有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
各位手足新年唔好放任喪食
要鍚住自己個腸胃 祝大家身體健康
講多少少,之前都見有巴打推介余仁生嗰隻香砂六君丸,啲成份全部補脾胃,基本上同中醫開比脾胃虛嘅人嘅藥方好似,可以買黎做下啲後備藥
兩個禮拜前食左d辣野個肚好張好唔舒服之後個幾日個肚就脹住,食左d降低胃酸藥冇乜用,依加都仲係甘,冇胃口食吾落野!
我老豆一直都係咁
睇醫生先啦巴打
睇下胃鏡 腸鏡 當驗身
成個新年個胃都好撚差,邊度都冇去
岩岩買左waitemata manuka honey 15+,星期一開始試下每朝一羹睇下有冇改善,
另外就係岩岩打完邊爐,冇食澱粉質,出奇地乜胃氣都冇...連我自己都有D驚訝,其實關唔關事架呢?
早兩個月開始胃漲一食野就漲到好唔舒服咁
同埋一直都係爛便便

之後睇到呢度參考,兩星期左右好番8乘

每朝一羹麥蘆卡10+
夜晚森下仁丹
每日最少8杯水,早上起身一定飲
食野食慢d,每日只可一杯咖啡
加油 養番一年胃先好食好d真係
前排忍口食清啲少啲 養好左少少
見無乜事 近排放肆食多左又油左
依家個胃又差左少少 就算未食野都好漲
幾乎無乜胃口食野 食左又驚唔舒服
有冇睇醫生
無喎 我又唔至於食唔到野
只係長期飽飽滯滯 唔想食 食少少就食唔落個種
我都唔知應該點算
係咪應該搵個專科睇下
睇普通科醫生先,我果時都係咁,唔好大意呀巴打
可唔可以講下係食左D咩搞到咁
依幾日d胃氣又出返黎
其實無乜特別 都係普通野
係初三個日出街太夜食野 十點幾先食完
第二日要返工 十二點零就上床訓
個晚其實都唔係好訓到 好似有野湧上喉嚨咁
之後就開始飽飽滯滯 無胃口
你之後係咩事?
我個胃長期麻麻 又唔係好想成日睇醫生
慢性胃炎
好長手尾
咁依家點搞?
我都覺得我似係 一只要少少唔得我就出事
都市病黎,唔洗太擔心,可以買益生菌,酵素幫助腸胃,消化

食野方面,戒豆類奶類製品
你要可以推介你,普通藥房有賣
年三十晏晝食左杯麵之後頂住 嘔左次之後痾到仆街
日日痾成6次,最後痾左兩日去左浸會睇 成個新年冇啖好食
之後而家個肚一直有氣漲住 野都食唔落
保持身體溫暖,著多件衫,訓教蓋被

利申: 自己試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞