有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
醫生個陣開左10日藥(益生菌+一隻腸胃藥)
佢話如果食完依然唔舒服先去照下
其實食左個10日藥係好左D 係淨低D胃氣成日都要er
所以都無打算去照 繼續食益生菌 過住養生生活算
成件事係長期抗戰
西醫就9成9唔會幫再你斷尾,當然,有人可以好好彩地食西藥好返
如果你睇中醫,亦都唔好期望中醫可以一時三刻令你好返
一定要改飲食習慣
最基本,凍飲雪糕一定唔可以掂,我有兩年完全冇掂過凍野
就算天口熱,戶外做左成日野都唔可以飲
因為唔戒口嘅話比咩藥你都無用

你點樣define死症?我依家已經唔會好似以前咁長期胃脹胃痛,奶茶日日兩杯,亦都可以偶然食下凍野,所以唔好諗到胃病唔會好返 你個胃本身係太弱所以先會唔舒服,需要睇醫生攪返好,攪掂就無野架啦
屌, 而家胃痛緊, 食得太快。
Thanks 巴打
係有睇醫生....呢幾年一般真係痛兩三日先睇普通科..因為我一般係經常胃帳同有胃灼熱感,間中先胃痛

昨日去睇左專科既意思都無乜好講 都係話要照胃鏡 所以我比較抗拒 或者呢個月完自律睇下咩情況 .........

明白 我都暫時唔搞咁多野住
的確係無用,照完胃鏡話你有發炎,之後開抗生素
不過食完抗生素之後未必醫得好你仲會高幾倍機會有敏感

http://theconversation.com/antibiotic-overuse-might-be-why-so-many-people-have-allergies-48078
其實個專科醫生係咁SELL , 本身都差啲吹左氣 / 做胃鏡
不過一諗起做完肯定要啪好多藥, 又見好多POST 都係慢性胃炎既情況食完一大輪咪又係醫唔好

所以都係唔鳩聽住...
消化不良
輕輕一推
益生菌減到肚脹 但胃氣依然好澎湃
平時有胃氣加胃鏡!做完胃鏡先知有胃潰瘍
而家唔再食生冷野,好好養住個胃
胃痛
巴打,如果係胃潰瘍 係點處理?
靠食藥?
想問食益生菌有冇望改善胃酸倒流?

我食咗一排真係少咗肚痾,望佢可以解決胃酸倒流

西醫根本冇符,成日用PPI,你幫我抑制胃酸根本自欺欺人,一樣倒流,只不過減低酸性,錯覺上幫到你舒服咗,但冇針對問題,唔通食成世咩
身邊有fd講話飲薄荷茶有用

不過有人work有人唔work

不妨一試
Work架
減少食肉,特別牛肉,我次數少左
我有成 10年
呢方面西醫冇用
照完比藥都係唔 work
都係靠睇中醫好返,依家好少有事(要飲食防病)
本身完全唔食牛 其他肉都少食
一樣係咁 好似唔覺有幾大影響
我都困擾左幾年
最近無事了
個時瘋狂睇醫生
去到最後真係壓力問題
想請問下有畏脹困擾既巴打用手禁落個胃會唔會痛?
小弟脹左都一個月 今日特別唔舒服 用手禁一禁發現會痛 有d驚 因為之前胃有事都唔會話禁落去都痛
禁完會唔會想嘔?
我胃脹胃氣多個陣醫生禁都會痛兼想嘔
患左絕症,依家等生cancer切胃
胃潰瘍睇嚴重程度,如果冇幽門螺旋菌,食PPI,如果有,再加抗生素,出血的話已經要入急症室,入到去其實係止血加餓你幾日吊鹽水,埋返口就叫你出院食PPI

最嚴重係演變成胃癌,或者潰瘍到蝕穿個胃,呢兩樣都命仔凍過水,但放心冇咁易發展到咁嚴重
有無成功好返既share 下邊個中醫好, 功德無量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞