有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
疑病呢樣野又好難搞 成日懷疑自己有邊隻病
日日Google 分分鐘以為自己中cancer
食probiotics我有少少經驗,雖然可以改善腸胃,但有少少副作用,就係腸胃會多咗氣,有時會便秘,我仲有少少頭痛,上網搵點解,原來都算正常,話因爲好菌殺死壞菌,壞菌死後留低一啲毒素,身體要時間清理,尿都會痾多咗,過一段時間啲症狀會消失
留名
係唔係食野太快
啲野食咬得唔夠爛呀
建議照個胃鏡
屋企人都有呢個情況+嘔
後來先知原來有幽門螺旋菌
我依家咁嘅情況如果食probiotics咁咪變得仲多氣?
雖然probiotics係好野
有冇吹氣驗幽門螺旋菌?
我都係脾胃虛嘅人
食完唔會話脹到仆街好辛苦,但都會要嗝氣
又有便秘,又腸鳴

惟有睇中醫,煲米水,多食粥養返好脾胃
要花啲時間架喇
我都有食過digestive enzymes同益生菌,照樣便秘
十幾年了
有冇飲奶茶或奶飲品?
未吹過 但有諗過呢個問題
觀察多一排先
珍珠奶茶 朱奶都有飲開
依家唔敢飲喇
一定要戒奶類
你消化唔到奶蛋白呀
最嚴重係頂你一晚
試下食樂得胃片
利申:我都有嚴重胃氣
尤其飲完奶茶就知死
食兩個禮拜抗生素

不過食抗生素期間個胃會好辛苦 但唔可以停藥

食完再要吹氣驗下啲菌死哂未
巴打中過招? 我見好多人嘅症狀係胃痛居多
我無乜胃痛 係得肚脹/痛 胃氣
需要check一check?
最好一定睇醫生啦
係脾胃差的話,可以試下飲米水
我係買沖粉,用熱水沖黎飲
之前我成日食麵,可能消化得唔好,成日都心口好翳悶,胃脹脹咁
而家飲咗米水,再加食返d粥呀飯呀
感覺好咗好多
試下斷食
我屋企人中過招

係胃氣脹 食野唔落隔 胃掩掩痛

去腸胃科醫生到驗
一定係睇中醫,西醫靜係識俾化胃氣,化完又會出返黎
要去到搵專科先驗到
定普通家庭醫生都有得驗?
我而家自己都有煲米水飲 原來有得沖粉?

而家完全唔敢掂難消化既野,咩糯米,大魚大肉真係食幾啖停手
Feel到飽飽地但人哋叫你食就食得落嗰個位 7-8成好啦
我自己食開嗰隻for女仔嘅
促進腸道健康嘅益生菌都大路 好多都有
https://ru83.pixnet.net/blog/post/201681835-probiotics-益生菌
可以睇住呢條link唔同probiotics嘅功能照單執藥呀

同埋好奇一問巴打你平時排便係㗎好少 同埋順唔順
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞