真係有料既人 而入得黎學師出身既 有幾多料大家都知啦 因為眼見好多AI都係3字頭
仲有班人諗住入黎可以慢慢去ENGINEER 得既 不過本身有能力又洗咩入黎

師兄⋯ 頭盔帶返一下好! 好多enginner 大粒佬 都上連登。你被人起底就7到上台⋯

前面有師兄話要到私人機構番工,咁真係畢左業滿師都未必請返。
可能合承辦商的合約中要求要請唔知幾多個見習技術員。

如果唔入來做學師仔咁又可以去邊度學基本野呢?

如果好似上面師兄講只係整發電機,鍋爐,抽風,燒焊,割嘢,執下螺絲,搬下嘢又一日咁的,出面求其一間公司都有得學,唔洗做學師都有得學。

EMSD⻆色係utility,甚至係監察utility的⻆色。
做學師的話,當然係要學最全面嘅野。

前面有師兄話要到私人機構番工,咁真係畢左業滿師都未必請返。
可能合承辦商的合約中要求要請唔知幾多個見習技術員。

我就係唔係做緊先講啦
做緊類似既學徒
乜技術員要求咁高 我白紙一張做緊差唔多既野都算好彩
我讀完個hd但唔關個行都要讀4年?

咁如果想跟出面師傅應該點揾(電工個d)
其實入emsd果堆見習位
係咪即係做學徒
咁洗唔洗簽學徒合約 供佢地讀書

等於學徙
好聽d咁解
以前叫技工,技術員
而家改晒一,二級技術員
又係因為唔想聽到技工兩個字
其實好無謂

要簽學徙合約,要讀書

三年一級可以不用讀

無錯
其實原本係要讀的
只係機電署無HD畢業都唔會請做TT1

咩hd都得定要電方面既hd?
讀完hd 入去唔係政府工 仲要1萬都冇 捱埋3 4年 都痴撚線
想請問tt2都係入到去要讀hd?
有degree做緊水喉老可唔可以入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞