有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
有無手足個肚會感覺到佢響
係咪排緊氣嘅聲
[/quote]等我試吓先,睇落好犀利咁
咁你之後食返嘢多數食咩?
我之前諗住食吓粥清淡啲,但食粥都頂胃好辛苦,
但個肚係感覺餓到痛,但又食唔落 [/quote]

我用左一星期復食,嗰陣淨係飲粥,自己整冷壓果汁同水果
宜家就會食粥,煲米水,同食補脾胃嘅野食
基本上只係食粗糧同菜加生果(性平,蘋果嗰啲)

街外野覺得太重口味頂唔順
Lm
我斷食前會,仲好大聲

好辛苦
肚脹and唔肚脹d褲差2個碼
個肚好似隨時爆咁
試過搭飛機成程機個肚左邊乸住痛
好似扭毛巾咁
但到開始降落果陣就係咁放屁
落機果陣要即刻痾屎跟住就無痛
輕輕一推
我以前又係好似你咁, 長期痛(唔知胃定腸), 日日都係趴係度壓住隻手先好啲, 後期胃出血, 照胃鏡醫生先話係有幽門螺旋菌, 醫返好之後就無痛過了。
留意MGO 換算成UMF嘅數值
你太低只能當日常保健
對胃炎唔太起到效
呢家嘢好講自律
每個人天生緊會有一啲食物係身體會難消化、排斥
真係要自己感受同戒口
注意地方有啲之前巴絲都講過
定時飲食(或者每四、五小時就要有嘢落肚)
唔好食太飽,盡量咀嚼充分
宵夜、凍飲、刺激嘢好返先再諗啦
樣樣嘢都有臨界點
偶然放縱唔緊要,但要識平衡返
例如我好鍾意食朱古力、甜食,成日一下子就chur到盡,次次都後悔..要食返清淡去等個胃過冷河

Btw做運動同多飲暖水(微溫唔好熱)好重要
基本上梳洗完一杯灌落肚即刻痾屎
早餐唔可以skip...etc
諗到再打
醫生開隻益生菌差幾日就食完
如果買隻新益生菌去iherb買 係咪多款d簡 易搞掂?
我行過萬寧屈人寺都唔見有
記得食早餐

做多啲運動
我胃炎係五年前嘅事
下次會買500
有幾款我食過唔錯,都係iherb買

1. MRM Extra Strength Probiotics 25 billion

有齊probiotics (益生菌食糧)probiotics 同enzymes
我多數隨餐啪一粒,多數晚餐中途/食完半個鐘內
菌種幾齊全,唔錯

2. Ultimate Flora 50 billion

腸胃差食啲高劑量嘅 至少20 billion up
我買呢pack旅行隨身攜帶,唔駛雪好方便
你平日返工都可以食,個口碑唔錯
我食左都覺得幾好

記住probiotics好多菌種,最常用黎改善腸胃都係B. Bifidum, B. Latvia, B. Longum同L. Plantarum
所以你買要check下有冇呢堆,同含量幾多

如果買歡迎用WDK499 交換code
市面係邊有得買?
大型藥房都有上架費,賣貴2,300
iherb $300就包郵,幾日送到,上網買啦
有無手足試過d氣頂到上心口
心口好似有野壓住咁
人又開始驚
LM
成日胃脹,一到考試周就黎了
同埋如果中醫係好野
應該會叫你照埋胃/ check 埋幽門螺旋丸
主要係針對你個背景
令你安心信服
btw
我都同你一樣
胃病係職業病 + 個人生活唔規律

依家一樣戒晒凍飲、奶茶咖啡、m記、kfc、海鮮及所有脹胃食物
久唔久先嘆次 pizza、炸物、奶類等等

就算有日出左事
都可以同自己講
算盡左力
之前急性胃炎同急性十二指腸發炎到以家都無斷尾
求中醫介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞