有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
會,會反哂胃
今日頂唔順走去做左幽門螺旋菌吹氣測試
但各位巴絲個肚都係長期好脹?

老實講我希望中幽門螺旋菌 食藥拿拿臨搞掂
可能係胰臟炎
我又係不嬲都胃漲開,食嘢要慢慢食,早幾個月有一日忽然嚴重咗,個胃漲到好辛苦好似啲食物喺個胃到消化唔到咁,屁都放唔到,道氣谷住谷住,我諗著應該冇乜嘢係咁咦買咗啲胃藥食就算
點知跟著越來越嚴重,去到夜晚沖沖下涼個胃開始勁痛,痛到呼吸都有困難,企都企唔到,要call白車
去到醫院等咗成晚都冇人理,嘔咗十次八次將成日食咗啲嘢都嘔返晒出嚟,第二朝護士幫我抽血發現我澱粉酶超過正常水平十倍八倍,先急急腳推咗我去病房,話係急性胰臟炎,吊咗成個星期鹽水,乜都唔食得
胰臟炎係胃漲氣其中一個成因,但係由於胰臟位於胃部正後方,痛的時候成日俾人誤認為係胃潰瘍
如果keep住胃漲開可以揾下依方面的資料睇下關唔關事
驗完無菌
屌疊埋心水長期養生算
Keep住做運動,跑步/試下食益生菌啦
飲食方面都要注意
有冇飲奶茶既習慣?我都係咁 成日er 但照完胃鏡話又冇事
醫生有開益生菌
今朝食左人生第一粒益生菌
睇下有無好轉
幾年前有慢性胃炎
照過胃鏡同食左一個月胃藥
依家久唔久有睇中醫調理
戒凍飲 雪糕 生冷野
依家開始每日食一羹麥蘆卡蜜糖
好似都有啲效果

我都聽過d人話食蘆卡蜜糖
但大概有咩功用
好似證實左可以幫腸道增加益菌數量
同有抗炎症功效,又可以潤腸
食呢樣嘢好貴,同時要搵信賴得嘅牌子,有啲牌子可能有抗生素
一食完野就胃/肚脹到成個波咁 夜晚訓覺又胃痛訓唔到 點解決
唉,今年先有d 咁既病
唔好食太飽 唔好食完宵夜先訓
一定要買有寫明UMF或者MGO先有效
其餘冇藥用價值

如果要空肚啪達至治癒腸胃不適,UMF要15+ / MGO 514以上
因為濃度唔夠,啲身份落唔到條腸

我睇左幾款,至少70 USD up
真係好貴
lm
$140真心平
我試緊飲Ulmo honey,秘魯出產raw honey
又係有效改善腸胃

我都另外有日日煲米水同食完飯啪一粒probiotics+ enzyme
加埋按穴位,個人冇咁濕重
今日好多胃氣 好多屁

益生菌建議飯前食定飯後食會好d
雖然醫生話無所謂
Same here
胃脹咗成年+胃痛+嘔,會痛到個人超暈
食完靚既ppi 同加胃斯康都無用
而家處於自我放棄狀態
我睇過好多種講法,
但最近係飯後食,因為胃酸濃度會因為食物而降低,啲菌存活率會高啲
另外啲食物消化時會提供埋養份俾啲菌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞