有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
放心,食物既寒涼,其實寒極有限,蜂蜜點都唔會有香蕉,西瓜個d咁涼
你可以試下,飲完舒服就繼續飲,唔舒服既話,就代表身體話你知唔飲得,可能係胃有濕有熱
唔舒服係會嘔?
我見多數人話會搞肚痛,係代表唔岩食啦?
THX
同埋我中醫極推薦我每日都用薑煲水飲,係咪真係好有效?
唔會,胃病黎講,會嘔就好嚴重了
會肚痛大便,可能係蜂蜜有潤腸既功效,類似火麻仁,豬油咁,如果你食完唔係好痛狂柯,基本都可以繼續食 ( 1%機會發生)
um....你寒底係點先? 唔飲得凍野,成日無精神,冬天手腳好凍?
基本都市人,成日係冷氣下面做野,又食雪糕飲凍野,飲下薑水係有用
巴打 診金同check 幽門螺旋菌幾錢?
森下仁丹幾ok,但我食左兩盒就冇咩效

巴打體重有冇減
食少左野又方瘦,我瘦左9kg
本身已經係瘦撚,食幾多都唔吸收,一直維持50kg
係完全唔飲得凍野,一飲死硬
本身怕凍,亦會腳凍,每晚臨訓前都要熱水沖返熱隻腳,據我中醫講我係胃寒寒到仆街,脾又虛到仆街,我睇浸大馬XX
森下仁丹我食左半盒
最work就係排便 至於胃氣胃脹就唔多覺有效
最嚴重個排 我會成日搵有薑成分既野食/野飲
如果有胃脹胃氣問題 我覺得幾有效
未至於完全無事 但肯定會舒服啲先

當然最正宗係薑水 但我自己就麻麻地薑味
所以就無嘗試過煲
不過依家打算試下煲紅糖薑水
薑其實燥,唔係驅寒用係驅風
之前我去左浸大中醫睇,個醫師反而係建議我食多啲黃薑,行氣活血,唔會咁易上火

我又係手腳冰冷嗰啲
即係薑黃粉之類既?薑黃呢種食材之前都hit過一排

我食野就加少少入去,其實好容易
咩餸都放得

薑黃抗炎,anti-inflammatory,所以外國好多人都會用黎煮野食
因為用錯力,谷傷左胃,物理性傷害有冇得醫?
有冇試過做腹肌運動 我次次做都會自動排曬d胃氣出嚟
除左胃脹,胃氣多之外,有無人都有胃酸倒流?
依到反而少,醫生點講?
好想死 食個飯都反胃 明明成日食得一餐
醫生話胃炎同胃酸倒流
一開始只係嗝酸氣,
但早上飲完杯豆漿後,個肚就好熱同火燒心
唔知係咪胃酸多引致胃炎,
而家除胃脹胃氣多外,仲經常嗝氣,連飲水都會,心口會覺得比野壓住
而家食左一個月停胃酸藥,
但一唔食停藥,又會火燒心,即係又胃酸倒流
戒口,豆漿死罪黎

豆類,奶類制品,甜野唔食得
個時唔知
係咪連麵包都唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞