有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
肋骨左下面係胃
至於肚嘅左右的確係大腸
正常腸胃有氣體係經放屁排出
你長期覺得漲已經係證明腸胃功能差
你平時去開大用好多廁紙先抹得乾淨?

有幽門螺旋菌唔一定係壞事
最新嘅研究係話如果你冇咗幽門螺旋菌會有更高風險有胃酸倒流
我自己都驗證左呢樣野
食完抗生素一年之後開始有胃酸倒流,之後開始仲開始有鼻敏感

你要做嘅係唔比佢差落去
西醫嘅套路開普通胃藥>>叫你照胃鏡>>話你個胃有發炎>>PPI 抗生素... 不停loop
當然你可以去睇西醫confirm先
不過我建議真係去睇中醫,行少好多冤枉路
依家睇中醫唔使自己煲藥,用熱水沖就得
平時覺得胃唔舒服可以用熱敷肚臍同雞心中間既位置
戒凍野最少半年
留意下自己會食咩有唔舒服
正路就菌類,蕉,芥蘭,奶類,貝殼類都唔掂得
Probiotics not always beneficial and may cause brain fogginess and severe bloating
https://newatlas.com/probiotic-brain-fog-bloating/55776/

probiotic唔一定係好野
因為份工食野訓教時間都唔定
返左一年開始腸胃長期都唔舒服
好易餓
食兩啖就好飽
成日覺得頂住頂住
之前同你差唔多
跟住一星期抽兩日食素
就改善左好Q多
爆石都可以準時爆到
我都有胃脹問題好幾年 又係得甘歲女
其實我覺得食藥 supplements 真心冇用
講到尾都係要養
戒凍飲 有氣飲品
唔食煎炸嘢呢啲基本 (但其實好難)
少食多餐 ⼀定唔可以俾自己餓住 唔好因爲脹住就唔食嘢
盡量唔好食 西蘭花 奶類製品 香蕉 太硬嘅嘢食
一定要養
你講嗰幾樣野我都好鐘意食
飲住益力多試下ok?
前面有巴打提議乳酪 但係又要戒奶類個堆野
有無衝突?
我又係長期胃痛,胃炎,胃氣脹 由細到大都係咁
睇多醫生好返少少,隔一排又再黎過
胃氣脹又err唔到,連屁都放唔到 又唔想成日食太多西藥控制,咁多年黎個心得就係擦白花油嗰類油,擦到個肚暖暖地,之後就有屁放到 不過總算叫做舒緩到胃氣脹呢個問題

啊 我仲有個技能就係好易嘔
我都睇醫生睇到怕 7-8月都睇左4次醫生
有時都會想嘔 係因為胃氣頂上黎
但其實嘔唔出野 會er到一大堆氣出黎

btw我擦均隆 但唔覺放到屁
我自從飲左少少酒之後就成日都有胃氣
依家都唔敢再飲
Try try白花油

我係由細到大咖啦,吹氣測試幽門螺旋菌又話我無菌 ,不過上網睇過有有一半人都有呢個菌 ,但我依然係有長期胃炎胃酸倒流問題
咩胃藥都食過 咩西藥都無用,上面啲巴打講得好啱,食野介口,仲有慢慢食係最重要,仲有食完野唔好俾自己瞓係到 覺得有種百病成醫嘅感覺
巴打你可能係胃寒呀,唔好飲啤酒,凍飲
真係想飲酒只能夠飲威士忌唔加冰
唔好諗住睇西醫會醫好你,西醫比啲胃藥、排氣藥都係治標不治本。

上邊已經好多巴絲推介你從生活習慣著手,正常要食足3餐,唔好skip早餐,食要食得慢,食到少許飽就收手。

你啲飲食習慣懷咗咁多年,你都要比啲耐性慢慢執返好啲習慣。
我以前都係咁,但無你嘔得咁勁,無乜點嘔,但就成日胃氣脹,成日er返啲氣出嚟,有一排仲胃酸倒流。

之後朋友介紹睇營養師減肥,每餐都計過份量,食得好清淡,再加上做適量運動,三個幾月成功減走三十磅,連帶胃酸倒流、胃氣都無埋。

所以我都幾肯定現今社會點解咁多人會咁,就係因為飲食習慣太差,通常都過飽,又食得快。

所以最好就係食得清淡,食得慢&唔好食太飽。

嚴格實行幾個月後就會體會得到。
飲下無妨,不過最好整暖少少先
易嘔都係脾胃差
唔食煎炸唔飲凍嘢剩飲水食嘢又定時
都唔知啲胃氣邊撚度嚟
醫生就會問你有無壓力
又會話情緒問題 做多d運動放鬆下
你地會唔會同時頭暈
我好多時胃脹加頭暈
我7月開始肚脹胃氣 到7月中有朝起身頭暈到仆街
天旋地轉 連彎低腰暈到失平衡
咁大個仔從未試過頭暈 即刻衝去睇醫生
結果就話耳水不平衡
之後頭又暈下痛下成個禮拜
屌都唔知惹左d咩衰野 身體唔舒服到依家
我又係腸胃唔好,間唔中食得多,夜晚訓覺陰陰痛,之前照過胃鏡腸鏡,冇問題,我份人又多嘢驚,肝腎都分別檢查過又係冇事

係個胰臟未檢查過,唔通
咁我應該唔會好返
same
仲有成日肚痾
成日返返下工搭搭下車突然肚痛到瀨咁濟
今朝就係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞