有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦?

996 回覆
412 Like 6 Dislike
我唔知普通家庭醫生有冇得驗喎
嗰時屋企人係直接睇腸胃科

況且吹氣都係幾百蚊
其實我無特別留意 想去就會去
通常只會特別留意肚瀉嘅情況
平時出嘅野都正正常常
不過依家好幾日都未開大 雖然有時會有便意 但又去唔出
依家個肚脹到連牛仔褲扣都扣唔住
之前長期有胃氣同成日肚痛問題
每日臨瞓食益生菌之後有明顯改善,下面係我食過嘅產品可以作為參考

1.)幸福胃的素
覺得冇作用

2.)Healthy Origins, Probiotic, 30 Billion CFU's, 7 Vcaps (IHerb 買)
https://hk.iherb.com/pr/Healthy-Origins-Probiotic-30-Billion-CFU-s-7-Vcaps/19521?rcode=AED4555
試食左7日感覺幾ok,無胃氣無肚痛

3.)California Gold Nutrition, 雙叉乳桿菌益生菌,300億菌落單位,60粒素食膠囊(IHerb 買)
https://hk.iherb.com/pr/California-Gold-Nutrition-LactoBif-Probiotics-30-Billion-CFU-60-Veggie-Capsules/64009?rcode=AED4555
宜家食緊,Ok,無胃氣無肚痛
佢呢隻好處就係佢有錫紙獨立每一個膠囊包裝,唔怕開封之後接觸空氣水分會變質

4.)Life space , Broad Spectrum Probiotic 32 Billion CFU 60粒 (萬寧買 約$215)
開頭食OK,食食吓好似冇乜料到(*有機會係個人問題),後尾食間中都會有小小肚痛,不過無咩胃氣問題
* 可能我保存得唔好同開封時間影響左, 60粒裝我習慣每日食一粒,正常可以食到兩個月,但有一排病左食抗生素停左,無食一排粒膠囊入面自己收縮

5.)Nutralife Probiotic 50 billion 30粒 (樓上買 $116)
http://m.hkjebn.com/product-detail.php?product_code=88144200
第一隻開始食既益生菌,食過三個月明顯改善左胃氣同肚痛問題,但唔係間間keep住有貨,所以食完先開始再試下其他同類產品效果,想試吓食益生菌可以去樓上望下e隻,買一樽可以食一個月睇下有無改善問題

注意日常飲食都好重要,益力多或市面乳酪含糖量普遍好高,不同既糖分都係易產氣,應該少食,減少食產氣食物,唔好食多香口膠

另外做運動,跑步,同按下面講既穴位都有舒緩作用,有興趣可以試下
https://tw.lifestyle.appledaily.com/daily/20131228/35539196/

https://topick.hket.com/article/1458405/%E5%85%A9%E5%A4%A7%E7%A9%B4%E4%BD%8D%203%20%E5%88%86%E9%90%98%20KO%20%E8%83%83%E7%97%9B%E8%83%83%E8%84%B9?r=cpsdwa
可唔可以推薦食開邊隻女仔益生菌,成效如何,想試下,係IHerb買?
奶同凍野特別係雪糕一定要戒

試過胃痛睇中醫點知食完藥仲嚴重左
跟住自己買益生菌食算數
感覺係好左
之前試過reuteri宜家食緊proven
覺得reuteri有用d不過貴d
係呀iherb 但我開始食無耐所以未知效果呀
買咗一個月量 覺得有用再推薦俾絲打你
頂同老豆老母呻唔舒服 淨係識blame9 返我轉頭
個心又凝住想再睇醫生
啱啱買咗麥盧卡蜂蜜 試下食 希望有效
有聽過普通科醫生講過胃氣多唔好食咁多豆
因為豆有「衣」 會易啲有胃氣脹
我老媽由三十開始漲同痛到而家六十,越黎越瘦,帶佢睇專科又好、照鏡又好都check 唔到咩問題。巴打可唔可以share 下藥方係咩同戒口唔好食乜?
佢中西醫都成日睇,西醫例牌化胃氣同胃炎藥。食完好快又翻發

中醫都未算太有效,求藥方試下
我長期痾爛屎加蠕動過快,都大約三年,胃鏡同腸鏡都照晒,冇幽門螺旋菌,胃有少少蝕損咗未去到潰瘍,後來好返,唔知係咪腸易激,痾爛屎好難解決,最近食益生菌一排,好咗好多

但我冇食抗生素喎,唔通係來自日常食物?聽講魚係用抗生素去養,我近乎日日有食魚,唔知關唔關事
提提大家千歧唔好再飲奶茶
佢集 凍 + 奶 + 茶 三元素於一身,係大佬中嘅大佬
千歧唔好唔信邪,你點調養都好,飲番一杯即刻前功盡廢
用藥嘅話首先要攪清楚伯友係熱定係寒
可以睇下舊登 健康的人 巴打個post
https://m.hkgolden.com/view.aspx?message=5282245&page=1
入面有教點樣用暖水袋分寒熱

我以前係屬於寒濕(有舌苔,偏白色,用暖水袋舒服到不得了),之後 健康的人 巴打教我煲 理中湯, 材料係 乾薑一片,白 一片,甘草一片,黨參3cm,一碗水水滾落晒材料落去煲到得返半碗,材料藥材鋪有得賣,每樣買一兩都夠煲幾次,最貴係黨參,不過都係果句,係寒先岩用,我食左呢劑野一個月先正式去睇中醫,如果唔肯定嘅話就去睇中醫穩陣

我果陣戒口嘅野大概有:
韭菜- 刺激胃酸
菇菌類- 難消化
芥蘭- 難消化
奶類- 飲完易有氣
所有茶- 綠茶寒,濃茶傷胃
咖啡- 同上
豆類(豆漿豆腐)- 影響消化容易消化不良
西瓜苦瓜果d 寒涼野一概唔食
啤酒- 又凍又氣
貝類海產- 我食親都會胃痛
儘量唔食生果,食都係食蘋果同梨

到我好返好多之後就盡量食多d 健脾嘅野,e.g. 鮮淮山,豬肉

記得同伯友講,唔會一時三刻就好返,唔好咁易放棄,屋企人支持好緊要

諗到再補充
如果一個中醫睇唔好,可以試下轉
我睇過四五個中醫先搵到適合嘅
係,中醫最難搞係咁,要睇好多次,但可能最尾又係唔夾
唔該晒巴打!!
唔好意思睇唔到,乾薑一片,白乜野一片?好似有字show 唔到
如果有巴絲係冇啦啦開始胃氣脹,持續超過幾個月以上,睇醫生又驗唔出有咩特別病的話,可以試下跟我呢個方法,初期做幾日就會開始見到有改善

1. 戒口
戒口係重中之重,你戒唔到口就咩都唔洗講,所有茶啡奶油膩煎炸難消化凍野一定唔可以掂,係一次都唔掂得

2. 控制進食量
回氣初期盡量唔好食超過七成飽,可以選擇少食多餐

3. 多做運動
有鑑於長期食唔安訓唔落,身體入面啲五藏氣血肯定係非常之差,分分鐘仲衰過虧佬,所以想要腸胃好番一定要做運動去強化番全身氣血。每日最好做到上下午各一次三十分鐘帶氧運動。你可以做乜都得,掌上壓 sit up 跳繩 呼拉圈 原地跑 任你做,總之一定要做到個人全身出汗,喘曬氣果隻先有用。中間太攰頂唔順可以休息一兩分鐘再做。

4. 控制情緒
可能你一開始唔係因為壓力大而導致胃氣脹,但係你後期一定會因為長期胃氣搞到情緒受影響。除左壓力大,當你興奮 緊張 精神長期集中都會搞到你胃氣上升
呢一點要解決唔容易,你可以做嘅係盡量將精神focus番係做運動度,同時盡量減少沉迷打機玩電話煲劇呢啲廢青活動(唔好連續玩多過半個鐘),咁樣絕對可以令你情緒平穩啲

最後千歧唔好因為上面啲野似呀媽係女人就忽視,如果可以持續做到一個月包你藥到病除。

利申: 試過持續胃氣脹幾年,開頭只係冇乜胃口食飯,但係慢慢會惡化得好快。由冇胃口唔想食飯,變到,冇胃口但餓到仆街好想逼自己灌啲飯落肚都灌唔到,到最後餓到皮包骨嘅時候靠做運動一下搞返掂
好多氣
食少少野就飽
點算
我都係有胃氣問題 但唔知點解個人唔識放d氣出黎 要去廁所痾d氣出黎 特別係訓唔夠就會有咁既問題 而且會連埋腰痛
戒口,同埋做運動
唔好諗住會自己冇啦啦好番
屌 我都係 唔識er氣 淨係作嘔
一谷得太多 就一次過 氣連野食嘔出黎
成日比人問係咪有左
白『術』
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞